Jong en kanker: AYA
Jong en kanker: wat nu? AYA-zorg in het MCL.
AYA staat voor Adolescent and Young Adult: jongeren en jong volwassenen tussen 18 en 39 jaar die voor het eerst te horen krijgen dat ze kanker hebben. Plotseling staat je wereld op z'n kop en zijn er hele normale vragen in een abnormale situatie. Vragen over ziekte en behandeling maar ook over opleiding of werk, sport, zelfstandigheid, relaties, gezin, vruchtbaarheid en seksualiteit.
In het MCL hebben we extra aandacht voor AYA-zorg in alle fases van je ziekte. De oncologieverpleegkundige heeft hierin een centrale rol. We gaan met je in gesprek over waar je in deze fase van je leven tegen aan loopt en brengen je in contact met het medisch maatschappelijk werk. We weten dat het kan helpen te praten met iemand die los staat van je eigen contacten. Die deskundig is in de problemen waar jij mee te maken krijgt. Zo nodig verwijzen we je door naar andere gespecialiseerde zorgverleners.
Naast de zorg die het MCL biedt, kun je terecht bij Stichting Jongeren en Kanker (SJK) voor lotgenotencontact en informatie. SJK is er voor jongeren tussen de 18 en 39 jaar die kanker hebben (gehad) en hun naasten. SJK organiseert leuke en informatieve evenementen, verzamelt informatie, brengt een magazine uit en meer. Meer informatie vind je op de website van SJK.
Het team in het MCL werkt op het gebied van de AYA-zorg samen met het UMCG voor het uitwisselen van kennis en ervaring. We hebben regelmatig overleg en scholing met collega’s van andere ziekenhuizen die de AYA-zorg als aandachtsgebied hebben. Op die manier hopen we je beter te kunnen helpen!
Voor meer informatie over de AYA zorg kun je contact opnemen met je behandelend arts of oncologieverpleegkundige.
AYA-zorg in het Oncologisch Centrum Leeuwarden (OCL)
Binnen het OCL is een team zorgverleners die specifieke AYA-zorg verlenen. In dit team werken artsen, verpleegkundigen en ondersteunende zorgverleners als het medisch maatschappelijk werk, Team Ondersteunende en Palliatieve Zorg (TOPZ), de klinische psychologie, de fysiotherapie en de diëtetiek samen om de beste zorg te kunnen bieden.
Wat houdt onze begeleiding in?
De oncologieverpleegkundige is het eerste aanspreekpunt voor de AYA-zorg. Tijdens je behandeling heb je regelmatig contact met de oncologieverpleegkundige. Bij ons kun je terecht met alle vragen die te maken hebben met je ziekte en behandeling en de gevolgen die dit heeft voor jouw leven. Als je te horen krijgt dat je kanker hebt zijn er zoveel dingen waar je tegelijkertijd aan moet denken, dat je er misschien wel een vergeet. Daarom een lijstje met onderwerpen als een ‘houvast’. Om mee te nemen naar je arts of verpleegkundige. Niet op al je vragen zijn antwoorden mogelijk. Het is vooral ook SAMEN zoeken naar oplossingen. Het bespreekbaar maken van de dingen waar je mee zit, kan ook al opluchting geven. Bekijk en download hier de vragen.
Het verpleegkundig AYA-team bestaat uit v.l.n.r.: Anita Adema, Anita de Boer-van der Veen, Anneke Hellinga, Bea Dijkstra-Wobbes, Magda Zeilstra, Marga Wagenaar-Miedema, Sieuwke de Kam-van Berkum.
Hoe kan ik het AYA-team bereiken?
Voor vragen of een afspraak kun je contact opnemen met de AYA-oncologieverpleegkundige:
- Je kunt gebruikmaken van het patiëntenportaal mijnMCL, je bericht wordt dan gelezen en beantwoord door de AYA-oncologieverpleegkundige.
- In het geval van spoed zijn we 24 uur per dag te bereiken op telefoonnummer (058) 286 1818.
Voor professionals
Bent u professional en wilt u contact opnemen met het AYA-team? Dan kunt u een e-mail sturen naar AYAzorgverleners@mcl.nl. Let op: dit e-mailadres is niet bedoeld voor AYA-patiënten.
Samenwerking AYA-zorg MCL met het AYA Zorgnetwerk
Het AYA Zorgnetwerk is opgebouwd uit zes regionale zorgnetwerken waardoor AYA-zorg bij iedere AYA dichtbij is. Het MCL is onderdeel van dit AYA zorgnetwerk. Het AYA-team in het MCL werkt samen met het AYA-kenniscentrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) voor het uitwisselen van kennis en ervaring. De AYA-zorg vindt plaats in het MCL, maar zo nodig kunnen we je verwijzen naar het AYA-zorgteam van het UMCG.
Het AYA-team heeft regelmatig overleg en scholing met collega’s van andere ziekenhuizen die de AYA-zorg als aandachtsgebied hebben. Zo blijft onze kennis en kunde over kanker op de AYA-leeftijd steeds actueel.