Spring naar inhoud

Diëtetiek en vergoedingen

De kosten voor de behandeling door de diëtist van het MCL zijn in de meeste gevallen inbegrepen bij het bezoek aan de specialist of de ziekenhuisopname.
Niet voor alle dieetverwijzingen kunt u op de polikliniek van het MCL terecht. U kunt dan wel een afspraak maken bij een zelfstandig gevestigde diëtist bij u in de buurt, zie hiervoor www.dieetditdieetdat.nl of bij de diëtist werkzaam in de praktijk van de huisarts. Hiervoor heeft u mogelijk een verwijzing van de huisarts nodig.

Meer behandeluren
Een aantal zorgverzekeraars vergoedt dieetadvisering geheel of gedeeltelijk via een aanvullende verzekering. U dient zelf in uw polis na te kijken of bij uw verzekeraar na te vragen of u voor deze aanvullende vergoeding verzekerd bent.

Vergoeding diëtist uit basisverzekering
Dieetadvies door een diëtist wordt gedeeltelijk gedekt door de basisverzekering van alle zorgverzekeraars. U krijgt  een vergoeding voor de eerste drie behandeluren per kalenderjaar. De verzekerde hoeft geen eigen risico te betalen indien de vergoeding van dieetadvies plaatsvindt via de zogenoemde ‘ketenzorg’ waar huisartsen en diëtisten onder kunnen vallen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de diagnose diabetes, COPD of CVRM. In andere gevallen is het eigen risico wel van toepassing. Uitzondering hierop zijn kinderen tot 18 jaar oud: voor hen geldt geen eigen risico. In een aantal gevallen kan de verzekerde zonder verwijzing gebruik maken van dieetadvies. Er geldt hierbij wel een voorwaarde: in de polisvoorwaarden van uw (aanvullende) zorgverzekering staat dat directe toelating zonder verwijzing volledig wordt vergoed. Sommige zorgverzekeraars, zoals CZ en de Friesland, staan directe toelating niet toe. Er is dan een voorschrift van een arts vereist.

Vergoeding aanvullende verzekering

In de praktijk zal soms blijken dat de eerste drie uur dieetadvies niet voldoende zijn voor het gewenste resultaat. Daarom bieden diverse zorgverzekeraars aanvullende pakketten om meer consulten te dekken. Op de website van de zorgverzekeraar kunt u vaak gemakkelijk vinden welke diëtisten zijn gecontracteerd.

Vergoeding van dieetvoeding

Extra kosten die u voor uw dieet moet maken, worden niet altijd door uw zorgverzekeraar vergoed. Er zijn enkele vergoedingsmogelijkheden van dieetkosten:

  • Zorgverzekeraar.
    Of uw zorgverzekeraar het dieetpreparaat dat u voorgeschreven heeft gekregen vergoedt, hangt af van de indicatie waarvoor u het gebruikt. Uw diëtist weet om welke preparaten het gaat en bij welke aandoeningen deze worden vergoed.
  • Belastingaftrek van dieetkosten.
    Vergoedt uw zorgverzekeraar niet alle kosten? In bepaalde gevallen kunt u een beroep doen op extra belastingaftrek. Raadpleeg hiervoor uw belastingadviseur of de Belastingdienst of kijk op www.belastingdienst.nl.
  • Bijzondere Bijstand.
    Kunt u de dieetkosten niet zelf betalen? In dat geval kunt u een beroep doen op de Bijzondere Bijstand via de Sociale Dienst van uw gemeente. Voor meer informatie kunt u www.nibud.nl raadplegen (zoekopdracht: meerkosten dieetvoeding).