Ondersteunende zorg
De behandeling van kanker gaat verder dan de behandeling van de ziekte alleen. Psychische gezondheid, contact met lotgenoten en met bijvoorbeeld een maatschappelijk werker kan het omgaan met de ziekte voor u makkelijker maken.
Diëtetiek
Een ziekte als kanker en de behandeling daarvan, kunnen veel van het lichaam vragen. Vaak zijn extra energie, vocht en voedingsstoffen noodzakelijk om u in een goede conditie te houden. Zowel voor, tijdens en na de behandeling kunt u terecht bij een diëtist. U kunt er terecht met vragen over bijvoorbeeld verminderde eetlust, misselijkheid, smaak- en geurverandering. Vaak is er ook sprake van gewichtstoename bij de behandeling met chemotherapie en/ of bij hormonale therapie. Ook hierbij kan de diëtist behulpzaam zijn.
Voor meer informatie over gezonde voeding en een gezond gewicht verwijzen we naar de website van het voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl
Fysiotherapie
Waarom fysiotherapie?
Bij de behandeling van kanker kunt u last krijgen van vermoeidheid en conditieverlies. Dit wordt vaak erger tijdens de behandelperiode. Ook na de behandeling kunt u last houden van vermoeidheid. Veel mensen nemen dan extra rust, om de vermoeidheid zoveel mogelijk te voorkómen. Maar uit onderzoek blijkt dat bewegen juist helpt om vermoeidheid en conditieverlies te verminderen! Het advies is daarom om lichamelijk actief te worden – of te blijven – voor en tijdens de behandeling. U hoeft hiervoor niet intensief te sporten. Wandelen en fietsen in een stevig tempo is ook goed. Lichamelijk actief zijn kan ervoor zorgen dat u zich beter voelt. Dit beweegadvies is ontwikkeld door het Integraal Kankercentrum Amsterdam (IKA).
Doel
Het uiteindelijke doel is zo goed mogelijk door de behandeling komen met zo weinig mogelijk bijwerkingen. Bewegen kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Merkt u dat u meer last krijgt van vermoeidheid en daardoor minder dingen onderneemt? Vertel dit dan aan de verpleegkundige of arts, bijvoorbeeld als u voor de behandeling in het ziekenhuis moet zijn. Zij kunnen u advies geven en u eventueel doorsturen naar de oncologie-fysiotherapeut.
Verwijzing naar de fysiotherapie
Dit gebeurt standaard naar de ziekenhuis fysiotherapeut wanneer u in aanmerking komt voor een grote operatie. Uw oncoloog of verpleegkundige kan u ook naar de oncologie-fysiotherapeut verwijzen. U kunt ook zelf kiezen voor oncologische fysiotherapie tijdens de medische behandeling voor kanker. De oncologie-fysiotherapeut onderzoekt uw lichamelijke conditie en geeft adviezen om achteruitgang van de conditie te voorkomen.
Er zijn verschillende behandelvormen die de oncologie-fysiotherapeut kan toepassen:
- U krijgt voor een bepaalde periode fysiotherapie. Dit kan bij een oncologie-fysiotherapeut bij u in de buurt die is geschoold in behandeling bij kanker.
- De oncologie-fysiotherapeut coacht u: u wordt dan regelmatig getest op kracht en conditie.
- De oncologie-fysiotherapeut behandelt bij u specifieke klachten.
- De oncologie-fysiotherapeut begeleidt u bij oefentherapie gericht op het verbeteren van uithoudingsvermogen en kracht. Ook krijgt u advies over bewegen in de thuissituatie en wanneer u dit wilt, sport- en spelactiviteiten.
- De duur, intensiteit en aard van de training is afhankelijk van uw doel, mogelijkheden en beperkingen.
Kosten
Fysiotherapie bij de ziekenhuis fysiotherapeut voor een operatie wordt vergoed. Informeer in andere gevallen bij uw zorgverzekeraar of u recht heeft op vergoeding.
Hoe komt u terecht bij de oncologie-fysiotherapeut?
U kunt komen na een verwijzing van uw behandelend arts of verpleegkundig consulent. U kunt ook zelf contact opnemen wanneer u behoefte heeft aan advies of denkt een behandeling nodig te hebben. Voor de behandeling bij kanker is altijd een verwijzing nodig. Neem contact op met uw zorgverzekeraar wat voor u een geschikte fysiotherapeut is.
Via deze website kunt u een fysiotherapeut vinden die het beste bij u past.
Geestelijke verzorging
Geconfronteerd met de diagnose 'kanker' staat het leven opeens in een ander perspectief. Onzekerheid over de afloop van de ziekte stelt een mens voor levensvragen als “Waar haal ik de moed en de kracht vandaan?”, “Wat is voor mij werkelijk van waarde, op wie kan ik bouwen, voor welke keuzes kom ik te staan?” Enerzijds zijn er vaak zorgen, anderzijds kunnen onverwachte kanten van het leven zichtbaar worden. De geestelijke verzorgers bieden een luisterend oor, speuren met u naar uw persoonlijke bronnen van moed, kracht en wijsheid en helpen keuzes te verhelderen. Dit alles op basis van uw levenswijze en/of levensovertuiging. Ook kunnen ze er voor u zijn als woorden tekortschieten, in stilte, in rituelen of met voor uw situatie passende vormen.
