Spring naar inhoud

Ziekenhuispsychiatrie

De ziekenhuispsychiatrie wordt betrokken bij opgenomen patiënten in het ziekenhuis met lichamelijke klachten waarvan bekend is dat zij een psychiatrische voorgeschiedenis hebben of onder behandeling van de GGZ zijn. Ook kan het voorkomen dat er zich tijdens de opname een psychiatrisch ziektebeeld ontwikkelt waardoor een psychiater in consult geroepen wordt.

Tevens is de ziekenhuispsychiatrie werkzaam op de afdeling MPU (Medisch Psychiatrische Unit), een verpleegafdeling waar zowel lichamelijke zorg en behandeling als psychiatrische zorg en behandeling geboden wordt. Het kan zijn dat het wenselijk is dat de patiënt na de ziekenhuisopname terug komt op de polikliniek voor verdere behandeling.

Locaties

Waar heeft u een afspraak? Klik op de poliklinieken, dagbehandelingen of verpleegafdelingen voor locatie, route & contact.

Wat kunt u verwachten?

We onderzoeken wat er aan de hand is en wat hiervan de oorzaak kan zijn. De consultatief psychiatrisch verpleegkundige en/of psychiater gaat hiervoor uitgebreid met de patiënt in gesprek en maakt hierbij desgewenst gebruik van testen of vragenlijsten. Vervolgens gaat de psychiater kijken welke mogelijkheden en behandelingen er zijn.

Kosten

De kosten voor contacten met een psychiater (i.o.) / consultatief psychiatrisch verpleegkundige in het MCL vallen onder de basisverzekering en worden daaruit vergoed. Dit kan gevolgen hebben voor uw eigen risico. Meer weten hierover? U kunt informeren bij uw zorgverzekeraar of het Informatiepunt Zorgkosten van het MCL.

Afspraak maken

Voor een afspraak heeft de patiënt een verwijzing nodig van de behandelend specialist. De specialist kan een verwijzing naar de psychiater voorstellen, maar de patiënt kan de specialist ook zelf vragen om een verwijzing.

De specialist stuurt de verwijzing naar de afdeling Ziekenhuispsychiatrie alwaar deze beoordeeld wordt door een psychiater. De secretaresse belt de patiënt vervolgens op om een afspraak te maken. Zij stuurt daarna nog een uitnodigingsbrief ter bevestiging van de afspraak waar ook in vermeld staat waar de patiënt moet zijn.

Voor het maken van een afspraak op de afdeling Ziekenhuispsychiatrie of voor vragen kan er gebeld worden met het secretariaat. Soms kan het zijn dat de klachten van de patiënt passender zijn voor een behandeling door een medisch psycholoog, dit zal dan teruggekoppeld worden aan de behandelend specialist die een gerichtere verwijzing kan verzorgen.

Elektroconvulsietherapie

Kwaliteitsstatuut

Sinds april 2017 beschikt het MCL voor de afdeling ziekenhuispsychiatrie over een goedgekeurd GGZ kwaliteitsstatuut. Hiermee is het voor zowel patiënten als zorgverzekeraars transparant en toetsbaar welke afspraken er zijn over samenwerking van verschillende professionals en aanbieders binnen de behandeling van de patiënt en in welke verhouding zij tot elkaar staan.

Het kwaliteitsstatuut borgt dat de zorgaanbieder bewerkstelligt dat de juiste hulp, op de juiste plaats en door de juiste zorgprofessional, binnen een professioneel en kwalitatief verantwoord netwerk, wordt geleverd. De zorgaanbieder bevordert daarmee gepaste zorg.

Vanaf 1 januari 2017 is het verplicht voor alle aanbieders van ‘geneeskundige GGZ’, dat wil zeggen generalistische basis-ggz en gespecialiseerde ggz binnen de Zorgverzekeringswet, een kwaliteitsstatuut openbaar te maken. Het MCL voldoet nu dus aan deze verplichting.

POPP-team

POPP staat voor Psychiatrie, Obstetrie (verloskunde), Psychologie en Pediatrie (kindergeneeskunde). Op de POPP-poli bundelen zorgverleners hun krachten om de patiënt vóór en tijdens de zwangerschap, bevalling en het kraambed bij te staan. De optelsom van hun kennis en kunde betekent de beste zorg voor de patiënt en haar (ongeboren) baby.

Consultatieve dienst Ziekenhuispsychiatrie

De verschillende verpleegafdelingen binnen het MCL kunnen de consultatief psychiatrisch verpleegkundige (CPV), psychiater (in opleiding) consulteren met een vraag met betrekking tot een opgenomen patiënt waarbij (vermoedelijk) sprake is van psychiatrische en/of psychosociale problematiek. Zij zullen dan langskomen op de verpleegafdeling. De vraag en het toestandsbeeld van de patiënt worden uitgebreid in kaart gebracht waarna er een advies gegeven wordt over een mogelijke behandeling. Veelal wordt vervolgens het beloop van de behandeling in de gaten gehouden en desgewenst bijgesteld. Tegen het einde van de opname in het ziekenhuis wordt geïnventariseerd of psychiatrische begeleiding/behandeling na ontslag nodig is. Indien dat het geval is kan de consultatieve dienst de patiënt doorverwijzen naar de juiste hulpverlener of wordt er een overdracht verzorgd aan de behandelaar die in de thuissituatie reeds betrokken was.

Daarnaast wordt er ondersteuning geboden aan de medewerkers van de verpleegafdelingen in de vorm van informatie, bijscholing, tips en adviezen betreffende psychiatrische ziektebeelden en hoe hiermee om te gaan. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de medewerkers zodat deze situaties nog beter kunnen herkennen en begeleiden.

Veelal is de bijdrage van de consultatieve dienst adviserend van aard, maar de psychiater kan ook in medebehandeling gevraagd worden.

Nadat de patiënt uit het ziekenhuis wordt ontslagen kan de behandeling, indien nodig, voortgezet worden op de polikliniek.

Goed om te weten

Beroepsgeheim
De psychiater (i.o.) en de consultatief psychiatrisch verpleegkundige (CPV) hebben een beroepsgeheim. Vertrouwelijke informatie wordt alleen gerapporteerd aan diegenen die direct bij uw behandeling zijn betrokken. Wij geven alleen informatie aan instanties of hulpverleners buiten het ziekenhuis, als u hiervoor schriftelijk toestemming geeft.

Inzagerecht
De gegevens verkregen vanuit intake, onderzoek en behandeling worden bewaard in het elektronisch patiëntendossier van het MCL (Epic). Volgens de wet geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) heeft de patiënt het recht om het dossier in te zien. Als men dit wil, neem dan contact op met de psychiater.

Als de patiënt vindt dat er feitelijk onjuiste gegevens in het dossier staan, dan kan er een verzoek ingediend worden om dit te wijzigen of het dossier te laten vernietigen.

Kwaliteitsbewaking
De psychiater streeft een zo goed mogelijke dienstverlening na. Als er zaken zijn die de patiënt niet begrijpt of waar men ontevreden over is, kan dit met de psychiater besproken worden. Mocht dit niet tot een oplossing leiden, dan kan er contact opgenomen worden met de ombudsfunctionaris van het MCL.