MCL wetenschapssymposium – Auletiusprijswinnaar Pelle
Gedurende het MCL wetenschapssymposium presenteerden verschillende onderzoekers hun onderzoek. Zo werden er tien zogenoemde powertalks gegeven. Een presentatie waarbij er een race tegen de klok plaatsvond. De onderzoekers hadden vier minuten om hun onderzoek te presenteren. De publiekswinnaar van de powertalks was Tim Hoffman. Meer over zijn onderzoek lees je hier. Ook werden er orals gepresenteerd. De winnaar van de orals werd gekozen door de MCL wetenschapscommissie. De winnaar van de Auletiusprijs was Pelle Bos, ANIOS Orthopedie.
Tezamen met promovendus Bart van Dooren heeft Pelle Bos onderzoek gedaan naar de resultaten van patiënten die een nieuwe heup, knie of halve knie prothese hebben gekregen in een zelfstandig behandelcentrum (ZBC / privékliniek) vergeleken met patiënten die geopereerd zijn in een algemeen ziekenhuis. Hij heeft in zijn onderzoek gekeken naar de verschillen in patiëntkarakteristieken en het resultaat van de operaties. Het onderzoek is uitgevoerd tezamen met een aantal orthopedisch chirurgen uit verscheidene ziekenhuizen en privéklinieken onder supervisie van Rinne Peters en Wierd Zijlstra.
Patiëntkarakteristieken
In Nederland is er regelgeving rondom de zorg die geboden mag worden in privéklinieken. Die klinieken selecteren relatief gezonde mensen, omdat deze patiënten een lager risico hebben op complicaties. Deze complicaties kunnen namelijk vaak niet in deze klinieken behandeld worden. Pelle: patiënten in een privékliniek zijn vaak relatief jong, hebben weinig ziektes onder de leden en een gezond BMI. Die laatste is tevens een belangrijke graadmeter qua moeilijkheid bij het doen van orthopedische operaties.
Verschillen in kaart gebracht
De laatste jaren is er een toename van patiënten die behandeld worden in een privékliniek. De hypothese die onderzocht is of de protheses van de patiënten die in een privékliniek zijn geopereerd het ook langer vol houden dan patiënten die geopereerd zijn in het algemene ziekenhuis (‘survival van de prothese’). Daarnaast is gekeken naar de verschillen in patiëntkarakteristieken: hoe zien deze patiënten eruit? Wat zijn de verschillen tussen patiënten in een privékliniek en een algemeen ziekenhuis?
In contact blijven
De conclusie is dat de zorg die geleverd wordt in een privékliniek veilig is, mits er wordt voldaan aan de beschreven inclusiecriteria wat betreft patiënt-kenmerken. Daarnaast is het van belang dat er back up is afgesproken vanuit een algemeen ziekenhuis wanneer er zich complicaties voordoen. Er moet laagdrempelig intercollegiaal contact mogelijk zijn tussen een privékliniek en het algemene ziekenhuis.
Vervolgonderzoek
De data waarop dit onderzoek gebaseerd is, is afkomstig uit een landelijke database die alle gegevens van patiënten en protheses die geplaatst worden in Nederland verzamelt. Vervolgonderzoek omtrent dit onderwerp zal gaan over patiënt geregistreerde uitkomsten. Hierin zal gekeken worden naar activiteiten- en pijnniveaus voor en na het verkrijgen van een nieuwe heup of knie in een privékliniek vergeleken met het algemene ziekenhuis.
Zie ook onderstaande infographic van de LROI: