Afdeling neonatologie
Hoort bij Kindergeneeskunde
Extra observatie, behandeling en/of verzorging van uw baby is mogelijk op de afdeling neonatologie van het MCL en op de neosuites die zich op de kraamafdeling bevinden. Het hangt af van de opname-indicatie op welke kamer uw kindje wordt opgenomen. Op alle kamers is er een mogelijkheid om dag en nacht aanwezig te zijn bij uw kind. De afdeling neonatologie is onderdeel van het vrouw-moeder-kindcentrum.
Bezoektijden
U bent verantwoordelijk voor het ontvangen van bezoek. Zorg voor een rustige omgeving, met voldoende rust voor u en uw zieke baby. Wij adviseren hierbij om maximaal 2 bezoekers per bezoekmoment te ontvangen.Contact
MCL Leeuwarden
Route
Volg de borden richting verpleegafdeling D.
- Vanuit richting Heerenveen / Grou (A32): rijd via knooppunt Werpsterhoek, richting Leeuwarden Oost en volg dan de N31 tot afrit 26 (Leeuwarden Oost). U komt dan via de Drachtsterweg de stad binnen. Alternatieve route: neem op de A32 afrit 17, richting Leeuwarden Zuid. U rijdt via de Overijsselselaan.
- Vanuit richting Harlingen / Bolsward (A31/N31): volg de Haak om Leeuwarden (N31), neem afrit 25 (Leeuwarden Zuid) of 26 (Leeuwarden Oost).
- Vanuit richting Drachten / Garyp (Wâldwei, N31): neem afrit 26 (Leeuwarden Oost).
De hoofdingang van het MCL is aan de Henri Dunantweg 2. Het MCL is vanaf alle invalswegen aangegeven op de ANWB-borden. U kunt in Leeuwarden de rondweg volgen. (ANWB-borden naar 'ring' of 'ring zuid'.) Volg de richting H-MCL hoofdingang. Op het terrein van het MCL kunt u parkeren.
Bezoektijden broertjes en zusjes
Broertjes en zusjes zijn altijd welkom. Zij worden niet als extra bezoeker gerekend. Broertjes, zusjes en andere kinderen mogen op bezoek komen, behalve:
- als zij in contact zijn geweest met infectieziekten (zoals de bof, mazelen of waterpokken)
- of als ze nog niet gevaccineerd zijn volgens het rijksvaccinatieprogramma.
Kinderen in de leeftijd t/m 14 maanden mogen niet op bezoek komen op de afdeling neonatologie.
Hygiëneregels
Kinderen op de afdeling neonatologie zijn over het algemeen vatbaar voor infecties. Om die reden is een aantal hygiënische gebruiken van groot belang. Voor u en uw bezoek gelden dezelfde hygiëneregels als voor het personeel. Als u uw kind bezoekt:
- kunt u uw jas ophangen op de kamer van de patiënt;
- eventuele sieraden van vinger tot elleboog doet u af. De sieraden dient u in uw tas of broekzak te doen. Uw tas mag u wel mee naar binnen nemen. laat u echter zoveel mogelijk waardevolle spullen thuis, het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor diefstal;
- u kunt voor binnenkomst op de afdeling en op de kamer uw handen inwrijven met handdesinfectans;
- het is belangrijk om voor het verlaten van de afdeling neonatologie aan het bed van uw kind uw handen in te wrijven met handdesinfectans;
- op de afdeling mogen geen ballonnen en bloemen komen vanwege de hygiëne en zicht belemmering van de monitoren.
Infecties
Als u een infectie heeft of denkt te hebben (zoals bijvoorbeeld koortsuitslag, koorts, diarree of griep), neemt u dan contact op met de afdelingsarts of met de verpleegkundige. Soms moeten er dan extra maatregelen getroffen worden. Personen die in contact zijn geweest met infectieziekten (zoals de bof, mazelen of waterpokken) mogen niet op de afdeling neonatologie komen. Dit geldt voor kinderen en volwassenen.
