Polikliniek chronische buikklachten
Omdat u veel last heeft van buik- en darmklachten heeft uw huisarts of specialist u verwezen naar de polikliniek voor chronische buikklachten. Patiënten met buik- en darmklachten zijn vaak langdurig bij verschillende specialisten of andere zorgverleners onder behandeling. Met deze polikliniek willen we dit voorkomen door:
- Een snelle diagnose.
- Uitgebreide informatie over chronische buikklachten.
- Behandelvoorstel afgestemd op uw klachten.
Wat zijn chronische buikklachten?
Chronische buikklachten zijn meestal geen uitingen van een ernstige aandoening. Wel kunt u er in het dagelijkse leven veel last van hebben. Chronische buikklachten zijn voor iedereen weer anders. Chronische buikklachten geven vooral problemen met de ontlasting. Sommige mensen hebben last van verstopping, anderen hebben vooral last van diarree. Veel mensen hebben last van diarree én verstopping. Ook kunnen chronische buikklachten een zeurende, krampende of stekende pijn veroorzaken in de buik. Deze pijn kan op allerlei plekken in de buik worden gevoeld. Soms wordt de pijn minder na de stoelgang. De pijn kan zeer hevig zijn, zodat u uw normale bezigheden moet onderbreken of er volledig mee moet stoppen. Verder hebben mensen met chronische buikklachten vaak ook nog andere klachten, die niet te maken hebben met de buik of darmen. De specialist stelt de diagnose op grond van uw verhaal, bloedonderzoek, ontlastingsonderzoek en lichamelijk onderzoek. Voordat de arts de diagnose chronische buikklachten stelt, moet u de klachten in ieder geval al langer dan zes maanden hebben, waarvan drie maanden zeer actief.
Werkwijze van de polikliniek voor chronische buikklachten
Aanmelding
U kunt alleen bij deze polikliniek terecht na verwijzing van uw huisarts of specialist. Als u bent aangemeld krijgt u een aantal vragenlijsten toegestuurd. U vult deze thuis in en neemt deze mee naar het intakegesprek op de polikliniek voor chronische buikklachten.
Intakegesprek
U meldt zich bij de balie van de polikliniek maag- darm- en leverziekten, route 34. Zodra u aan de beurt bent haalt de verpleegkundig specialist u op uit de wachtkamer. Tijdens dit intakegesprek bespreekt de verpleegkundig specialist de vragenlijsten met u en doet bij u een lichamelijk onderzoek. De eerste afspraak duurt een uur.
Diagnose en advies
De maag-darm-leverarts en de verpleegkundig specialist beoordelen op basis van de verkregen gegevens of de diagnose chronische buikklachten juist is. Tijdens een tweede bezoek aan de polikliniek krijgt u op grond van uw klachten een behandeladvies. Er wordt u verteld wat de behandeling inhoudt en waarom voor deze behandeling gekozen is. Als het nodig is, volgt verder onderzoek om andere ziekten uit te kunnen sluiten. Ook kunt u tijdens dit gesprek natuurlijk uw vragen stellen.
Behandeling
Bij chronische buikklachten kunnen voeding, psychosociale problemen en de manier waarop uw darmen en bekkenbodem werken een rol spelen. Het is mogelijk om uw klachten met behulp van uitleg, begeleiding, ondersteunende medicijnen, dieet, leefregels of gedragstherapieën acceptabel te maken of te verzachten. Soms heeft een patiënt met chronische buikklachten zoveel klachten, dat de gegeven voedingstips niet meer voldoende zijn. Goede begeleiding van de diëtist van ons team kan dan uitkomst bieden. Soms is het raadzaam vaardigheden aan te leren om het psychisch evenwicht te herstellen, zoals ontspanningsoefeningen of sociale vaardigheden. Een psycholoog kan hierbij ondersteuning bieden. Een speciaal opgeleide bekkenfysiotherapeut kan door diverse technieken, zoals bewustzijnsoefeningen en spieroefeningen, de functie van de bekkenbodemspieren en de samenhang met de daarboven liggende organen verbeteren, waardoor de chronische buikklachten kunnen afnemen.
Evaluatie en afronding
Na drie maanden en na zes maanden komt u terug bij de verpleegkundig specialist op de polikliniek chronische buikklachten om te evalueren hoe het na het voorgestelde behandeladvies gaat. De behandeling bij deze polikliniek stopt hierna. U gaat voor de verdere controles weer terug naar uw eigen huisarts.
Tot slot
Als u verhinderd bent voor een afspraak, wilt u ons dan tijdig bellen? Dan kunnen we een nieuwe afspraak met u maken. Heeft u vragen? Schrijf ze dan op, zodat u ze niet vergeet. Vergeet niet de ingevulde vragenlijsten mee te nemen.