Endoscopie
Op de endoscopieafdeling worden onderzoeken en behandelingen gedaan met behulp van een scoop: een flexibele slang. Hiermee kan de binnenkant van bijvoorbeeld de longen, blaas en het maagdarmkanaal bekeken worden. Ook kan er als dat nodig is, wat weefsel uit deze organen gehaald worden, voor verder onderzoek. Sommige onderzoeken zijn zeer geavanceerd, zoals de endo-echografie en ERCP. Deze onderzoeken worden niet in alle ziekenhuizen gedaan.
Over deze afdeling
Meer over deze afdeling
Locaties
Waar heeft u een afspraak? Klik op de poliklinieken, dagbehandelingen of verpleegafdelingen voor locatie, route & contact.
Wat is endoscopie?
Een endoscopie wordt soms gedaan als hulpmiddel bij het vaststellen van de diagnose. Maar, een endoscopie kan ook bedoeld zijn als behandeling. Bijvoorbeeld het stelpen van een bloeding of het verwijderen van een poliep.
Andere behandelingen die op de endoscopieafdeling worden gedaan zijn: het plaatsen van een PEG-sonde, het oprekken van vernauwingen na het plaatsen van een stent in de slokdarm en/of dikke darm. Daarnaast worden er ook onderzoeken gedaan naar de functie van bijvoorbeeld de slokdarm of darmen.
Sinds 2015 kunt u ook bij ons terecht voor het bevolkingsonderzoek darmkanker.
De onderzoeken worden gedaan door een medisch specialist of de verpleegkundig endoscopist. De verpleegkundig endoscopisten voeren zelfstandig onder supervisie van een MDL-arts darmonderzoeken uit met de daarbij behorende interventies. Denk dan bijvoorbeeld aan het nemen van biopten of het verwijderen van kleine poliepen. Zij hebben hier een gespecialiseerde opleiding voor gevolgd.
“Als verpleegkundig endoscopisten willen we graag de tijd nemen om ervoor te zorgen dat de coloscopie zo min mogelijk als belastend wordt ervaren door de patiënt. Het is voor veel patiënten toch een onderzoek dat een bepaalde spanning met zich meebrengt, of het nu gaat om de voorbereiding, het onderzoek of de uitslag.”
Onderzoeken
Op de endoscopieafdeling worden verschillende onderzoeken gedaan.