Diëtetiek
Diëtetiek is een specialisme dat zich bezighoudt met het herkennen en behandelen van ondervoeding. Daarnaast is de diëtist de specialist op het gebied van drinkvoeding, sondevoeding en parenterale voeding, diëten bij ziekten en aandoeningen zoals bij nierfalen en kinderen en volwassenen met diabetes type 1. De patiënten met ernstig overgewicht die in aanmerking komen voor een chirurgische ingreep worden behandeld door de diëtisten van het Centrum Obesitas Noord Nederland. Ook kunt u ons tegenkomen bij de longprogramma’s van Revalidatie Friesland en de preventiepoli. Bij Dialyse Fryslân zijn wij zowel te vinden in het MCL als in Súdhaghe (Heerenveen).
Over deze afdeling
Medische informatie
Meer over deze afdeling
Locaties
De afdeling Diëtetiek is werkzaam op alle verpleegafdelingen inclusief de intensive care,een aantal poliklinieken, Centrum Obesitas Noord Nederland, revalidatie Friesland en Dialyse Fryslân.
Wat kunt u verwachten?
Met behulp van onder andere de medische diagnose, laboratoriumuitslagen en informatie over uw eet- en leefgewoontes, stelt de diëtist een behandelplan op. De diëtist begeleidt en motiveert u bij het volgen van uw dieet en voorziet u van praktische tips en ideeën voor het inpassen van het dieet in uw dagelijks leven.
Tijdens opname in het ziekenhuis
Voeding krijgt een steeds belangrijkere rol bij de behandeling. Binnen de afdeling Diëtetiek is veel kennis en ervaring aanwezig op het gebied van dieetbehandeling. Het gaat hierbij onder andere om: dieetbehandeling bij ondervoeding, diabetes (flexibele insulinetherapie/ insulinepomp/sensor), maag-, darm en leverziekten, bariatrische chirurgie, (buik)chirurgie, oncologie, kinderziekten, longziekten, hart- en vaatziekten, nierziekten en dialysebehandeling.
Voeding en ziekte
Speerpunt van de afdeling is om ondervoeding bij patiënten te voorkomen en te behandelen. Ondervoeding bij ziekte is een tekort aan energie en voedingsstoffen in het lichaam als gevolg van ziekte waardoor een patiënt ongewenst gewicht verliest. Veel patiënten in het ziekenhuis eten minder dan eigenlijk nodig is. Door het ziek zijn is er een verhoogde voedingsbehoefte.
Goede voeding draagt bij aan een goede conditie en is ondersteunend bij de behandeling van ziekte. Een goede conditie kan het verdragen van de behandeling en het herstel positief beïnvloeden. Voeding speelt ook een rol bij het voorkomen en behandelen van een aantal chronische ziekten, bijvoorbeeld diabetes en hartfalen.
Voedingstoestand bij opname
Bij opname stelt de verpleegkundige vragen over het gewichtsverloop en eetlust om een beeld te krijgen van de voedingstoestand van de patiënt. Hiervoor gebruikt het MCL de SNAQ-scorelijst. Bij ernstige ondervoeding komt de diëtist langs om een dieetbehandeling op te stellen.
Samenwerking
De diëtist werkt samen met verschillende zorgverleners die betrokken zijn bij uw behandeling:
- Arts
- Verpleegkundige
- Voedingsteam
- Eventueel andere zorgverleners zoals logopedist of fysiotherapeut.
Diëtisten maken deel uit van meerdere behandelteams, waar verschillende specialismen in zitten. Samen met de Sector Voeding van het MCL zijn de diëtisten verantwoordelijk voor het voedingsbeleid van het MCL.
Hoe gaat de diëtist te werk?
Als een dieet onderdeel is van de behandeling, stelt de diëtist een dieetbehandelplan op. Samen met de patiënt stelt de diëtist vast wat de behandeldoelen zijn, waarbij de diëtist rekening houdt met het individuele eetpatroon en de persoonlijke situatie. De diëtist geeft ook praktische aanwijzingen om het dieet te kunnen volgen. Als een patiënt naar huis gaat, geeft de diëtist adviezen mee voor thuis. Als dat nodig is, wordt een afspraak gemaakt over wie de begeleiding daar voortzet. Soms schrijft de diëtist dieetpreparaten voor (zoals drinkvoeding of sondevoeding). Als de patiënt deze preparaten ook thuis gaat gebruiken, vraagt de diëtist een machtiging aan voor vergoeding door de zorgverzekeraar.
Ketenpartners
De afdeling Diëtetiek werkt samen met enkele zelfstandige diëtisten. Onze samenwerkingspartners zijn:
- M. de Boois, (PDS-poli en diabetesteam)
- D. Gartz-Berger (Interne geneeskunde, Longziekten)
- M. Wijma (OCL)
- J. Terpstra (OCL)
- M. Elzinga (OCL)
Veelgestelde vragen
-
Nee. In alle gevallen geldt dat u bij een verwijzing door uw huisarts enkel terecht kunt bij een zelfstandig gevestigde diëtist. U kunt navraag doen bij de huisartsenpraktijk voor een diëtist bij u in de buurt of zoeken naar een diëtist via http://www.voedingscentrum.nl/ of www.nvdietist.nl/vind-een-dietist.
-
Ja, indien u diabetes type 1, nierfalen of complicaties heeft na een bariatrische ingreep dan kunt u terecht bij onze polikliniek. Dit geldt ook bij ongewenst gewichtsverlies als u een oncologische behandeling heeft bij het Oncologisch Centrum Leeuwarden. In alle andere gevallen verwijzen we u door naar een diëtist bij u in de buurt.