Spring naar inhoud

PDS-poli

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal. Het is een veel voorkomende, chronische aandoening en komt voor bij 10 tot 20% van de bevolking. Buikklachten en problemen met de ontlasting staan voorop. In veel gevallen kan de huisarts mensen met PDS verder helpen. Soms is verwijzing naar een specialist op de polikliniek maag-darm-leverziekten nodig. In het Medisch Centrum Leeuwarden kunt u in dit geval terecht op de PDS-poli.

PDS-poli – Het team

Het vaste PDS-team bestaat uit een maag-darm-leverarts, verpleegkundig specialisten, een diëtist, een medisch psycholoog en een gespecialiseerd bekkenbodemfysiotherapeut. Zo nodig kan een seksuoloog, gynaecoloog of een andere specialist betrokken worden. De vaste gezichten op de PDS-poli zijn:

  • Mw. A. de Ruiter, verpleegkundig specialist
  • Mw. A. Westendorp, verpleegkundig specialist
  • Dr. S.E. Korsse, MDL-arts
  • Dr. Y.C.L. Haan. MDL-arts

Wat kunt u verwachten?

Als uw huisarts u verwijst naar de PDS-poli, krijgt u binnen 3 weken een afspraak met één van onze verpleegkundig specialisten. Deze afspraak op de polikliniek duurt een uur en kan eventueel telefonisch of middels videobellen plaatsvinden. Tijdens dit gesprek wordt een uitgebreide vragenlijst met u afgenomen. Soms wordt er aanvullend onderzoek afgesproken. U krijgt uitgebreid uitleg en informatie over het prikkelbare darmsyndroom. In een volgend gesprek worden de uitslagen besproken en in overleg met u wordt vervolgens een persoonlijk behandelplan gemaakt. Zo nodig worden andere specialisten betrokken. Na 3 maanden volgt een controle-afspraak om het eerste effect van de ingestelde behandeling te evalueren. Indien nodig wordt dit een aantal keren herhaald en het behandelplan zo nodig bijgesteld. Nadien wordt u terugverwezen naar de huisarts.

Medische informatie

De precieze oorzaak van prikkelbare darmsyndroom is onbekend. Drie mechanismen spelen zeer waarschijnlijk een rol: overgevoeligheid van het maag-darmkanaal, veranderde beweging en doorstroming van de darmen en psychosociale factoren. Daarnaast is er sprake van een verstoorde hersen-darm-as. De darmen geven verstoorde signalen aan de hersenen en de hersenen geven verstoorde signalen aan de darmen.

Er is geen onderzoek beschikbaar om prikkelbare darmsyndroom vast te stellen. Wel kan een andere onderliggende oorzaak van de klachten zo nodig uitgesloten worden.

Er is nog geen universeel geaccepteerde behandeling voor prikkelbare darmsyndroom. Verschillende behandelingen zijn mogelijk. Bijvoorbeeld dieetaanpassingen, pepermuntoliecapsules, pijnstillers en andere medicijnen, verminderen van stress en medische hypnose. Op de PDS-poli wordt een behandelvoorstel gemaakt waarbij de wensen van de patiënt mee worden genomen.

Of een behandeling effectief is, is heel persoonlijk. Sommige patiënten zijn blij met een kleine vermindering van de klachten. Anderen zijn alleen tevreden als alle klachten voor altijd verdwenen zijn. Dat laatste is helaas maar zelden het geval.

Wetenschappelijk onderzoek

Het PDS-team is regelmatig betrokken bij wetenschappelijke studies naar het prikkelbare darmsyndroom.

Momenteel loopt de Fortitude studie. Deze studie onderzoekt de werkzaamheid en kosteneffectiviteit van 3 behandelingen voor het prikkelbare darmsyndroom, te weten: online voorlichting en advies, hypnotherapie via een therapeut en online hypnotherapie.