CVA en NAH-zorgketen
CVA/NAH-Zorgketen Leeuwarden is een samenwerkingsproject van verschillende instellingen in Leeuwarden, die betrokken zijn bij de zorg voor mensen die een beroerte (CVA) of ander niet aangeboren hersenletsel (NAH) hebben opgelopen. De CVA/NAH-Zorgketen Leeuwarden is aangesloten bij het landelijk kennisnetwerk CVA-Nederland.
Niet aangeboren hersenletsel (NAH)
Niet aangeboren hersenletsel kan ontstaan door een uitwendige of inwendige oorzaak. Bij een uitwendige oorzaak is er sprake van een traumatisch hersenletsel, bijvoorbeeld als het hersenletsel wordt veroorzaakt door geweld van buitenaf. Bij een inwendige oorzaak is er sprake van een niet-traumatisch hersenletsel, bijvoorbeeld door een herseninfarct (beroerte, CVA) of na een reanimatie of infectie.
Herseninfarct (beroerte, CVA)
Bij een beroerte of CVA (cerebro vasculair accident)/TIA (transient ischaemisch accident) heeft u (kortdurend) een stolsel in een bloedvat in uw hersenen of een bloeding in uw hersenen, waardoor schade van hersenweefsel kan ontstaan.
Gevolgen
De gevolgen van hersenletsel zijn bij iedereen verschillend. Door afspraken te maken met ketenpartners over CVA/NAH zorg, kunnen we uw behandeling nog beter afstemmen op uw situatie en mogelijkheden tot (zo goed mogelijk) herstel.
Wat kunt u verwachten van de samenwerking?
Huisarts
Bij verschijnselen van een beroerte of bij hersenletsel ten gevolge van een ongeval krijgt u vaak te maken met de huisarts. Hij zal u onderzoeken, doorsturen naar het MCL en/of na behandeling in het ziekenhuis en eventueel een revalidatieafdeling, thuis uw behandeling en begeleiding weer overnemen. In sommige gevallen zal u niet eerst naar de huisarts gaan, maar direct per ambulance naar het MCL gebracht worden. U mag bij verschijnselen van een beroerte altijd meteen 112 bellen.
Ziekenhuis
In het MCL worden een aantal onderzoeken uitgevoerd om letsels, een diagnose en eventuele oorzaken vast te stellen, waarna als nodig een behandeling gestart kan worden in de vorm van therapie, operatie en/of medicatie. U wordt opgenomen op de (Brain Care-Unit van) Neurologie of op een andere afdeling. Maar in sommige gevallen mag u vanuit de Spoedeisende Hulp direct weer naar huis. U krijgt dan adviezen en afspraken (voor onderzoeken en/of controle) mee.
Nazorgpoli CVA/NAH
Wanneer u met ontslag gaat naar huis, krijgt u na ongeveer drie weken een onder andere afspraak mee voor een bezoek of telefonische afspraak met de verpleegkundig consulent CVA/NAH in het MCL. Doel van dit gesprek is het uitleg geven over het ziektebeeld en het omgaan met het herstel, bespreken van oorzakelijke factoren en eventuele uitslagen van onderzoeken, werking medicatie, regelen van verwijzingen voor therapie en/of begeleiding en natuurlijk het beantwoorden van uw vragen. Met dit nazorggesprek wordt de zorg vanuit het MCL (dus de tweede lijn) afgerond.
Neurologische Thuiszorg
De meeste mensen met een hersenletsel gaan na een opname in het ziekenhuis terug naar huis. De deelnemende thuiszorgorganisaties hebben gespecialiseerde verpleegkundigen op het gebied van hersenletsel in dienst. Zij kunnen bij u thuis of telefonisch begeleiding en ondersteuning bieden bij het omgaan met de gevolgen van hersenletsel. Daarnaast kunnen ze adviseren over een therapie of behandeling die ingezet kan worden bij aanhoudende klachten.
