Spoedeisende Hulp (SEH)
Route 43
De Spoedeisende Hulp is een poliklinische afdeling waar patiënten terecht kunnen met dusdanig dringende vragen m.b.t. lichamelijke en geestelijke problematiek waarvoor patiënten door de huisarts doorverwezen worden, dan wel met klachten die niet tot een bezoek aan de huisarts kunnen wachten. Daarnaast worden hier de patiënten die met de ambulance komen opgevangen.
Op de afdeling SEH kunt u 24 uur per dag terecht voor spoedeisende hulp. U kunt op de volgende manieren op de afdeling SEH binnenkomen:
- verwijzing via huisarts of specialist
- verwijzing via Dokterswacht Friesland / huisartsenpost (HAP), telefoonnummer 0900 112 7 112
- na een 112-melding met de ambulance
Binnen het MCL kunt u route 43 volgen (bekijk hier hoe u daar komt). Op tijden dat de hoofdingang van het MCL gesloten is, kunt u via de nachtingang naar binnen (Volg: ‘Spoedeisende hulp’).
Wilt u in contact komen met het MCL? Bel dan met ons algemene telefoonnummer (058) 286 6666.
Wat te doen bij binnenkomst?
1. Melden bij receptie
Wie binnenkomt bij de SEH dient zich eerst te melden bij de receptie van de 24-uurs post. U mag hierna in de wachtruimte gaan zitten.
2. Wachten op triage
Een SEH-verpleegkundige beoordeelt hoe snel u geholpen moet worden. Dit gebeurt binnen 5 minuten na uw binnenkomst. U krijgt van deze verpleegkundige een kleurcode. Deze code is afhankelijk van de ernst van uw medische (spoedeisende) zorgvraag.
Wachttijd bij SEH
De artsen en verpleegkundigen proberen iedereen zo snel mogelijk te helpen. Toch kan het zijn dat u even moet wachten. Spoedpatiënten gaan altijd voor op de SEH.
SEH-artsen
Op de Spoedeisende Hulp van het Medisch Centrum Leeuwarden worden patiënten behandeld door medisch specialisten, basisartsen en breed opgeleide artsen die gespecialiseerd zijn in de zorg op de SEH: de Spoed Eisende Hulp-artsen KNMG.
SEH-artsen kunnen de eerste opvang doen van alle patiënten die op een Spoedeisende Hulp komen. Zij behandelen patiënten van alle leeftijden (zowel kinderen als volwassenen) met de meest uiteenlopende problemen: van breuken en kneuzingen tot hartklachten, reanimaties en de opvang van patiënten na een ongeval of beroerte.
Speciale aandachtsgebiden en taken van de SEH artsen in het MCL zijn:
- snelle en goede opvang en behandeling van (potentieel) levensbedreigende aandoeningen
- bevorderen van de doorstroom van patiënten op de Spoedeisende Hulp, zodat iedereen zo snel mogelijk geholpen kan worden
- adequate pijnstilling voor alle patiënten bij binnenkomst op de SEH en bij pijnlijke ingrepen en procedures
- opleiden van SEH artsen en verrichten van wetenschappelijk onderzoek.
De SEH-artsen werken nauw samen met andere artsen en medisch specialisten in het MCL, in een multidisciplinair team.
Informatie na bezoek aan SEH
Een bezoek aan de spoedeisende hulp kan veel indruk maken. Er komt in korte tijd veel op u af. Door mogelijke spanning en/of onzekerheid is het heel logisch dat de informatie die u is gegeven niet direct goed is overgekomen op u of uw naaste(n). Heeft u nog vragen naar aanleiding van een bezoek aan de SEH? Kijk dan eens op www.SEHzorg.nl en vind het antwoord op uw vraag.
Kunt u het antwoord niet vinden? Neem dan tijdens kantooruren contact op met uw huisarts. Het is helaas niet mogelijk de SEH rechtstreeks telefonisch te bereiken. In sommige gevallen heeft u het advies gekregen contact te hebben met uw behandelend specialist in het MCL. De specialist is tijdens kantooruren bereikbaar via de polikliniek.
Maakt u zich zorgen over uw gezondheid en heeft u (acuut) zorg nodig? Voor acute levensbedreigende en andere zeer ernstige situaties dient u 112 te bellen. Voor alle overige spoedeisende aandoeningen kan contact opgenomen worden met het spoednummer van de eigen huisarts. ’s Avonds, ‘s nachts of in het weekend kunt u voor zaken die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag contact opnemen met Dokterswacht Friesland / huisartsenpost (HAP) op telefoonnummer 0900 112 7 112.
