Borstreconstructie met lichaamseigen materiaal
Ongeveer één op de zeven vrouwen in Nederland krijgt ooit te maken met borstkanker. Na een succesvolle oncologische behandeling zijn er verschillende mogelijkheden om de borst te reconstrueren.
Plastisch chirurg Chantal Mouës: ‘Borstkanker is een ziekte waarbij verdriet, stress en kracht strijden om de eerste plek. Gelukkig is de behandeling en dus ook de prognose door de jaren heen sterk verbeterd. Steeds meer vrouwen worden met succes behandeld.'
Na een succesvolle behandeling ervaren patiënten uiteraard opluchting. Maar dan komen er ook andere vragen, die voor de patiënt heel relevant zijn. Kan de borst, als deze geamputeerd moest worden, ook weer worden gereconstrueerd? En hoe dan?
De plastisch chirurgen in het MCL hebben daar een palet aan mogelijkheden voor. Het gebruik van implantaten is bekend, maar door mooie ontwikkelingen in deze tak van de medische wereld is er steeds meer mogelijk met lichaamseigen materiaal. De DIEP lap-operatie wordt in het MCL al lang toegepast. Hierbij wordt een nieuwe borst gemaakt met huid en vetweefsel van de buik.
BREAST-II-trial
Het MCL is een van de deelnemers van een multicentrum wetenschappelijk onderzoek ‘BREAST II’ in samenwerking met Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC).In deze trial wordt een nieuwe methode van borstreconstructie na borstkanker onderzocht. De borst wordt gereconstrueerd met lichaamseigen vetweefsel, dat afkomstig is van buik, benen, billen, heupen of rug.
‘Praktisch gesproken is het een combinatie van autotransplantatie waarbij je een liposuctie en lipofilling doet bij dezelfde patiënt,’ aldus plastisch chirurg Chantal Mouës. De techniek is op zichzelf al bekend, maar werd tot nu toe vooral gebruikt om kleine onregelmatigheden in de borst te verbeteren. Reconstructie van de volledige borst met eigen vetweefsel is een nieuwe behandeling die mogelijk wordt gemaakt door een voor- en nabehandeling van de geamputeerde zijde met behulp van een vacuümzuigcup. ‘BREAST’ onderzoekt of deze werkwijze met eigen vetweefsel een goed alternatief vormt voor bestaande reconstructieve behandelingen.
Voordeel voor de patiënt is dat er geen lichaamsvreemd materiaal (prothese) hoeft te worden ingebracht. De operatie kan minimaal invasief plaatsvinden. De borst wordt met een externe expander (een soort forse zuignap) voorbereid op de lipofilling. Na gemiddeld vier behandelingen wordt het eindresultaat bereikt.
Mouës: ‘Het is een veelbelovende techniek. We hopen dat de resultaten uit de klinische trial positief zijn, zodat we deze behandeling op termijn aan een grotere groep patiënten kunnen aanbieden.’
Informatie over BREAST-II
Op 2 juni 2021 vond het publiekswebinar ‘Borstreconstructie: alles van jezelf, kan dat?’ plaats. In dit webinar veel informatie over de BREAST-trial. U kunt het webinar hieronder terugzien, of klik hier.
Klik hier voor de website van de trial
Mail eventuele vragen naar poliplastischechirurgie@mcl.nl