Revalidatie
Soms is er na ontslag uit het ziekenhuis langer herstel nodig in de vorm van klinische revalidatie bij Revalidatie Friesland, locatie Beetsterzwaag, of in één van de revalidatieafdelingen in een zorgcentrum. (Zie hiervoor de samenwerkingspartners onderaan deze pagina). Soms kan er vanuit thuis nog een vorm van revalidatie nodig zijn om het herstel van hersenletsel te verbeteren. Dit kan poliklinisch, dus vanuit de eerstelijn, in uw thuisomgeving aangeboden worden.
Contact
De verpleegkundig consulenten Ketenzorg CVA/NAH zijn in dienst van alle instellingen binnen de CVA/NAH-Zorgketen Leeuwarden. Patiënten kunnen ook op eigen initiatief met vragen op het gebied van CVA of NAH zorg bij hen terecht. Verder hebben de verpleegkundig consulenten informatie over de CVA/NAH Zorgketen en het zorgaanbod. Het telefoonnummer van de consulenten: (058) 286 7362.
Hersenletseltrefpunt
Het hersenletseltrefpunt is een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten na het doormaken van een beroerte of ander hersenletsel. Ontmoeten kan op veel manieren. Praten, luisteren, adviezen vragen en geven of gewoon 'er zijn'. Het hersenletseltrefpunt is bedoeld voor alle mensen die getroffen zijn door een beroerte of hersenletsel, maar ook hun partners, familie en vrienden zijn van harte welkom. Het hersenletseltrefpunt in Leeuwarden is op de derde dinsdag van de maand van 15.00 tot 16.30 uur en wordt gehouden in zorgcentrum Abbingahiem, Jansoniusstraat 4, 8934 BM Leeuwarden. Parkeren is gratis. Kijk hier voor alle mogelijkheden.
Samenwerkingspartners (keten van zorgverleners)
- Regionale Huisartsen Vereniging
- (Poliklinische) Revalidatie Friesland
- NAH-zorg
- Thuiszorgorganisaties: Allerzorg, Buurtzorg, Het Friese Land, Kwadrantgroep, Antonius Thuiszorg, Zorggroep Oude en Nieuwe Land)
- Noorderbreedte Revalidatie
- De Hofwijck
- Berchhiem
- ZuidOostZorg (Waadwente en NeiBertilla)
- Eerstelijnstherapeuten (o.a. fysiotherapie, neuropsychologen Maarsing en van Steijn, neuropsychologen MCL, neuropsychiatrie, ergotherapie en logopedie)
- Slachtofferhulp
- Visio
- ’s Heeren Loo
- Sociale wijkteam Leeuwarden
- Patiëntenvereniging Hersenletsel.nl
Nuttige websites
- Hersenstichting: informatie over de hersenen, hersenaandoeningen en activiteiten van de stichting, maar ook info over bijvoorbeeld emotionele problemen, uitleg voor partner of kinderen.
- Hartstichting: over (oorzaken van) hart en vaatziekten
- Hersenletseluitleg: onder andere info over hersenen en voeding, hersenen en bewegen
- Wegwijzer Hersenletsel: hulp en adviezen om op uw manier te leven met hersenletsel.
Nuttige folders
-
Download Brochure Hersenz 2022
pdf 1,7 MB -
Download De klinische neurospycholoog
pdf 816 kB -
Download Maarsing en Van Steijn
docx 150 kB -
Download NAHzorg
pdf 1,1 MB -
Download Neuropsychiatrie (GGZ Friesland)
pdf 1,8 MB -
Download Poliklinische revalidatie Friesland
pdf 256 kB -
Download Slachtofferhulp Nederland
pdf 191 kB -
Download VISIO Diagnostiek bij niet aangeboren hersenletsel
pdf 41 kB -
Download Weer aan het werk na hersenletsel (Refio –...
pdf 108 kB