Centrum Seksueel Geweld
Iedereen kan slachtoffer worden van seksueel geweld, ongeacht leeftijd of geslacht. Daarom biedt het Centrum Seksueel Geweld (CSG) dag en nacht hulp aan iedereen die kort geleden een aanranding of verkrachting heeft meegemaakt. Om goede zorg te bieden, werken de verschillende hulpverleners nauw samen. In Friesland zijn dat Fier, GGD Fryslân, het MCL, Politie, Slachtofferhulp Nederland en Veilig Thuis.
Bent u aangerand of verkracht? Zoek dan zo snel mogelijk hulp. Het Centrum Seksueel Geweld in Friesland is gehuisvest in het MCL, op de Spoedeisende Hulp. U kunt er dag en nacht terecht voor medische, psychische en juridische hulp.
> Telefoonnummer voor hulp: 0800 - 0188
Feiten en cijfers
80-100
patiënten per dag
Veelgestelde vragen
-
Ja, bij een bezoek aan de Spoedeisende Hulp wordt u (al dan niet onder supervisie van een assistent) door een medisch specialist beoordeeld, dit valt buiten de huisartsenzorg en betekent dat hoe kort het bezoek ook duurt, wanneer u ingeschreven wordt op de Spoedeisende Hulp dit altijd uw eigen risico kost.
-
Nee, neem contact op met uw zorgverzekeraar. Zij kunnen u vertellen waar u terecht kan.
-
Dat kan, enkel in levensbedreigende situaties waarin geen 112 gebeld is. In andere situaties neemt u eerst contact op met de polikliniek waar u bekend bent, met uw huisarts of met Dokterswacht Fryslan: 0900 – 112 7 112.
-
Een SEH-verpleegkundige beoordeelt hoe snel u geholpen moet worden. Het streven is dit te doen binnen 10 minuten na uw binnenkomst. U krijgt van deze verpleegkundige een kleurcode. Deze code is afhankelijk van de ernst van uw medische (spoedeisende) zorgvraag en de wachttijd kan oplopen tot 4 uren. Meer uitleg over de kleurcode kunt u lezen op de tv-schermen in de wachtkamer of in de SEH-folder.
De artsen en verpleegkundigen proberen iedereen zo snel mogelijk te helpen. Toch kan het zijn dat u even moet wachten. Spoedpatiënten gaan altijd voor op de SEH. -
Nee, de patiënten mogen niets eten en drinken totdat we weten wat de oorzaak of behandeling van uw klachten zijn.
-
Ja, de SEH verpleegkundige spreekt met u af of zij tijdens de behandeling bij u kunnen blijven (met een max van 2 personen) of in de wachtkamer moeten wachten.
-
Afhankelijk van uw klachten wordt er lichamelijk onderzoek gedaan. Daarnaast wordt zo nodig uw bloeddruk, hartslag, temperatuur en zuurstofgehalte gemeten. Zo nodig krijgt u nog meer onderzoeken zoals bloed prikken röntgenfoto’s en hartfilmpje.
-
Dit is afhankelijk van de resultaten van de onderzoeken. De arts bespreekt met u wat de beste behandeling is.
Herstellen met behulp van de Virtual Fracture Care app
Bij een ongecompliceerde botbreuk of ander stabiel letsel hoeft u na uw bezoek aan de Spoedeisende Hulp (SEH) niet terug te komen voor een poliklinische nacontrole. U kunt zelf thuis, met behulp van de Virtual Fracture Care app, werken aan uw herstel. Overleg met uw behandelaar op de SEH of u hiervoor in aanmerking komt.
In de app (beschikbaar voor Android en iOS) vindt u alle informatie over uw letsel, de behandeling en oefeningen voor herstel, in tekst en video’s. Inloggen of een account aanmaken is niet nodig en er worden geen persoonsgegevens opgeslagen.
Vragen over uw letsel? Neem dan contact op met de Breuklijn van het MCL: 058 – 286 8440.
Alle informatie staat ook in onze folder over uw letsel. De folders vindt u hier.
Download de Virtual Fracture Care app door onderstaande QR-code te scannen.