Dikkedarmkanker
Dikkedarmkanker is een kwaadaardige tumor die in de dikke darm ontstaat, meestal vanuit een poliep in de darmwand. Een poliep is een goedaardige tumor, maar deze kan kwaadaardig worden. Een kwaadaardige tumor kan omliggende weefsels en organen opzij drukken en kan er naar binnenin groeien. Bovendien kunnen cellen van een kwaadaardige tumor losraken. Die kankercellen kunnen via het bloed en/of de lymfebanen ergens anders in het lichaam terechtkomen en daar uitgroeien tot tumoren (uitzaaiingen).
Dikke darmkanker kan ontstaan in alle delen van de dikke darm. De meeste plaatsen waar dikke darm kanker het eerste naar uitzaait zijn:
- De lever;
- De longen;
- Buikvlies.
Een kwart van alle tumoren ontstaat in het allerlaatste deel van de darm, de endeldarm (rectum). In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 12.000 mensen dikke darm kanker. De meeste patiënten zijn tussen de 60-80 jaar, vaak evenveel mannen als vrouwen.
Bevolkingsonderzoek
Vroege ontdekking van dikke darm- en endeldarmkanker is belangrijk. Hoe eerder de ziekte wordt ontdekt en behandeld, hoe groter de kans is op langdurige ziektevrije overleving en genezing. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat een bevolkingsonderzoek het aantal mensen dat overlijdt aan dikke darmkanker of endeldarmkanker kan verminderen. Daarom is in Nederland in 2014 het bevolkingsonderzoek dikke darmkanker gestart. Het is vooral bedoeld om goedaardige darmpoliepen op te sporen. De darmpoliepen worden dan verwijderd voordat er kanker uit kan ontstaan.
Symptomen
Darmkanker kan verschillende symptomen hebben:
- Verandering in de stoelgang, in regelmaat of soort ontlasting;
- Bloed of slijm bij de ontlasting;
- Buikpijn; krampende buikpijn, aanhoudend en een opgeblazen gevoel;
- Loze aandrang; het gevoel dat u naar het toilet moet, maar er niks komt;
- Onverklaarbaar gewichtsverlies.
In het begin van de dikke darm is de ontlasting nog dun. Het kan een tumor makkelijk passeren. Klachten ontstaan daardoor veel later dan bij een tumor in het laatste deel van dikke darm. De klachten die u kunt krijgen zijn:
- Vermoeidheid en duizeligheid door bloedarmoede en langdurig bloedverlies in de dikke darm. Het bloedverlies zelf wordt vaak niet opgemerkt;
- Vage buikpijn;
- Een gevoelige plek rechts in de buik.
Wanneer de huisarts denkt dat u darmkanker heeft, wordt u doorverwezen naar het MCL voor aanvullend onderzoek.
Onderzoeken
- Coloscopie
Dit is een onderzoek waarbij de gehele binnenkant van de dikke darm kan worden bekeken. Ook kunnen hierbij kleine hapjes van het afwijkende weefsel worden weggenomen voor verder onderzoek. Een patholoog onderzoekt het afgenomen weefsel onder microscoop.
- CT-scan van de longen en de buik
De CT-scan wordt gedaan om eventuele uitzaaiingen in de rest van het lichaam op te sporen.
- Bloedonderzoek
Diagnose
Als de uitslagen van de verschillende onderzoeken bekend zijn, worden deze besproken in een wekelijks overleg met verschillende gespecialiseerde artsen. Dit wordt ook wel het multidisciplinair overleg (MDO) genoemd. Het behandelvoorstel wat hier uit volgt wordt met u tijdens de eerst volgende afspraak op de polikliniek besproken door uw behandelend specialist.
Behandeling dikkedarmoperatie
Curatief (Genezende behandeling)
- Dikkedarmoperaties
Bekijk de divi over uitleg over de verschillende dikke darmoperaties.
Nazorg
Na de operatie wordt de uitslag van het weggenomen stuk darm weer besproken in het MDO. Als de tumor goed is weggenomen en er geen uitzaaiingen zijn gevonden in de lymfklieren, dan is in principe de behandeling afgerond. U blijft dan nog wel minimaal vijf jaar onder controle. Zie de folder CEA-watch.
Als er wel uitzaaiingen worden gevonden in het weggenomen stuk darm, dan wordt u doorverwezen naar de oncoloog om de vervolgbehandelingen te bespreken. In de meeste gevallen zal dit chemotherapie zijn.