Bevallen in bad
Een badbevalling is een bevalling die gedeeltelijk of helemaal in een bad met warm water plaatsvindt.
Voordelen van een badbevalling
Een badbevalling heeft verschillende voordelen. Iedere vrouw is anders, iedere bevalling is anders en deze voordelen doen zich dus ook niet altijd bij iedereen in dezelfde mate voor.
- Het warme water zorgt voor ontspanning. Dit bevordert de afgifte van oxytocine, het hormoon dat bijdraagt aan sterke en effectieve weeën. Dit kan een positief effect hebben op de duur van de bevalling.
- Warm water werkt als natuurlijke pijnbestrijding. Door de ontspanning ervaart u mogelijk minder pijn en angst. De afgifte van stresshormonen neemt af en de afgifte van endorfine (lichaamseigen pijnstiller) neemt toe. Hierdoor is er minder behoefte aan pijnstilling.
- In een bevalbad is veel bewegingsruimte. De gewichtloosheid van het water maakt bewegen makkelijker.
Wanneer kunt u in bad bevallen?
Medisch gezien is het vaak mogelijk gebruik te maken van een bevalbad. Als u overweegt in bad te bevallen, bespreek dit dan bij voorkeur tijdens de zwangerschap met uw behandelend gynaecoloog of verloskundige.
Net als bij een bevalling zonder bad, monitoren we de weeënactiviteit en de hartslag van de baby via een cardiotocograaf (CTG). Bij een badbevalling maken we gebruik van een waterbestendige draadloze CTG.
Van tevoren is nooit te voorspellen hoe de bevalling zal verlopen. Als we de baby onvoldoende in de gaten kunnen houden terwijl dat wel nodig is, of als zich een onverwachte situatie voordoet, kan het zijn dat wij u vragen om uit bad te komen. Als u zich hebt ingesteld op een badbevalling kan dit een teleurstelling zijn. Weet dan dat dit is voor de veiligheid van u en uw kind.
Voor een badbevalling heeft u het volgende nodig:
- Een bevalbad: dit is een opblaasbaar bad. Deze kunt u meenemen van thuis (extern huren of kopen) of huren op de verloskamers van het MCL. Het MCL heeft twee éénpersoonsbevalbaden;
- Een pakket met bijbehorende materialen zoals een hygiënische hoes voor in het bad en materialen om het bad te vullen en na afloop weer leeg te maken.
Huren bevalbad
In het MCL zijn twee bevalbaden aanwezig. Deze kunt u niet reserveren. Meestal is er een bad beschikbaar, maar we kunnen dat niet garanderen. Wilt u er zeker van zijn dat u gebruik kunt maken van een bevalbad, dan adviseren wij u een bad te huren en mee te nemen naar het ziekenhuis. Een bevalbad kunt u samen met de materialen huren bij verschillende aanbieders.
Indien alle draadloze CTG apparaten in gebruik zijn en continue bewaking van uw kindje nodig is als u in bad bent, dan is een badbevalling helaas niet mogelijk.
Aanschaf bijbehorende materialen
Als u gebruik maakt van het bevalbad in het MCL moet u het pakket met bijbehorende materialen aanschaffen. Hierin zit onder andere een hygiënische binnenhoes, een slang om het bad te vullen en te legen, en een badthermometer. Dit pakket hebben wij op voorraad in het ziekenhuis. De kosten voor het verplicht aan te schaffen pakket bedragen €85,-. Dit pakket kunt u kopen op de verloskamers en is enkel te betalen middels PIN. Het bad kan alleen worden gebruikt als de kosten voor dit pakket zijn voldaan.
Gang van zaken in het ziekenhuis
Uw partner of begeleider moet het bad zelf opzetten en weer afbreken. Het opzetten kan zodra u bent aangekomen in uw verloskamer. Bij het bad en het pakket zit een duidelijke handleiding. Het opzetten en vullen van het bad duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier.
Voordat het bad wordt gevuld is het goed om met de verpleegkundige te bepalen waar het bad komt te staan. Te allen tijde moet het verlosbed van de verloskamers afgereden kunnen worden. Bepaal de plaats van het bad dus vóór het vullen.
Wanneer gaat u in bad?
Het beste moment om in het bad te gaan, is als u krachtige regelmatige weeën heeft. Het effect van het warme water is dan het grootst en zal ervoor zorgen dat de baarmoeder beter ontspant waardoor er een andere pijnbeleving ontstaat. Dit effect neemt na ongeveer 2 uur af. We adviseren u na 2 uur ongeveer 30 minuten uit bad te gaan. Na een korte onderbreking zal het effect van het warme water weer merkbaar zijn. Uw partner kan tussendoor wat afgekoeld water wegpompen, en aanvullen met warm water. De ideale watertemperatuur is 37-37.7°C. Nooit hoger, wel is er een optie voor een koelere temperatuur naar gelang de wens van de barende. Tijdens de uitdrijving (het persen) dient het water tussen de 36.1 en 37.7°C te zijn.
Na de bevalling
Uw partner moet het bad en de materialen na de bevalling leeg laten lopen en opruimen.
Vragen
Heeft u vragen over de badbevalling? Stel ze gerust aan uw zorgverlener.