Psychologie
Ziekte gaat altijd gepaard met emoties en verlies. Wanneer het u moeite kost uw ziekte, de eventuele gevolgen van de ziekte en/of behandeling te verwerken kan de psycholoog u met een kortdurende behandeling ondersteunen. Ook als er een mogelijke samenhang bestaat tussen lichamelijke en psychische klachten kan de psycholoog ingeschakeld worden. De eventuele gevolgen kunnen betrekking hebben op o.a. uw stemming, uw zelfbeeld, lichamelijke prestaties en het (veranderde) uiterlijk. Deze gevolgen kunnen een punt van aandacht zijn in de (kortdurende) behandeling van de psycholoog maar ook de omgang met naasten, het hervatten van werk en/of dagelijkse en huishoudelijke taken. In een aantal gesprekken worden uw problemen in kaart gebracht en wordt hulp geboden om uw klachten te verminderen.
Medisch maatschappelijk werk
U kunt bij de medisch maatschappelijk werker terecht voor vragen en problemen die de diagnose kanker met zich meebrengt. Er kunnen vragen zijn van emotionele aard en de gevolgen van de ziekte voor uzelf, uw relatie, gezin en naasten. Ook kunnen er praktische vragen zijn, die te maken hebben met werk, financiën of leefsituatie. Het is mogelijk de begeleiding op ieder moment te starten, direct na de uitslag, maar ook tijdens of na de behandeling. De begeleiding kan kort- of langdurend zijn.
Omdat kanker ook degenen raakt die u dierbaar zijn, kunnen zij eveneens een beroep doen op het medisch maatschappelijk werk. Zonodig komt een medisch maatschappelijk werker bij u thuis indien u niet naar het ziekenhuis kunt komen.
Team Ondersteunende en Palliatieve zorg (TOPZ)
Palliatieve zorg is de zorg voor mensen die niet meer kunnen genezen van hun ziekte. Het MCL heeft een team dat ondersteuning en zorg kan bieden in de palliatieve fase. Het team kan door patiënten, familie, artsen en verpleegkundigen worden ingeschakeld.
Lees meer over het Team Ondersteunende en Palliatieve zorg (TOPZ) op deze pagina.
Oncologische revalidatie
Oncologische revalidatie is bedoeld voor volwassen patiënten die kanker hebben of hebben gehad. De oncologische revalidatiebehandeling heeft als doel uw lichamelijk, psychisch en sociaal functioneren te verbeteren. De behandeling helpt u om een nieuwe balans te vinden. De behandeling bestaat uit verschillende modules en duurt in totaal twaalf weken. Afhankelijk van uw problemen volgt u diverse onderdelen van de revalidatie. Sommige hiervan zijn individueel en andere onderdelen volgt u samen met andere (ex-)patiënten. U kunt deze revalidatiebehandeling in alle fasen van de ziekte krijgen: tijdens de behandeling, na de behandeling, maar ook in de (langdurige) palliatieve fase.
Aanmelden
Om deel te nemen aan de revalidatiebehandeling heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of verpleegkundig consulent. U vult met hem of haar de Lastmeter in. Blijkt uit de vragenlijst dat u op meerdere vlakken (sociaal, lichamelijk, psychisch, spiritueel) problemen heeft? Dan kan de huisarts of verpleegkundig consulent u doorverwijzen naar Revalidatie Friesland..
Intake
U heeft eerst een intakegesprek bij de revalidatiearts. Deze bespreekt met u wat u wilt bereiken met de revalidatiebehandeling. Als het programma hiervoor passend is, wordt u aangemeld voor de revalidatiebehandeling. Met de arts bepaalt u welke modules gewenst zijn.
Meer informatie
Kijk op de site van Revalidatie Friesland voor meer informatie over de oncologische revalidatie en voor de folder.
Wij werken volgens de Richtlijn Oncologische Revalidatie van het Integraal Kankercentrum Nederland.
Arts-seksuoloog
Een deel van de mensen met kanker ervaart problemen met intimiteit en seksualiteit. Soms zijn deze problemen al aanwezig voor de ziekte, vaak ontstaan ze als gevolg van de ziekte. Om hierover te praten en/of te leren er (anders) mee om te gaan kunt u alleen of met uw partner verwezen worden naar de arts-seksuoloog in ons ziekenhuis. Doel is het bespreken van de seksuele problemen, eventueel naar oplossingen te zoeken of samen leren op een nieuwe manier om te gaan met intimiteit en seksualiteit.