Cameraverbinding afdeling neonatologie
Uw kind verblijft op de afdeling neonatologie van het MCL. Zolang dit het geval is, kunt u via internet toegang krijgen tot het camerasysteem van de neonatologie. Zo kunt u uw kind online volgen. Lees hier hoe dit in zijn werk gaat.
Informatieoverdracht jeugdgezondheidszorg
De kinderartsen zijn verplicht alles wat zij van uw kind weten geheim te houden. Maar er zijn uitzonderingen. Zo mogen zij wel informatie over uw kind doorgeven aan bepaalde artsen die ook betrokken zijn bij de behandeling en begeleiding van uw kind. Dit geldt alleen voor informatie die zij nodig hebben om hun werk goed te doen.
De kinderartsen vinden dat ook artsen werkzaam in de jeugdgezondheidszorg alle belangrijke medische informatie over uw kind moeten hebben. Dit in het belang van uw kind. Om zo volledig mogelijk te zijn, sturen wij standaard bij kinderen jonger dan 4 jaar alle belangrijke medische informatie waarover wij beschikken, door aan de consultatiebureau-arts. Wij gaan er vanuit dat u daar geen bezwaar tegen heeft.
Als u er wel bezwaar tegen heeft dat wij belangrijke medische informatie over uw kind doorsturen aan de jeugdgezondheidszorg, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk, mondeling en schriftelijk, doorgeven aan de behandelend kinderarts van uw kind.
De medisch pedagogisch zorgverlener (mpz’er)
De mpz’er ondersteunt uw baby tijdens medische handelingen, zoals bloedprikken of het inbrengen van een sonde. Deze handelingen zijn erg stressvol voor prematuren en pasgeboren baby’s. Door uw baby voor de handeling sucrose te geven en te begrenzen tijdens de handeling, kan de stress gereduceerd worden. De mpz’er werkt vanuit de visie Ontwikkelingsgerichte Zorg. De mpz’er heeft hier mede een observerende rol in en kijkt samen met andere disciplines naar hoe dit individueel toegepast kan worden. De mpz’er coacht u in de zelfredzaamheid en speelt in op uw individuele behoeften.
Video interactie begeleiding
Eén van de methoden die op de afdeling neonatologie wordt ingezet is Video Interactie Begeleiding (VIB). Door de opname van uw baby op de neonatologie, verloopt de start voor u als gezin anders dan gepland. Door deze start kan het natuurlijke interactieproces ook anders verlopen. VIB kan u helpen om het interactieproces zichtbaar te maken tussen u en uw baby in een situatie waar veel stress en angst is. Dit wordt gedaan door middel van videobeelden. De mpz’er leert u door middel van de videobeelden uw baby (nog beter) te begrijpen, waardoor u als ouders uw baby optimaal kunt ondersteunen. Samen ontdekt u wat uw baby al laat zien aan communicatie, ziet u wat de lichaamshouding van uw baby vertelt en leert u over de ontwikkeling van uw baby. Bovendien is het ook gewoon erg leuk om te zien hoe uw baby nu al druk bezig is met contact maken!
Ontslag en nazorg
Tijdens de opname van uw kind krijgt u praktische informatie over de verzorging die thuis nodig is. Voor het ontslag plant de verpleegkundige een ontslaggesprek. U kunt tijdens dit gesprek eventuele vragen stellen. Verder ontvangt u voor het ontslag:
- zo nodig een afspraak voor de controle bij de kinderarts
- zo nodig recepten voor medicijnen die uw kind thuis moet gebruiken
- een overdracht voor de consultatiebureau-arts
Voor informatie over patiëntenverenigingen en -voorzieningen kunt u terecht bij de verpleegkundige of arts. Mocht u thuis nog vragen hebben, waarvoor u niet terecht kunt bij uw huisarts of wijkverpleegkundige, dan kunt u de afdeling altijd bellen, via telefoonnummer (058) 286 3339.