Verpleegafdeling Z
Hoort bij Reumatologie, Oncologisch Centrum Leeuwarden (OCL), Longgeneeskunde en Centrum voor pijnbestrijding
De verpleegafdeling van het OCL bevindt zich op afdeling Z. Naast oncologiepatiënten biedt de afdeling plaats aan reumapatiënten en pijnpatiënten.
Bezoektijden
Dagelijks: 14:30 - 16:30 uur en 18:30 - 20:00 uur.In het weekend en op feestdagen is er een extra bezoekmogelijkheid van 10:00 - 12:00 uur.
Contact
MCL Leeuwarden
Route
- Vanuit richting Heerenveen / Grou (A32): rijd via knooppunt Werpsterhoek, richting Leeuwarden Oost en volg dan de N31 tot afrit 26 (Leeuwarden Oost). U komt dan via de Drachtsterweg de stad binnen. Alternatieve route: neem op de A32 afrit 17, richting Leeuwarden Zuid. U rijdt via de Overijsselselaan.
- Vanuit richting Harlingen / Bolsward (A31/N31): volg de Haak om Leeuwarden (N31), neem afrit 25 (Leeuwarden Zuid) of 26 (Leeuwarden Oost).
- Vanuit richting Drachten / Garyp (Wâldwei, N31): neem afrit 26 (Leeuwarden Oost).
De hoofdingang van het MCL is aan de Henri Dunantweg 2. Het MCL is vanaf alle invalswegen aangegeven op de ANWB-borden. U kunt in Leeuwarden de rondweg volgen. (ANWB-borden naar 'ring' of 'ring zuid'.) Volg de richting H-MCL hoofdingang. Op het terrein van het MCL kunt u parkeren.
Parkeren
Bezoekers en patiënten voor verpleegafdeling Z, dienen gebruik te maken van de algemene parkeerfaciliteiten bij de hoofdingang van het MCL. Dit om het RIF en de poli OCL toegankelijk te houden voor bezoekers die daar een afspraak hebben.
Algemene informatie
De verpleegafdeling van het OCL (afdeling Z) biedt plaats aan 45 patiënten. De bedden zijn verdeeld over vierpersoonskamers, tweepersoonskamers en eenpersoonskamers. Op afdeling Z zijn drie eenpersoonskamers speciaal ingericht voor patiënten die een behandeling met radioactief jodium krijgen (kamer 5 t/m 7) en vijf eenpersoonskamers voor het verplegen van patiënten met bloedziekten, de Hematologische Intensive Care (kamers 15, 17, 18, 19 en 20).
Op afdeling Z zijn 12 bedden gereserveerd voor short stay. Deze bedden zijn bedoeld voor patiënten die één tot enkele dagen worden opgenomen voor een operatie of een behandeling. De short stay is geopend van maandagochtend 8.00 uur tot vrijdagmiddag 17.00 uur.
Verpleegkundigen werken in een team met collega’s en stagiaires/studenten. Zij nemen ook voor elkaar waar, bijvoorbeeld tijdens pauzes of overlegsituaties. Dit kan betekenen dat u tijdens een dienst door verschillende verpleegkundigen wordt geholpen. Per dienst is echter één verpleegkundige uw aanspreekpunt. Heeft u vragen of opmerkingen? Dan kunt u hiervoor bij hem of haar terecht. Aan het einde van zijn/haar dienst stelt deze verpleegkundige de nieuwe verpleegkundige aan u voor. U weet dan wie uw aanspreekpunt is in de volgende dienst.
Verpleegkundige zorg op de verpleegafdeling gaat dag en nacht door. Verpleegkundigen werken in verschillende diensten:
- Dagdienst: 07.00 – 15.30 uur
- Avonddienst: 15.00 – 23.30 uur
- Nachtdienst: 23.00 – 07.30 uur
Dagindeling
's Morgens
Tussen 6.00 en 7.00 uur wordt u, als dat nodig is, even wakker gemaakt voor het temperaturen en eventueel het innemen van medicijnen die u nuchter moet innemen. Hierna kunt u nog even rustig blijven liggen tot het ontbijt om 7.45 uur. Vanaf 9.30 uur wordt er koffie, thee en iets te eten geserveerd.
's Middags
Tussen 11.30 en 12.00 uur krijgt u een lunch. Hierna heeft u de gelegenheid om te rusten tot 14.30 uur. Dan wordt er opnieuw iets te drinken en te eten geserveerd.
's Avonds
Om 17.30 uur wordt een warme maaltijd geserveerd. Om 19.30 uur krijgt u een kopje koffie, thee of frisdrank en een dessert. Om 22.00 uur kunt u nog een beker melk of karnemelk drinken. Vanaf 23.00 uur is de afdeling zo rustig mogelijk zodat u ongehinderd kunt gaan slapen.
Bezoekmogelijkheden
U kunt bezoek ontvangen tussen 14:30 - 16:30 uur en 18.30 - 20:00 uur. Op zaterdag, zon- en feestdagen is er een extra bezoekmogelijkheid van 10:00 - 12:00 uur.
De bezoektijden zijn vrij lang. Het zijn tijden waarop het mogelijk is om de patiënt te bezoeken. In het belang van de patiënt en zijn of haar medepatiënten is het niet de bedoeling dat er doorlopend bezoek is. De ruime mogelijkheden zijn bedoeld om het bezoek af te stemmen op de persoonlijke situatie en wensen van de patiënt.
Wilt u uw bezoek beperken tot maximaal drie kwartier? Wij vragen u in het belang van de rust van de patiënt, maar ook voor de rust van zijn of haar kamergenoten, om het bezoek te beperken tot maximaal twee personen. Als er een arts bij de patiënt komt, wilt u dan de kamer even verlaten? Dit geldt ook als de patiënt wordt onderzocht, behandeld of verzorgd.
