Actueel lopende onderzoeken MDL
Binnen de afdeling maag-darm-leverziekten van het MCL wordt medisch wetenschappelijk onderzoek verricht met als uiteindelijke doel de zorg te verbeteren.
U kunt benaderd worden om mee te doen aan een dergelijk onderzoek. Meedoen is geheel vrijwillig. Om mee te doen is meestal uw schriftelijke toestemming nodig. Voordat u beslist of u wilt meedoen aan een onderzoek, krijgt u uitleg over wat het onderzoek inhoudt. Lees deze informatie rustig door en vraag de onderzoeker/arts uitleg als u vragen heeft. Verdere informatie over meedoen aan zo’n onderzoek staat in de brochure ‘Medisch-wetenschappelijk onderzoek’
Indien u wilt deelnemen aan een van de onderstaande studies, kunt u dat via mijnMCL aan de verpleegkundige of uw behandeld arts laten weten.
Huidige studies
Ten aanzien van prikkelbare darm syndroom
-
Fortitude studie
Deze studie, in samenwerking met het Maastricht UMC, onderzoekt de werkzaamheid en kosteneffectiviteit van drie behandelingen voor het Prikkelbare Darm Syndroom: online voorlichting en advies, hypnotherapie via een therapeut en online hypnotherapie. Na een intake en het bijhouden van een klachtendagboek gedurende twee weken krijgt u een behandeling in één van de drie groepen gedurende 12 weken. Tijdens de studie wordt u gevraagd een dagboek en vragenlijsten in de vullen. Ook zijn er enkele korte ziekenhuisbezoeken of digitale consulten. Bij volledige deelname ontvangt u €100 en reiskostenvergoeding.
-
TENDER studie
Deze studie, in samenwerking met het Maastricht UMC, onderzoekt de werkzaamheid van nortriptyline bij de behandeling van functionele dyspepsie, oftewel een overgevoelige maag. Na een intake en het bijhouden van een klachtendagboek gedurende twee weken, wordt u OF 12 weken lang behandeld met nortriptyline capsules OF met een placebo (nepmiddel). Tijdens de studie wordt u gevraagd een dagboek en vragenlijsten in de vullen. Ook zijn er enkele korte ziekenhuisbezoeken of digitale consulten. Bij volledige deelname ontvangt u €150 en reiskostenvergoeding.
-
EGIS studie
Deze studie onderzoekt het effect van behandeling met prebiotica op klachten van het Prikkelbare Darm Syndroom. Na een intake en wordt u OF acht weken lang behandeld met een prebioticum OF met een placebo (nepmiddel). Tijdens de studie wordt u gevraagd een dagboek bij te houden, vragenlijsten in te vullen en twee keer bloed en ontlasting in te leveren. Ook zijn er enkele ziekenhuisbezoeken en telefonische consulten.
Ten aanzien van ziekte van Crohn en/of Colitis ulcerosa
-
CEASE studie
Doel
Uitzoeken welke patiënten met de ziekte van Crohn veilig kunnen stoppen met anti-TNF (Infliximab of Adalimumab) medicatie.
Beschrijving
Patiënten met de ziekte van Crohn die antiTNF gebruiken en waarbij de ziekte rustig (geen klachten, geen ontsteking in het bloed en in de ontlasting) is, kunnen meedoen aan de studie. Het onderzoek wordt uitgevoerd in meerdere ziekenhuizen in Nederland.
In de eerste fase gaat een groep patiënten binnen het MCL door met anti-TNF medicatie, zij vormen de controlegroep. In de tweede fase van het onderzoek stopt een andere groep patiënten de anti-TNF medicatie, zij vormen de stop anti-TNF groep. Patiënten kunnen niet in beide groepen aan het onderzoek deelnemen. Patiënten worden uiteindelijk 18 maanden in de gaten gehouden. In deze periode is viermaal een ziekenhuisbezoek nodig en driemaal een telefonische afspraak. Tevens worden patiënten gevraagd bloed en ontlastingsonderzoek in te leveren en vragenlijsten in te vullen.
-
De VITA-GrAID studie – voeding bij de ziekte van Crohn
In samenwerking met het UMCG wordt onderzoek gedaan naar de effecten van voeding op de ziekte van Crohn.
Beschrijving
Er is een dieet (de GrAID) en een vitaminecapsule (de ColoVit) ontwikkeld. Binnen het onderzoek worden mensen geloot om de GrAID te volgen óf een capsule te slikken. Er is ook een placebocapsule, met daarin een soort 'nepmiddel', waar deelnemers voor geloot kunnen worden.Deelnemers van de VITA-GrAID studie volgen eerst 12 weken lang het dieet of slikken een capsule. Vervolgens worden deelnemers nog negen maanden gevolgd. Gedurende deze totale periode van één jaar, vragen wij deelnemers om vier keer naar het MCL te komen voor onderzoeken.
U kunt meedoen met dit onderzoek als u gediagnosticeerd bent met de Ziekte van Crohn. Daarnaast dient ook een test in de ontlasting (calprotectine) een bepaalde hoogte te hebben.
Het is niet mogelijk om deel te nemen aan de studie als u:
- Momenteel een glutenvrij of vegetarisch dieet volgt
- Maagzuurremmers gebruikt en deze niet kan stoppen tijdens het onderzoekOok gezonde huisgenoten (18+) van patiënten met de Ziekte van Crohn worden gevraagd deel te nemen aan de studie.
Indien u interesse heeft in het krijgen van meer informatie over de VITA-GrAID studie, kunt contact opnemen met onze onderzoekers via vitagraid@mdl.umcg.nl of via uw behandelend arts.
