Spring naar inhoud

Thema's Green Deal 3.0

In de Green Deal 'Samen werken aan Duurzame Zorg (Green Deal Zorg 3.0) - die het MCL in december 2022 ondertekende - zijn doelen vastgelegd om de zorgsector duurzamer te maken. deze doelen zijn onderverdeeld in vijf verschillende thema's. Lees hieronder meer over deze thema's en hoe het MCL aan ieder thema werkt.

Thema 1 - Gezondheidsbevordering

Het is voor de gehele zorgketen van belang dat mensen gezond zijn én blijven. De duurzaamste zorg is de zorg die niet geleverd hoeft te worden. Daarom zetten we in op het voorkomen van ziekte, het bevorderen van gezondheid en een gezonde levensstijl van patiënten, cliënten en medewerkers, een gezonde zorg- en leefomgeving en meer op ziektecontrole.

In het MCL zetten we op verschillende manieren in op de gezondheid van zowel patiënten als medewerkers. Zij worden gestimuleerd om te bewegen, bijvoorbeeld door vaker de trap te nemen of door met de fiets naar het ziekenhuis te komen. Daarnaast is gezonde voeding een belangrijk thema in het MCL. We kijken constant naar mogelijkheden om gezonder(e) voeding aan te bieden. Hierbij wordt ook de samenwerking gezocht met andere ziekenhuizen, door middel van het initiatief 'Goede Zorg Proef Je'.

Thema 2 - Kennis en bewustwording

Er is bewustwording en kennis nodig, maar ook vaardigheden, onderzoek en samenwerking om verduurzaming in de zorg stevig te verankeren en verwezenlijken. Het is nodig dat alle professionals in de zorg geïnformeerd zijn over de relatie tussen menselijk handelen, klimaat, milieu en gezondheid. Het MCL zet daarom in op het vergroten van de bewustwording en kennis over zowel de impact van zorg op het klimaat en milieu, als over de impact van klimaat en milieu op onze gezondheid.

Medewerkers van het MCL nemen regelmatig deel aan evenementen die in het teken staan van duurzaamheid, om hun kennis en vaardigheden rondom dit thema te vergroten. Daarnaast verspreidt het MCL waar mogelijk ook zelf informatie over duurzaamheid. Verder erkent het MCL het belang van het onderwerp duurzaamheid in de opleidingen van zorgprofessionals. Daar wordt landelijk aan gewerkt en het MCL draagt hier waar mogelijk ook aan bij.

Thema 3 - CO2-reductie

Als zorgaanbieders kunnen we de uitstoot van broeikasgassen verminderen door verduurzaming van onder andere onze gebouwen, energieverbruik en vervoer. Daarom wordt ingezet op het verminderen van directe CO2-uitstoot door de zorg. Het doel is 55% minder directe CO2-uitstoot in 2030 (t.o.v. referentiejaar tussen 1996 en 2020). Het uiteindelijke doel is om klimaatneutraal te zijn in 2050.

Binnen het MCL werd al stevig ingezet op energiebesparing en CO2-reductie. Door het tekenen van de Green Deal 3.0 is dit bekrachtigd.

Thema 4 - Circulair werken

De zorgsector verbruikt veel materialen, hulp- en beschermingsmiddelen en grondstoffen. Echter, grondstoffen zijn niet oneindig verkrijgbaar en kunnen op den duur uitgeput raken. Om die reden is het nodig dat we ons verbruik en verminderen en dat we overstappen van ‘wegwerp’ naar ‘herbruikbaar’. Circulair werken gaat dan ook over het verantwoord omgaan met grondstoffen. Daarom wordt ingezet op het verminderen van primair grondstofverbruik. Het doel is 50% minder primair grondstofverbruik in 2030 (t.o.v. 2016). Het uiteindelijke doel is maximaal circulaire zorg in 2050.

Het MCL heeft circulariteit opgenomen in haar Inkoopbeleid. Waar mogelijk wordt tijdens het inkooptraject gekozen voor producten die minder grondstoffen gebruiken of herbruikbaar zijn. Daarnaast zet het MCL in op afvalvermindering en afvalscheiding.

Thema 5 - Verminderen milieubelasting medicatie(gebruik)

Geneesmiddelen leveren een waardevolle bijdrage aan ons leven, maar hebben ook een schadelijk effect op het milieu en de leefomgeving. Door medicatiegebruik komen namelijk via urine en ontlasting medicijnresten in het water terecht. Daarnaast wordt ongebruikte medicatie nog vaak door de gootsteen of het toilet gespoeld, waardoor het ook in het water terechtkomt. Ook heeft de productie van geneesmiddelen impact op het klimaat en het milieu. Daarom wordt ingezet op het terugdringen van medicatieverspilling, zuivering aan de bron en duurzaam inkopen van medicijnen.

Het verminderen van de milieubelasting van medicijn(gebruik) is een grote uitdaging, omdat het voor patiënten en cliënten veilig moet blijven. Toch zijn er in het MCL al stappen gezet. Een goed voorbeeld hiervan is de invoering van de plaszak, waarmee wordt voorkomen dat contrastvloeistof in het oppervlaktewater beland. Een belangrijke volgende stap voor het MCL is het in kaart brengen van de medicijnverspilling. Hiermee wordt namelijk ook inzichtelijk waar we verspilling kunnen verminderen. Gezien dit een grote klus is, wordt nog onderzocht hoe we dit het beste kunnen aanpakken.