Creatieve therapie
De confrontatie met de diagnose kanker of een ander bedreigende ziekte is een ingrijpende. Creatieve therapie kan u helpen om de schok en de gevolgen te verwerken. Door het werken met creatief materiaal maakt u op een directe wijze gebruik van uw verbeelding. Daarnaast is ieder creatief werkproces lichamelijk: U werkt met het lichaam, kijkt met de ogen, luistert met uw oren en gebruikt uw tastzin. De verbeelding en het lichamelijke aspect van de creatieve therapie voorkomt letterlijk en figuurlijk dat u over de ziekte en de problematiek heen blijft praten. Het uiten van gevoelens als machteloosheid, angst, verdriet en woede is dan ook heel puur en direct. Dit kan een bijdrage leveren aan het omgaan met uw ziekte en de gevolgen daarvan. Creatieve therapie geeft u daarnaast ook de mogelijkheid om rustpunten in uw leven te zoeken.
Care for cancer
Naast de psychologische zorg die al geboden wordt door maatschappelijk werk en psycholoog, kunnen cliënten laagdrempelig ook thuis begeleiding van oncologieverpleegkundigen ontvangen. Care for cancer biedt individuele ondersteuning aan mensen met kanker. De care consultants van Care for cancer zijn ervaren oncologieverpleegkundigen. Vragen op lichamelijk, praktisch, sociaal en emotioneel vlak kunnen thuis in alle rust besproken worden. Van daaruit kan ook de aansluiting naar de zorg van de huisarts of andere aanvullende zorg gemaakt worden.
Twintig uren zorg worden door vrijwel alle grote zorgverzekeraars vergoed. Care for cancer werkt landelijk. www.careforcancer.nl
Complementaire ('alternatieve') zorg
De behandeling die u in het ziekenhuis aangeboden krijgt, wordt reguliere behandeling genoemd. Daarnaast vinden veel mensen het fijn om zelf iets te kunnen doen. Zo zijn er ‘alternatieve behandelingen’ of aanvullende behandelingen.
Het woord alternatief is verwarrend. Het is namelijk vaak niet de ene (reguliere) behandeling óf een niet-reguliere behandeling, maar vaak willen mensen van beiden gebruik maken. Het woord 'aanvullende' of 'complementaire' behandeling is dan beter gekozen.
Onder complementaire zorg verstaan we op het Oncologisch Centrum Leeuwarden (OCL): de zorg die erop gericht is de ziektebeleving positief te beïnvloeden, waarbij vooral gebruik gemaakt wordt van beïnvloeding van onze vijf zintuigen: horen, voelen, ruiken, zien en proeven.
De visie van het OCL is dat complementaire zorg veelal al geïntegreerd is in het uitgebreide pakket aan zorg dat we bieden. Op het OCL wordt naar de mens als totaal gekeken, niet alleen naar de kanker. We vinden het normaal dat er extra dingen worden gedaan die het welbevinden van een patiënt kunnen verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn de workshop “Look good, feel better”, muziek als medicijn of het aanbieden van een gesprek met de geestelijk verzorger of maatschappelijk werker. Op de polikliniek bestaat de mogelijkheid om via zelfbediening boeken te lenen op het gebied van soorten kanker, behandelingen, verwerking, palliatieve zorg, creativiteit, voeding, vermoeidheid, enzovoort.
Heeft u gekozen voor een reguliere met een aanvullende behandeling? Houd de behandelaars op de hoogte van wat de ander u voorschrijft!
Lees meer informatie over complementaire zorg op www.kanker.nl.
Inloophuis De Skulp
De Skulp
De Skulp is een centrum voor leven met kanker. Een plek waar mensen die met kanker te maken krijgen zich welkom voelen. Waar zij (h)erkenning vinden en steun ervaren bij het vormgeven van leven met kanker.
Warm welkom
In De Skulp wordt u begroet bij de voordeur en de koffie staat voor u klaar. U kunt ook meedoen aan een activiteit, informatie krijgen maar ook in contact komen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt.
Activiteiten
Uzelf opgeven voor een activiteit bij De Skulp doet u eenvoudig via deze link. Daar vindt u altijd alle actuele informatie over activiteiten. De activiteiten vinden plaats bij De Skulp (K.R. Poststraat 70-72, 8441 ER ) in Heerenveen of op verschillende locaties in Friesland. Telefoonnummer: 06-364 684 59.
In gesprek
Daarnaast is het ook mogelijk om in gesprek te gaan met een in kanker gespecialiseerde psycholoog van Het Behouden Huys. Klik hier voor meer informatie over wat De Skulp voor u kan betekenen.
Muziek als medicijn
Het is algemeen bekend dat muziek je beter kan laten voelen. Daarom krijgen patiënten van het OCL elke 3e donderdag van de maand bezoek van de zogenaamde Bedside Buskers. Professionele muzikanten die optredens geven aan bed van de patiënt. Het bezoek van de Bedside Buskers is tussen 14.00 en 16.00 uur en eindigt in de wintertuin. Patiënten worden van tevoren gevraagd of ze bezoek willen hebben van de muzikanten.