Spring naar inhoud

Medewerkers OCL

Welke medewerkers komt u tegen binnen het OCL?

Verpleegkundigen

Op de verpleegafdeling (afdeling Z) en het dagcentrum inwendige geneeskunde (afdeling W) draagt een team verpleegkundigen zorg voor u en enkele andere patiënten. Bij deze verpleegkundigen kunt u terecht met uw vragen, wensen en problemen. Per dienst is er een verpleegkundige die zorgt voor de coördinatie op de afdeling, zodat de werkzaamheden soepel verlopen.

Op het dagcentrum oncologie (afdeling Y) wordt u tijdens de behandeling begeleid door een team verpleegkundigen. Per dienst is er een verpleegkundige die zorgt voor de coördinatie op de afdeling.

Krijgt u een behandeling met medicijnen? Dan heeft u vaak eerst een afspraak op de polikliniek met een oncologieverpleegkundige of een specialist. Zo nodig wordt eerst bloed afgenomen. Als de bloeduitslagen bekend zijn, bespreekt de verpleegkundige of de specialist met u of de behandeling kan doorgaan. Deze verpleegkundigen werken ook op het dagcentrum oncologie.

Veel verpleegkundigen binnen het OCL hebben een extra opleiding gedaan voor de zorg aan patiënten met kanker. Zij zijn oncologieverpleegkundige. Een aantal verpleegkundigen heeft ook een aanvullende opleiding gedaan op het gebied van bloedziekten.

Daarnaast kunt u tijdens uw verblijf worden verpleegd door studenten/stagiaires van verpleegkundige beroepsopleidingen. Afdeling Z is een leerafdeling. Dit betekent dat studenten van de MBO-V en HBO-V stage lopen op de afdeling. Deze studenten zijn in opleiding tot verpleegkundige. Onder supervisie van de (oncologie)verpleegkundige verplegen en begeleiden zij patiënten.

Op de verpleegafdeling en het dagcentrum lopen studenten van de oncologie-opleiding stage. Dit zijn gediplomeerde verpleegkundigen die een aanvullende opleiding doen tot oncologieverpleegkundige.

Verpleegkundig consulenten

Verpleegkundig consulenten zijn gespecialiseerd in de zorg voor een specifieke groep patiënten. Verpleegkundig consulenten mammacare (mamma betekent borst) en melanoom (een vorm van huidkanker) zijn gespecialiseerd in de zorg voor patiënten met borstkanker en patiënten met een melanoom. Zij werken nauw samen met de specialist en de verpleegkundig specialist. Daarnaast hebben zij een eigen spreekuur waar u terecht kunt voor voorlichting en begeleiding.

Onderzoeksverpleegkundigen

Het OCL doet mee aan veel wetenschappelijke onderzoeken (trials). Wanneer u in aanmerking komt voor een onderzoek zal uw arts of de onderzoeksverpleegkundige u hiervoor vragen. De onderzoeksverpleegkundige, ook wel researchverpleegkundige genoemd, geeft u informatie en begeleidt u tijdens het onderzoek. Bekijk hier de folder.

Verpleegkundig specialist

Binnen het OCL zijn een aantal verpleegkundig specialisten werkzaam. Dit zijn verpleegkundigen die nog een tweejarige masteropleiding hebben gevolgd tot verpleegkundig specialist. Een verpleegkundig specialist werkt onder verantwoordelijkheid van een medisch specialist en mag medische handelingen verrichten voor een bepaald specialisme.

Verpleegkundig specialist mammacare

De verpleegkundig specialisten mammacare werken samen met de mammachirurgen. De verpleegkundig specialist mammacare werkt zowel op de polikliniek als op de verpleegafdeling. Op de polikliniek heeft de verpleegkundig specialist haar eigen spreekuren en op de verpleegafdeling loopt zij visite bij patiënten die langer dan een dag opgenomen zijn voor een operatie aan de borst.

Verpleegkundig specialist bloedziekten

De verpleegkundig specialist bloedziekten heeft een eigen spreekuur op de polikliniek van het OCL. Zij begeleidt patiënten met een bloedziekte. De verpleegkundig specialist werkt samen met de hematoloog (medisch specialist op het gebied van bloedziekten).

Specialisten

De specialisten op de polikliniek en verpleegafdeling zijn voornamelijk internist-oncologen, internist-hematologen, chirurgen, plastisch chirurgen, longartsen, neurologen en een aantal anesthesiologen gespecialiseerd op het gebied van pijnbestrijding. Soms wordt een specialist van een ander vakgebied in consult geroepen.

