Spring naar inhoud

Sedatie (verdoving)

Als een onderzoek of behandeling onplezierig of pijnlijk is, kan de arts ervoor kiezen u sedatie te geven. Door de sedatie kunt u zich beter ontspannen en wordt u slaperig, waardoor u het onderzoek of de behandeling niet helemaal bewust meemaakt. Soms wordt er ook pijnstilling gegeven, waardoor u minder pijn zult voelen.

Effecten van sedatie

Het toedienen van sedatie en pijnstilling heeft een aantal effecten op het lichaam:

  • Het vermindert het bewustzijn. U voelt zich slaperig en suf. Daarom maakt u het onderzoek niet helemaal bewust mee. U kunt het allemaal beter verdragen. Het kan ook zijn dat u het onderzoek of de behandeling zelfs vergeet.
  • Het onderdrukt de pijnprikkel. U voelt minder of geen pijn. Pijnstillers maken u ook slaperig en suf.
  • U blijft wekbaar. Dit betekent dat uw toestand tijdens de sedatie vergelijkbaar is met slapen en niet met narcose. U behoud uw belangrijke reflexen zoals ademhalen en slikken. Harde geluiden kunt u opmerken.

De gang van zaken

Voordat de scopie gepland wordt, bespreekt uw behandelend specialist met u of u wel of geen sedatie krijgt. Er zijn verschillende vormen van sedatie. Lichte sedatie wordt door de behandeld specialist zelf toegediend op de scopiekamer. Voorafgaand krijgt u dan een afspraak bij het pre-sedatie spreekuur op de endoscopie afdeling.

Diepe sedatie wordt gedaan door speciaal opgeleide anesthesie medewerkers, het onderzoek vindt dat ook plaats op de endoscopie afdeling. Voorafgaand krijgt u een afspraak op het pre operatief spreekuur (PAS).