Spring naar inhoud

Tijdens opname in het ziekenhuis

De diëtist in het MCL

Voeding krijgt een steeds belangrijkere rol bij de behandeling. Binnen de afdeling Diëtetiek is veel kennis en ervaring aanwezig op het gebied van dieetbehandeling. Het gaat hierbij onder andere om: dieetbehandeling bij ondervoeding, diabetes (flexibele insulinetherapie/ insulinepomp/sensor), maag-, darm en leverziekten, bariatrische chirurgie, (buik)chirurgie, oncologie, kinderziekten, longziekten, hart- en vaatziekten, nierziekten en dialysebehandeling.

Voeding en ziekte

Speerpunt van de afdeling is om ondervoeding bij patiënten te voorkomen en te behandelen. Ondervoeding bij ziekte is een tekort aan energie en voedingsstoffen in het lichaam als gevolg van ziekte waardoor een patiënt ongewenst gewicht verliest. Veel patiënten in het ziekenhuis eten minder dan eigenlijk nodig is. Door het ziek zijn is er een verhoogde voedingsbehoefte.

Goede voeding draagt bij aan een goede conditie en is ondersteunend bij de behandeling van ziekte. Een goede conditie kan het verdragen van de behandeling en het herstel positief beïnvloeden. Voeding speelt ook een rol bij het voorkomen en behandelen van een aantal chronische ziekten, bijvoorbeeld diabetes en hartfalen.

Voedingstoestand bij opname

Bij opname stelt de verpleegkundige vragen over het gewichtsverloop en eetlust om een beeld te krijgen van de voedingstoestand van de patiënt. Hiervoor gebruikt het MCL de SNAQ-scorelijst. Bij ernstige ondervoeding komt de diëtist langs om een dieetbehandeling op te stellen.

Samenwerking

De diëtist werkt samen met verschillende zorgverleners die betrokken zijn bij uw behandeling:

  • Arts
  • Verpleegkundige
  • Voedingsteam
  • Eventueel andere zorgverleners zoals logopedist en fysiotherapeut

Diëtisten maken deel uit van meerdere behandelteams, waar verschillende specialismen in zitten. Samen met de Sector Voeding van het MCL zijn de diëtisten verantwoordelijk voor het voedingsbeleid van het MCL.

Hoe gaat de diëtist te werk?

Als een dieet onderdeel is van de behandeling, stelt de diëtist een dieetbehandelplan op. Samen met de patiënt stelt de diëtist vast wat de behandeldoelen zijn, waarbij de diëtist rekening houdt met het individuele eetpatroon en de persoonlijke situatie. De diëtist geeft ook praktische aanwijzingen om het dieet te kunnen volgen. Als een patiënt naar huis gaat, geeft de diëtist adviezen mee voor thuis. Als dat nodig is, wordt een afspraak gemaakt over wie de begeleiding daar voortzet. Soms schrijft de diëtist dieetpreparaten voor (zoals drinkvoeding of sondevoeding). Als de patiënt deze preparaten ook thuis gaat gebruiken, vraagt de diëtist een machtiging aan voor vergoeding door de zorgverzekeraar.