Supervisor

Op de verpleegafdeling is één van de specialisten eindverantwoordelijk voor de behandeling tijdens uw verblijf. Hij of zij is uw hoofdbehandelaar. Wij noemen die specialist ‘supervisor’. De supervisor loopt twee keer per week visite samen met de zaalarts. Hij of zij neemt daarmee de verantwoordelijkheid/het hoofdbehandelaarschap tijdelijk over van uw specialist op de polikliniek. Beide specialisten hebben wel regelmatig contact over uw behandeling.

Bezoekt u de polikliniek weer? Dan krijgt u een afspraak met uw ‘eigen’ specialist (uw poliklinisch hoofdbehandelaar). Wilt u echter tijdens de opname toch overleggen met hem/haar? Meld dit dan aan de zaalarts of uw verpleegkundige. In overleg met de supervisor wordt bekeken of dit mogelijk is.

Arts-assistenten en coassistenten

Het MCL is een opleidingsziekenhuis. Dit betekent dat er studenten geneeskunde (coassistenten) worden opgeleid tot arts en reeds afgestudeerde artsen (arts-assistenten) worden opgeleid tot specialist.

Arts-assistenten                                                         

Een arts-assistent is een basisarts. Arts-assistenten worden onderverdeeld in AIOS en ANIOS.

  • AIOS: Arts In Opleiding tot medisch Specialist
  • ANIOS: Arts Niet In Opleiding tot medisch Specialist

Arts-assistenten houden bijvoorbeeld spreekuur op de polikliniek, voeren soms behandelingen of operaties uit en/of werken op de verpleegafdeling. Op de verpleegafdeling wordt de arts-assistent vaak ‘zaalarts’ genoemd. U kunt arts-assistenten dus op verschillende plekken tegenkomen. De hoofdbehandelaar blijft echter altijd betrokken en verantwoordelijk voor uw zorg en behandeling.

Er zijn verschillende arts-assistenten werkzaam binnen het OCL: interne arts-assistenten, chirurgische arts-assistenten en een arts-assistent longziekten.

De arts-assistent loopt dagelijks samen met de verpleegkundige visite bij de patiënten die onder zijn of haar verantwoording vallen. Een uitzondering is de arts-assistent chirurgie bij patiënten die zijn geopereerd aan de borst. Op werkdagen loopt de verpleegkundig specialist mammacare visite bij de patiënten die langer dan een dag opgenomen zijn. De chirurg of de arts-assistent loopt visite bij de patiënten die in dagopname geopereerd zijn.

's Avonds en in de weekeinden krijgt u te maken met de arts die op dat moment dienst heeft.

Heeft u vragen over uw behandeling, stelt u deze dan gerust tijdens de visite. Ook kunt u, eventueel samen met uw familie, een persoonlijk gesprek aanvragen met de zaalarts of de supervisor. Via de verpleegkundige kunt u een afspraak maken.

Coassistenten

Een coassistent is een student geneeskunde in de laatste fase van zijn of haar studie. Coassistenten doen in het ziekenhuis praktijkervaring op, zodat zij later als zelfstandig arts kunnen werken. Een coassistent werkt onder toezicht van de arts-assistent en/of de medisch specialist. Ze werken op de polikliniek en op de verpleegafdeling.

Spreekuurassistenten/doktersassistenten

Op de polikliniek zijn spreekuurassistenten en doktersassistenten werkzaam. Zij ondersteunen de spreekuren van de specialisten. Daarnaast doen zij administratieve taken en nemen de telefoon aan. Doktersassistenten verzorgen ook bloedafnames, meten de bloeddruk op, maken een hartfilmpje en assisteren bij onderzoeken.

Overige medewerkers

De gastvrouw/heer ontvangt patiënten op de verpleegafdeling. Zij/hij geeft praktische informatie aan patiënten over de gang van zaken op de verpleegafdeling. Zij/hij helpt ook mee bij het verzorgen van het ontbijt.

De kamerassistent verzorgt de maaltijdvoorziening op de verpleegafdeling. U kunt met haar de wensen ten aanzien van de maaltijden bespreken. Uiteraard dient u hierbij wel rekening te houden met de voorschriften van de arts en de diëtist.

De facilitair medewerker houdt de verpleegafdeling schoon (o.a. de kastjes) en vult de voorraden aan.

Aan het OCL is een medewerker van de geestelijke verzorging verbonden, met hem of haar kunt u een persoonlijk gesprek aanvragen.

Soms adviseert de specialist of verpleegkundige om een fysiotherapeut, een maatschappelijk werker of een diëtist te raadplegen. Met al deze medewerkers kunt u ook op eigen initiatief een gesprek aanvragen. Soms is hiervoor een verwijsbrief nodig. Overleg daarom eerst met de verpleegkundige voordat u een gesprek aanvraagt.

Vrijwilligers verzorgen de ontvangst op de polikliniek en zorgen voor de koffie en thee voor als u moet wachten voor uw afspraak. Ook helpen zij u, indien nodig, met het aanmelden bij de polikliniek via de aanmeldzuilen.