Spreekuren polikliniek OCL
De polikliniek van het OCL heeft verschillende spreekuren.
Diverse oncologische spreekuren
Op de polikliniek van het OCL houden diverse specialisten hun oncologisch spreekuur. Dit zijn de internist-oncoloog, de internist- hematoloog en de longarts-oncoloog. Op de polikliniek kunt u terecht voor:
- Het stellen van een diagnose.
- Uitslaggesprekken na een onderzoek of behandeling.
- Controlebezoeken tijdens of na uw behandeling.
- Als u klachten heeft als gevolg van uw behandeling of ziekte.
- Begeleiding en behandeling als genezing niet meer mogelijk is.
- Een second opinion.
- Bloedafname.
Als u immunotherapie en/of chemotherapie krijgt, heeft u hier vaak eerst een afspraak met uw specialist en/of oncologieverpleegkundige. Eventueel wordt eerst bloed afgenomen voor onderzoek. De longarts wordt in het spreekuur ondersteund door de verpleegkundig consulent longoncologie. Zij begeleiden patiënten tijdens de onderzoeksfase en de behandeling van longkanker.
Polikliniek interne oncologie
Binnen de polikliniek van het Oncologisch Centrum Leeuwarden (OCL) is een gespecialiseerde polikliniek voor interne oncologie.
De internist-oncoloog houdt zich bezig met de diagnostiek en behandeling met medicijnen bij verschillende soorten kanker. De oncoloog is een specialist die is opgeleid tot internist en vervolgens een opleiding tot oncoloog heeft gevolgd.
Binnen onze afdeling behandelen wij patiënten met borstkanker, kanker in het hoofd-halsgebied, urologische en gynaecologische kanker, huidtumoren, hersentumoren en kanker in het maagdarmkanaal. Dit kan chemo- of immunotherapie zijn, maar ook andere medicijnen die specifieker werken tegen de tumor (de zogenaamde ‘targeted therapie’) of die de behandeling ondersteunen (zoals botversterkers).
Polikliniek hematologie (bloedziekten)
Binnen de polikliniek van het Oncologisch Centrum Leeuwarden (OCL) is een gespecialiseerde polikliniek voor bloedziekten (hematologie).
De hematoloog is de medisch specialist die zich bezighoudt met de diagnostiek en behandeling van bloedziekten. Een hematoloog heeft zich na de algemene opleiding tot internist, gespecialiseerd in de hematologie. Het woord hematologie is samengesteld uit twee Griekse woorden: haima en logos. Haima betekent bloed en logos betekent studie. De hematoloog die zich bezig houdt met kwaadaardige bloedziekten is de hemato-oncoloog.
Binnen onze afdeling behandelen wij bijna alle hematologische ziektes zoals acute myeloïde leukemie, lymfeklierkanker, chronische lymfatische leukemie, multiple myeloom en myeloproliferatieve ziektes. Ook worden goedaardige hematologische ziektebeelden zoals trombose en sikkelcelziekte op de afdeling behandeld.
We staan nauw in verbinding met het UMCG en de andere Friese ziekenhuizen. Dit blijkt uit de wekelijkse patiëntenbespreking dat gevoerd wordt met het UMCG en de andere Friese ziekenhuizen.
Het behandelteam
De hemato-oncologen van het OCL werken bij de behandeling van uw ziekte nauw samen met de medisch specialisten in het UMCG en de andere Friese ziekenhuizen. Elke week vindt een patiëntenbespreking plaats met het UMCG en de andere Friese ziekenhuizen. Waar nodig is het behandeltraject dat u volgt op elkaar afgestemd. Zo wordt eventuele stamceltransplantatie in het UMCG gedaan. Voor de opname na een autologe stamceltransplantatie en de nazorg kunt u in het MCL terecht.
Behandelteam MCL:
- Dhr. B. Franken, internist-hematoloog
- Dhr. dr. M. Hoogendoorn, internist-hemotoloog
- Mw. dr. R. van Rijn, internist-hematoloog/oncoloog
- Mw. dr. E.G.M. de Waal, internist-hematoloog
- Mw. S. van der Velde-van den Brink, verpleegkundig specialist
Studies
Afdeling Hematologie neemt actief deel aan wetenschappelijk onderzoek door het uitvoeren van klinische studies. Er worden onder andere klinische studies van HOVON, Stichting Hemato-Oncologie voor Volwassenen Nederland, op de afdeling uitgevoerd. Als u in aanmerking komt voor een studie zal de hematoloog dit met u bespreken.
Beenmergpunctie
Om de diagnose vast te kunnen stellen of de resultaat van een behandeling te kunnen bepalen is er soms beenmergonderzoek nodig. Dit gebeurt door middel van een beenmergpunctie. Meer informatie over een beenmergpunctie kunt u vinden in de folder Beenmergonderzoek (link toevoegen).
