‘Vlucht 112’: Een crisisoefening in de acute zorgketen in Noord-Nederland
Afgelopen week vond in het ziekenhuis in Leeuwarden (MCL) een grootschalige oefening plaats waarin de acute zorgketen in Noord-Nederland haar paraatheid testte op grote incidenten. Verschillende zorgorganisaties werkten samen om te laten zien dat slachtoffers snel en efficiënt de juiste zorg kunnen ontvangen, zelfs onder zware druk.
Het regionaal patiënten spreidingsplan
De afspraken tussen zorgpartners in Noord-Nederland om gewonden snel en goed te verdelen over zorginstellingen (vastgelegd in het patiënten spreidingsplan Noord-Nederland) werd in een realistisch scenario getest: een vliegtuig met 300 passagiers aan boord kwam naast de landingsbaan terecht op Groningen Airport Eelde. Er was sprake van grote aantallen gewonden.
Zorgorganisaties controleerden tijdens de oefening eveneens hoe goed hun eigen protocollen en procedures aansluiten op het patiënten spreidingsplan.
Ook werd gelet op het belang van samenwerking en elkaar weten te vinden in crisissituaties. "We hebben snel kunnen schakelen en deelnemers wisten elkaar goed te vinden," volgens Carolien Persoon, namens het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland (AZNN) organisator van deze oefening.
Kansen om te verbeteren
Er zijn ook kansen om het spreiden van gewonde patiënten bij grote incidenten verder te verbeteren, zowel in de planvorming van de zorgorganisaties als in de regionale samenwerking. Een rapportage met bevindingen wordt gedeeld met de deelnemende zorgorganisaties en het Regionale Overleg Acute Zorgketen (ROAZ). De waardevolle lessen uit de oefening geven belangrijke aanknopingspunten om de zorgketen nog verder te versterken. Zorgorganisaties leren hiervan en gebruiken het om de zorg nog beter te maken, zodat inwoners van Noord-Nederland kunnen rekenen op snelle en goede zorg, ook bij grootschalige incidenten.
Emergo Train System (ETS): Realistisch en Effectief Simuleren
Voor deze oefening werd het Emergo Train System (ETS) ingezet, een simulatiemiddel dat speciaal is ontwikkeld voor trainingen en oefeningen in rampen- en crisisbeheersing. ETS biedt een veilige en realistische omgeving waarin crisissituaties kunnen worden nagebootst, zodat zorgprofessionals de impact van hun beslissingen direct ervaren. " De ETS-oefening geeft ons een helder beeld van wat goed gaat en waar we kunnen verbeteren. Je ziet meteen wat de impact van je keuzes is, en dat maakt het enorm leerzaam,” verwoordde Elco Spoelstra, ETS instructeur en Teamleider Acute As bij ziekenhuis Tjongerschans.
Ketenbrede deelname aan de oefening
Aan deze oefening namen verschillende zorgorganisaties deel die ieder een rol spelen binnen de acute zorgketen: Medisch Centrum Leeuwarden (MCL), Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA), Martini Ziekenhuis, Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), Ziekenhuis Tjongerschans, Ziekenhuis Nij Smellinghe, Treant Zorggroep, Meldkamer Ambulancezorg Noord-Nederland, Ambulancezorg Groningen, UMCG Ambulancezorg, Kijlstra Ambulancezorg, GHOR Fryslân, GHOR Drenthe en GHOR Groningen. De oefening werd gecoördineerd door het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland (www.acutezorgnetwerk.nl)
Alle organisaties verbonden aan het AZNN blijven zich inzetten voor snelle en goede zorg voor de inwoners van Noord-Nederland, ook bij grote druk en ernstige situaties.