Spring naar inhoud

Wondexpertise centrum (WEC)

Het Wond Expertise Centrum (WEC) is een centrum voor patiënten met niet genezende/complexe wonden. Een wond kan een grote impact hebben op het dagelijks functioneren. Het inzetten van de meest effectieve behandeling is dan ook belangrijk.
Binnen het WEC MCL werken wij, samen met alle betrokkene partijen aan het verbeteren van de kwaliteit van wondzorg voor u en alle patiënten in deze regio.

Locaties

Waar heeft u een afspraak? Klik op de poliklinieken, dagbehandelingen of verpleegafdelingen voor locatie, route & contact.

Verwijzing naar het WEC MCL

Een wond kan door verschillende oorzaken ontstaan, zoals bijvoorbeeld een operatie of onderliggende ziekte. De meeste wonden genezen binnen enkele weken vanzelf. Soms is dit niet het geval en is het belangrijk dat er onderzocht wordt waardoor de wond is ontstaan en waarom de wond niet geneest. Hiervoor kunt u doorverwezen worden naar het WEC MCL Leeuwarden. Dit gaat als volgt:

  1. Uw huisarts/medisch specialist verwijst u naar het WEC;
  2. Na verwijzing krijgt u een afspraak toegestuurd of u wordt gebeld. Dit gebeurt binnen enkele dagen tot een week en is afhankelijk van de verwijzing (ernst en type wond);
  3. Voorafgaand aan de eerste afspraak wordt vaak meteen (vaat)onderzoek gedaan, waarna de intake volgt met een wondverpleegkundige of wondconsulent;
  4. Het WEC streeft naar een snelle diagnose en stelt in samenspraak met u een behandelplan op;
  5. Het streven is dat onderzoeken en uitslag op dezelfde dag plaats vinden;
  6. Soms is er aanvullend onderzoek nodig om een diagnose te stellen. U kunt hierbij denken aan vaatonderzoek (duplex, CTA, MRA, PTA), Bacteriologisch onderzoek of een Röntgenfoto. Hiervoor krijgt u een vervolgafspraak.

Thuiszorg

U gaat naar huis met een duidelijk (eerste) behandelplan. In de thuissituatie kunt u wondzorg krijgen vanuit de gespecialiseerde thuiszorg. Met de zorgverleners van de gespecialiseerde thuiszorg hebben wij korte lijnen, wij wisselen onderling kennis uit en werken op dezelfde manier. Zo krijgt u ook thuis gespecialiseerde wondzorg. Wij streven ernaar dat de wondbehandeling thuis gebeurt met zo min mogelijk bezoeken aan ons ziekenhuis. De medewerkers van het WEC regelen deze zorg. Verbandmiddelen worden via de thuiszorg of het WEC geregeld. Wanneer u nog niet bekend bent bij een groothandel, worden de verbandmiddelen via het WEC geregeld. Indien u wel bekend bent bij een groothandel kan de thuiszorg of kunt u dit zelf regelen. Er wordt aangegeven wat voor middelen er nodig zijn. Verbandmiddelen worden binnen 1 a 2 werkdagen thuis bij u geleverd.

Behandelingen WEC

U kunt terecht bij het WEC voor behandelingen van:

  • Diabetische voetwonden;
  • Open been wonden bij vaatlijden (Ulcus cruris);
  • Wonden ontstaan na een chirurgische ingreep;
  • Wonden ontstaan na een ongeluk (trauma);
  • Brandwonden (thermische wonden);
  • Doorligwonden (decubitus);
  • Oncologische wonden;
  • Wondinfecties (na operatie);
  • Wonden met onbekende oorzaak.

Wie werken er?

Bij het WEC werken wondverpleegkundigen en wondconsulenten, zij worden geassisteerd door doktersassistentes. De wondverpleegkundigen en wondconsulenten hebben een specialistische opleiding gevolgd op het gebied van wondzorg. Ze werken zelfstandig, maar wel onder supervisie van een vaatchirurg. Vanuit verschillende specialismen kan er naar de wond gekeken worden.

Stepped care wondzorg aanpak Friesland

Veelgestelde vragen

Een gecompliceerde wond is een wond die aan één van onderstaande criteria voldoet:

  • De wond bestaat langer dan 3 weken en er is ondanks behandeling nauwelijks of geen verbetering zichtbaar
  • Diabetes en een wond aan de voet of onderbeen
  • Bestraling in het verleden en de wond zit in het bestraald gebied
  • Infectie aan het bot, beenmerg of beenvlies

Ja, indien u naar het WEC wilt, heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of behandelend specialist. Betreft het een recidief van de wond en is dit binnen 12 maanden kan u gelijk een afspraak maken met het WEC.

Indien u tussen de behandelingen één van onderstaande klachten krijgt, kunt u dit overleggen met uw thuiszorg. Als u geen thuiszorg heeft neemt u contact op met het WEC of uw huisarts.

  • koorts, koude rillingen, ziek voelen
  • toenemende pijnklachten in de wond
  • vurige roodheid en of zwelling van de wondomgeving
  • plotselinge sterke toename van wondvocht met verandering van kleur/of geur van het wondvocht
  • ontstaan van een nieuwe wond
  • knellende verband- of hulpmiddelen

Naast de wondbehandeling die wij inzetten om u wond te genezen, kunt u zelf een positieve bijdrage leveren. U kunt de genezing van u wond positief beïnvloeden door het volgende te doen:

  • Als u rookt, stoppen met roken. Roken zorgt voor vernauwing van de slagaders en heeft een zeer nadelig effect op de wondgenezing.
  • Zorgen voor voldoende beweging om de doorbloeding te stimuleren
  • Gezonde voeding en een goed lichaamsgewicht; schijf van vijf met extra aandacht voor voldoende eiwitten in uw voeding

De verbandmiddelen worden direct bij een medisch speciaalzaak besteld. Bijna alle producten via de medisch speciaalzaak worden vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor is wel een speciaal ZN-aanvraagformulier verbandhulpmiddelen nodig voor de zorgverzekeraar – met name bij je eerste bestelling. De behandelend specialist of wondverpleegkundige regelt dit. Daarna kan de thuiszorg of u zelf via de groothandel verbandmiddelen bestellen. Kijk voor vergoeding de polisvoorwaarden van u zorgverzekering na.