Patiëntenvereniging Hematon
Hematon is de patiëntenorganisatie voor patiënten met een hematologische-oncologische aandoening en/of mensen die een stamceltransplantatie hebben ondergaan. Het doel van de patiëntenorganisatie is patiënten te ondersteunen bij alle aspecten die het leven met en na kanker met zich meebrengt. Ze zijn er ook voor naasten en donoren van patiënten. Lotgenotencontact, belangenbehartiging en informatievoorziening zijn speerpunten. Hematon bundelt kennis en ervaring. De organisatie bestaat dan ook voornamelijk uit betrokken en (ervarings-)deskundige vrijwilligers. Hematon is te vinden via de website , Facebook en Twitter.
Polikliniek long-oncologie
Binnen de polikliniek van het Oncologisch Centrum Leeuwarden (OCL) is een gespecialiseerde polikliniek voor long oncologie. De longarts- oncoloog houdt zich bezig met diagnostiek en de behandeling met medicijnen bij verschillende soorten longkanker. Patiënten die dit oncologie spreekuur bezoeken zijn doorverwezen door de polikliniek longziekten na een diagnose longkanker.
De behandeling van longkanker in het Medisch Centrum Leeuwarden en OCL is erkend als top klinische zorg. Deze eervolle erkenning wordt slechts zelden afgegeven. Zorg is topklinisch als er excellente patiëntenzorg is, voldoende opleidingsmogelijkheden bestaan en regelmatig onderzoek naar de ziekte wordt gedaan door de specialist(en).
Binnen onze afdeling behandelen wij patiënten met diverse vormen van longkanker. Dit kan met chemo- of immunotherapie zijn maar ook met andere medicijnen die specifieker werken tegen de tumor (de zogenaamde ‘targeted therapie’) of die de behandeling ondersteunen (zoals bloedtransfusies).
De longarts- oncoloog wordt in het spreekuur ondersteund door de verpleegkundig consulent longoncologie.
Mammapoli
Op de mammapoli kunnen vrouwen en ook mannen terecht die een afwijking in de borst hebben. Patiënten die op de mammapoli worden gezien, zijn verwezen door de huisarts of naar aanleiding van het Bevolkingsonderzoek op Borstkanker. Het eerste bezoek aan de mammapoli vindt plaats op de afdeling radiologie.
Verder komen er vrouwen en mannen:
- Voor een second opinion.
- Die een goedaardige afwijking hebben.
- Die borstkanker hebben gehad.
- Die een genmutatie hebben, dus een verhoogd risico hebben op borstkanker.
- Vrouwen bij wie geen genmutatie is aangetoond, maar wel een verhoogd risico hebben op borst- en eierstokkanker.
Op de mammapoli werkt een team zorgverleners met kennis van borstafwijkingen zeer nauw samen. Dit borstkankerteam bestaat uit een:
- Mammachirurg: chirurg gespecialiseerd in borstproblemen.
- Verpleegkundig specialist mammacare: verpleegkundige die zich gespecialiseerd heeft in medische taken op het gebied van borstproblemen.
- Arts-assistent chirurgie: een basisarts die zich specialiseert tot chirurg.
- Verpleegkundig consulent mammacare (verpleegkundige die gespecialiseerd is in de zorg voor patiënten met borstkanker. Zij richt zich vooral op de voorlichting en begeleiding. Zij adviseert ook welke aanvullende zorg mogelijk is.)
- Mammaradioloog: een arts die röntgenonderzoek verricht/beoordeelt.
- Patholoog: een arts die microscopisch onderzoek verricht.
- Internist-oncoloog: arts die over medicijnbehandeling gaat.
- Oncologieverpleegkundige verbonden aan de internist-oncoloog.
- Radiotherapeut-oncoloog (bestralingsarts)
- Klinisch geneticus (erfelijkheidsarts).
- Plastisch chirurg gespecialiseerd in mammachirurgie.
- Maatschappelijk werk, fysiotherapie en diëtetiek.
Het borstkankerteam overlegt elke week om te komen tot een zo optimaal mogelijk behandeladvies.
Melanoompolikliniek
Chirurgen die patiënten opereren met een melanoom (een vorm van huidkanker) houden ook spreekuur op de polikliniek OCL. Hier is de verpleegkundig consulent van de mamma- en melanoompolikliniek bij aanwezig. Zij is uw aanspreekpunt voor voorlichting en begeleiding.
Erfelijkheid
Denkt uw behandelend specialist dat er misschien sprake is van een erfelijke afwijking op het gebied van kanker, bij u of in uw familie? Dan kan hij of zij overleggen met de klinisch geneticus. Dit is een arts die is gespecialiseerd in erfelijkheid. De klinisch geneticus van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) geeft een advies over bijvoorbeeld controles, DNA-onderzoek of zal juist tot de conclusie komen dat er geen sprake is van een erfelijke belasting. Uw behandelend specialist zal u over de uitkomst van het overleg informeren en u indien nodig doorverwijzen naar het spreekuur klinische genetica. Dit spreekuur wordt ook op het OCL gehouden.