-
Health monitor
Onderzoek binnen de maag-darm-leverziekten, reumatologie en dermatologie om de zogeheten ondersteunende zorg (naast de medische behandeling), zo te organiseren dat deze goed is afgestemd op de behoefte van de individuele patiënt. U kunt hierbij denken aan de manier van informatievoorziening of leefstijladviezen op het gebied van o.a. bewegen, voeding en geestelijke ondersteuning. Hiertoe wordt u gevraagd vragenlijsten in te vullen.
-
Registratiestudie vedolizumab subcutaan
Alle patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa die zichzelf het medicament Vedolizumab thuis toedienen, worden gevraagd deel te nemen. Alle gegevens ten aanzien van bijwerkingen en werkzaamheid worden anoniem geregistreerd in een landelijke database. U hoeft hier zelf niets extra’s voor te doen, behalve toestemming te geven voor het gebruik van uw gegevens.
Ten aanzien van alvleesklierontsteking
-
PANDA-studie
Doel
De PANDA-studie heeft als doel de behandeling van patiënten met een alvleesklierontsteking door alcohol (alcoholische pancreatitis) te optimaliseren. Om veranderingen in de behandeling door te voeren is het belangrijk dat de huidige ondersteuningsbehandeling met betrekking tot het stoppen van alcohol én de invloed hiervan op de uitkomsten van de patiënt in kaart worden gebracht.
Beschrijving
Voor dit onderzoek vragen wij u om toestemming om uw medische gegevens te mogen gebruiken voor onderzoek. Het gaat dan om de gegevens die de arts opslaat in het medische dossier. Als u toestemming verleent, zal uw behandeld arts de gegevens aan de onderzoeker verstrekken, hier hoeft u verder niets voor te doen. Daarnaast zullen wij, als u toestemming geeft voor deelname aan deze studie, u vragen om vijf keer vragenlijsten in te vullen (zie hieronder).
Vragenlijsten
Wij vragen u tijdens de opname om een korte vragenlijst in te vullen. De vragen gaan over kwaliteit van leven en alcoholgebruik. Daarna zult u iedere drie maanden tot een jaar na uw opname een uitgebreidere vragenlijst ontvangen. Deze vragenlijst gaat ook over kwaliteit van leven en alcoholgebruik, maar zal ook vragen bevatten over uw gebruik van de medische zorg. U zult dus in totaal vijf keer een vragenlijst invullen.
Ten aanzien van endoscopische procedures
-
SPINX trial
In de SPINX-studie wordt onderzocht of het doorsnijden van de sluitspier van de galwegen, voorafgaand aan het plaatsen van een metalen buisje, het risico op een alvleesklierontsteking vermindert. Doordat het afvoerkanaal van de alvleesklier tegen de galwegen aanligt, kan de alvleesklier geïrriteerd raken bij een galwegonderzoek. We noemen dat een alvleesklierontsteking. De metalen stent die in de galwegen wordt ingebracht, kan de uitmonding van de alvleesklier dicht drukken. De sluitspier zit rondom de uitmonding van de galwegen en de alvleesklier. Door het insnijden van de sluitspier wordt de uitmonding van de alvleesklier ruimer, waardoor de alvleeskliersappen makkelijker kunnen doorstromen langs de galwegstent. De gedachte is dat hierdoor het risico op een alvleesklierontsteking wordt verminderd.
Oncologie
-
SANO-2 studie
Voor patiënten met slokdarmkanker of kanker van de slokdarm-maagovergang zonder uitzaaiingen is chemoradiotherapie (chemotherapie met bestraling) gevolgd door een operatie de standaardbehandeling. Echter bij een deel van de patiënten is de kanker in de slokdarm volledig verdwenen na de chemotherapie en bestraling. Bij een ander deel van de patiënten blijkt juist dat er binnen korte tijd alsnog uitzaaiingen van de tumor optreden. In beide situaties draagt een operatie niet bij aan de behandeling van slokdarmkanker.
DoelHet doel van het huidige SANO-2 onderzoek is om in afwachting van de lange termijn resultaten van het eerdere SANO-onderzoek te zorgen dat waakzaam wachten (actieve surveillance) na een behandeling met chemotherapie en bestraling op een juiste en veilige manier wordt uitgevoerd. Indien er belangrijke informatie bekend wordt uit het eerdere SANO-onderzoek, kan dit direct met de patiënt worden gedeeld als dit gevolgen heeft voor het huidige SANO-2 onderzoek.
-
SURE-studie
Bij patiënten waarbij middels een endoscopie een vroege vorm van dikke darmkanker (T1 coloncarcinoom) verwijderd is en waarbij in de tumor door de patholoog ongunstige kenmerken worden gevonden, wordt in principe een operatie aangeraden waarbij een deel van de dikke darm verwijderd wordt. Zo’n operatie wordt aangeraden om de kans op latere uitzaaiingen te voorkomen. De kans op latere uitzaaiingen bij een zogenoemd ongunstig T1 coloncarcinoom varieert van 5 tot 25%. Dit risico moet afgewogen worden tegen de risico’s van een operatie met kans op complicaties en overlijden. In sommige gevallen, met name als patiënten ouder zijn of ernstige gezondheidsproblemen hebben, is het mogelijk verstandiger geen operatie te doen.
DoelHet doel van dit onderzoek is om te kijken of het veilig genoeg is om geen operatie te doen bij patiënten waarbij een ongunstig T1 coloncarcinoom door middel van endoscopie verwijderd is. Voor dit onderzoek wordt om toestemming gevraagd gegevens uit het medisch dossier te verzamelen voor onderzoek. Patiënten krijgen de standaard zorg zoals die normaal geleverd wordt nadat er afgezien wordt van een operatie. Er wordt niet geloot voor een andere type behandeling.