Plastische chirurgie
Het vak plastische chirurgie, inhoudende reconstructieve chirurgie, handchirurgie en esthetische chirurgie, wordt in twee ziekenhuizen door de huidige zeven leden van de vakgroep in de volle breedte uitgeoefend. Daarmee heeft de maatschap in de Provincie Friesland een regionale functie. Het zwaartepunt van de werkzaamheden ligt in het MCL, de locatie Leeuwarden, waar alle facetten van het vak worden uitgeoefend.
Over deze afdeling
Medische informatie
Meer over deze afdeling
Locaties
Waar heeft u een afspraak? Klik op de poliklinieken, dagbehandelingen of verpleegafdelingen voor locatie, route & contact.
Plastische chirurgie in het MCL
Algemeen plastische chirurgie en het grootste deel van de handchirurgie wordt door alle zeven plastisch chirurgen uitgeoefend. Verder heeft ieder lid zijn specifieke aandachtsgebieden. Voor elk aandachtsgebied zijn minimaal twee gespecialiseerde plastisch chirurgen inzetbaar.
Hoogcomplexe ingrepen worden uitsluitend in het topklinische (STZ) ziekenhuis MCL uitgevoerd en kenmerken zich door het multidisciplinaire karakter. Dat geldt voor: hoofd-hals reconstructies na kanker van mond, keel en halsgebied, vrije weefseltransplantaties (na hoofd hals chirurgie, borstkanker of trauma) klapvoetchirurgie, schisis chirurgie en overige congenitale aandoeningen.
De vakgroep
De vakgroep Plastische chirurgie bestaat uit 7 plastisch chirurgen die gezamenlijk een maatschap vormen en verbonden zijn aan het Medisch Specialisten bedrijf Verenigd Collectief Leeuwarden (MSB-VCL).
De vakgroep biedt in twee ziekenhuizen, op drie locaties, alle plastisch chirurgische zorg in de provincie Friesland. De hoofdlocatie is het Medisch Centrum Leeuwarden. Naast de hoofdlocatie is de vakgroep ook werkzaam in:
- MCL locatie Harlingen,
- Nij Smellinghe (NS) ziekenhuis te Drachten
- Centrum voor esthetische Chirurgie Friesland binnen de muren van het MCL
Esthetische chirurgie
Cosmetische chirurgie in het CECF
U kunt in het MCL ook terecht voor cosmetische chirurgie. Het Centrum voor Esthetische Chirurgie Friesland (CECF) biedt u esthetische chirurgie aan in het ziekenhuis. Het gaat hierbij om behandelingen die niet worden vergoed door de zorgverzekeraars. U kunt hier terecht voor schoonheidsbehandelingen als een facelift, botoxinjecties, ooglidcorrecties, neuscorrectie, borstvergroting en liposuctie.
Klapvoet-expertise centrum
Voor het herstellen van een functionele dorsaal flexie bij een onherstelbare paralyse van de nervus peroneus, met als gevolg een klapvoet, is een peestranspositie de gouden standaard. Sinds 1986 wordt een combinatie van tibialis posterior transpositie en achillespees verlengingstechniek toegepast in het MCL. Na de start van een website en expertise centrum, eind 2013 (www.klapvoet.info) door collega Verschuur, is het aantal verwezen patiënten stijgend, alsmede de variatie aan technieken.
Schisisteam
De afdeling plastische chirurgie is onderdeel van het Schisisteam Friesland.
Opleiding
Sinds 2003 heeft de afdeling plastische chirurgie van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) de volledige opleidingsbevoegdheid verworven.
Dr. C. M. Mouës-Vink is sinds januari 2016 opleider.
Een arts assistent in opleiding (AIO) is een volwaardig arts, reeds voorzien van chirurgische vooropleiding en met extra opleiding richting plastische chirurgie. Ondanks dat dit traject nog niet volledig af is , is de zorg verleend door de AIOS ten alle tijden nauwkeurig en ondersteund door de stafleden waar nodig. U zal veel AIO’s tegenkomen bij de plastisch chirurgie, zowel op de poli als in de behandel kamers.
De volgende artsen zijn werkzaam in het MCL in opleiding tot plastisch chirurg
- Drs. J. van Rappard sinds oktober 2015
- Mevr. drs. S. Küthe sinds oktober 2016
- Mevr. drs. M. Schouten sinds oktober 2017
- Mevr. Drs. I Westra sinds juli 2018
- Mevr. R. Brinkman sinds juli 2019
- Dhr. M. Kedilioglu sinds december 2019
- Dhr J. Molleman sinds juli 2020
- Dhr J. Wijnand sinds juli 2021
Publiekswebinar: ‘Borstreconstructie: alles van jezelf, kan dat?’
Op woensdag 2 juni 2021, 19.30 uur organiseerde het Medisch Centrum Leeuwarden het online webinar ‘‘Borstreconstructie: alles van jezelf, kan dat?’. Klik hier voor meer informatie en om het webinar nog eens te bekijken.
'Een borstreconstructie is niet alleen voor de mooie', Friesch Dagblad 25 september 2017
Borstkanker is in Nederland de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Jaarlijks wordt bij ongeveer 15.000 vrouwen borstkanker vastgesteld. In het MCL worden gemiddeld 250 nieuwe patiënten per jaar behandeld. De behandelmogelijkheden van borstkanker breiden steeds verder uit. De kwaliteit van leven en de overleving zijn verbeterd door deze ontwikkelingen. Deze verbeteringen zijn mede te danken aan de behandeling van borstkanker met medicijnen.
Lees hier het hele artikel.
'Na bestraling beter geen siliconenborst', LC 27 maart 2018
MCL is voortaan terughoudend met het plaatsen van borstprotheses bij vrouwen die bestraald zijn. Deze groep blijkt vaker klachten te hebben na een borstreconstructie.
Lees hier het hele artikel.
'Een nieuwe borst na borstkanker', Foryou 2015
Streven naar een optimale kwaliteit van leven na de operatie.
Lees hier het hele artikel.
Feiten en cijfers
75
Patienten per dag