Na de lunch is er gelegenheid voor patiënten om te rusten. Patiënten die hier geen gebruik van maken, worden verzocht om samen met hun bezoek gebruik te maken van de wintertuin.
Contactpersoon
Het is de bedoeling dat één persoon, bijvoorbeeld een familielid, als contactpersoon optreedt. Deze persoon regelt het bezoek en onderhoudt de (telefonische) contacten met de specialisten, verpleegkundigen en de afdeling. Het is altijd mogelijk tijdens het bezoekuur de verpleegkundige te benaderen voor informatie. Als u dit prettig vindt, kan de contactpersoon aanwezig zijn bij de dagelijkse artsenvisite. De verpleegkundige kan u hier informatie over geven.
Overleg over uw behandeling
Multi Disciplinair Overleg (MDO)
Eén keer in de week op dinsdagmiddag is er overleg tussen arts-assistenten, de eerstverantwoordelijke verpleegkundige en andere disciplines op de verpleegafdeling binnen het OCL. De bedoeling van dit overleg is informatie uit te wisselen om uw behandeling en het ontslagtraject zo goed mogelijk af te stemmen. De arts-assistent zal de bevindingen met u bespreken tijdens de volgende visite.
Papieren visite
Eén keer in de week, op woensdagochtend, is er een overleg tussen de internist-hematologen, de internist-oncologen, de arts-assistenten en de eerstverantwoordelijke verpleegkundige. Het doel van dit overleg is om informatie uit te wisselen om uw behandeling en het ontslagtraject zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Tijdens dit overleg worden alle patiënten die onder de verantwoording van de internist-hematoloog en de internist-oncoloog vallen besproken. De arts-assistent zal de bevindingen tijdens de volgende visite met u bespreken.
Voeding tijdens de opname
Als u wordt opgenomen stelt de verpleegkundige u een aantal vragen om uw voedingstoestand te beoordelen. Is deze onvoldoende? Dan wordt een diëtiste in consult gevraagd voor advies en behandeling.
Op de verpleegafdeling wordt veel aandacht besteed aan voeding. Bij ziekte, behandeling of een operatie heeft het lichaam meer energie en eiwitten nodig. Vaak is ook de inname van eten en drinken verminderd, waardoor het lichaam onvoldoende energie en eiwit binnenkrijgt.
Tijdens uw verblijf op de afdeling serveert de kamerassistent zes keer per dag kleine gerechtjes. U kunt kiezen waar u op dat moment zin in heeft. Alle gerechten voldoen aan de eisen voor goede voeding. Door kleinere gerechtjes vaker te serveren, worden ook patiënten met een verminderde eetlust uitgenodigd goed te eten.
Heeft u nog vragen of wensen over voeding? Bespreek dit dan met de kamerassistent of de verpleegkundige. Zij helpen u graag. Bij de keuken van de afdeling staat een kleine koelkast voor patiënten. Wilt u de artikelen die u hierin wilt bewaren voorzien van uw naam, kamernummer en datum? Gaat u naar huis? Wilt u dan deze artikelen meenemen of weggooien?
Voorzieningen op afdeling Z
Familiekamer
Op de afdeling is een familiekamer waar u zich, als u daar behoefte aan heeft, even kunt terugtrekken met uw familie. Wilt u gebruik maken van de familiekamer? Geef dit dan even aan bij de verpleegkundige.
De wintertuin
Een deel van de afdeling is ingericht als een overdekte wintertuin. De wintertuin is ingericht met een aantal zitjes, afgescheiden door planten, en een grote leestafel. Dit is een plek waar u zich even terug kunt trekken, alleen of met uw familie. Er is een koffievoorziening aanwezig, waar ook uw bezoek gebruik van kan maken. Om de tuin netjes te houden, vragen we u om na gebruik de bekers op te ruimen.
Bloemen en fruit
U of uw bezoek kan bloemen verzorgen in de bloemenhoek. De gastvrouw kan u hierbij helpen. Op de hematologische unit (kamer 15, 17, 18, 19 en 20) zijn geen bloemen en fruit toegestaan.
Bedden voor reuma- en pijnpatiënten op afdeling Z
Op afdeling Z zijn zes bedden gereserveerd voor reumapatiënten. Tijdens uw opname is de reumatoloog uw behandelend arts. Een arts-assistent reumatologie loopt elke dag visite samen met de verpleegkundige en een coassistent. Eén keer per week is er een multidisciplinair overleg en een papieren visite. De arts(-assistent) bespreekt de bevindingen met u tijdens de volgende visite. Op afdeling Z zijn geen aparte kamers voor mannen en vrouwen. Wel houden we rekening met de aard van uw ziekte. Patiënten met reuma proberen we zoveel mogelijk op één kamer te verplegen.
Bent u onder behandeling van de reumatoloog? Neem dan contact op met de polikliniek reumatologie. Telefoonnummer: 058 – 286 61 00.
Wordt u opgenomen voor een pijnbehandeling? Dan is de pijnarts (anesthesioloog) uw behandelend arts. Deze arts wordt ondersteund door een aantal gespecialiseerde verpleegkundigen. Zij lopen visite samen met de verpleegkundige.
Hematologische Intensive Care (HIC)
Op de verpleegafdeling van het Oncologisch Centrum (afdeling Z) bevinden zich vijf zogenaamde Hematologische Intensive Care kamers (HIC-kamers). Op de HIC-kamers worden voornamelijk patiënten met de volgende aandoeningen opgenomen:
- Patiënten met een acute myeloïde leukemie (AML)
- Patiënten die na autologe stamceltransplantatie op de dag na transplantatie terugkomen uit het UMCG.