Lyme: Kenniscentrum Borrelia
De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie. Deze bacterie wordt overgebracht door teken. De ziekte van Lyme kent verschillende stadia en kan een groot aantal zeer verschillende symptomen veroorzaken. De diagnostiek van deze infectie kan erg moeilijk zijn, vooral bij mensen met al langer bestaande klachten. Veel mensen met lang bestaande klachten zijn ongerust en vragen zich af of bij hen de infectie wel afdoende is behandeld.
Kenniscentrum Borrelia
Voor mensen met chronische klachten die mogelijk berusten op de ziekte van Lyme is door een groep artsen in het MCL het Kenniscentrum Borrelia opgericht. In het centrum werken verschillende specialisten samen, namelijk een neuroloog, een reumatoloog, een internist-infectioloog, een dermatoloog en een medisch microbioloog. Zo nodig worden andere specialisten zoals een kinderarts, psychiater, psycholoog of cardioloog ingeschakeld.
Werkwijze
Na verwijzing door uw huisarts of specialist (de verwijzer) wordt de verwijzing beoordeeld door een specialist welke betrokken is bij het Kenniscentrum Borrelia. Uw verwijzer dient een positieve Borrelia serologie mee te sturen bij de verwijzing, niet ouder dan één jaar. Bij ontbreken van serologie of negatieve serologie wordt verwijzing niet in behandeling genomen voor het Borrelia Kenniscentrum.
Indien er verdenking bestaat op de ziekte van Lyme, krijgt u een vragenlijst thuisgestuurd. Zodra deze ingevuld en retour gestuurd is naar de poli, wordt een afspraak bij de specialisten van het kenniscentrum gemaakt. Indien mogelijk vinden de afspraken op één dag plaats . Tevens wordt er bloed afgenomen en een hartfilmpje gemaakt. Tussen de gesprekken en onderzoeken door verblijft u op het dagbehandelingscentrum op de polikliniek dermatologie. Daar krijgt u een lunch aangeboden. Als u een dieet heeft kunnen we daar rekening mee houden. Andere eventueel gewenste onderzoeken naar aanleiding van bevindingen bij uw bezoek vinden meestal plaats op een later moment, omdat deze apart ingepland dienen te worden. Zodra alle onderzoeksresultaten bekend zijn, volgt een gezamenlijk overleg. Dit vindt eenmaal per maand plaats. Tijdens dit overleg komen de specialisten tot een diagnose en een behandelvoorstel. Ongeveer acht weken na de onderzoeksdag vindt er een eindgesprek plaats met één van de specialisten. Hierover ontvangt u nader bericht. Dit is ook afhankelijk van de onderzoeken die na de spreekuurdag zijn ingepland. De afspraken voor het Kenniscentrum Borrelia worden gecoördineerd door de doktersassistente van de polikliniek dermatologie.
Veelgestelde vragen
-
- Na verwijzing door uw huisarts of specialist (inclusief positieve serologie, niet ouder dan een jaar) wordt de verwijsbrief beoordeeld door één van de specialisten die betrokken is bij het Borrelia Kenniscentum, daarna wordt u ingepland bij één specialist of bij het hele team. Indien u gezien zult worden door het hele team, dan ontvangt u een vragenlijst en formulier voor opvragen medische gegevens van ons per post. Zodra de papieren retour zijn zult u worden ingepland. De wachttijd hangt af van het aantal aanmeldingen en bedraagt gemiddeld drie maanden.
- Indien u een afspraak bij één van de specialisten krijgt zal de desbetreffende polikliniek telefonisch of per brief contact met u opnemen. Soms worden deze patiënten later toch nog besproken in het Multidisciplinair Overleg (MDO) of ingepland op het gezamenlijke spreekuur.
-
Indien de klachten sterk toenemen kunt u in overleg met de huisarts een verwijzing vragen voor 1 van de specialisten die betrokken is bij het Borrelia Kenniscentrum. Dit is vaak bij het specialisme waarvan de klachten het meest op de voorgrond staan.
-
Helaas is dit niet mogelijk. Patiënten worden ingepland zodra de vragenlijst retour is. Ervaring bij dit spreekuur is dat er weinig patiënten de afspraken afbellen, waardoor er niet een plaats eerder vrij komt.
-
Zodra u bent besproken in het MDO zult u een afspraak toegestuurd krijgen door de poli van de specialist waarmee het gesprek zal plaatsvinden. Gemiddeld duurt het 8 weken van spreekuur dag tot bespreken in het MDO.
Indien u hierover vragen heeft mag u een E-mail sturen naar: vsd@mcl.nl
-
Nee dit is niet mogelijk. We behandelen pas op het moment dat er bij ons de ziekte van Lyme is vastgesteld.
-
Er wordt bloed (serologie) opgestuurd naar Certe. Deze doet de Elisa en Western Blot. Belangrijk te weten is dat de bloeduitslag alleen niet doorslaggevend is bij het stellen van de diagnose. Uw verhaal (tijdsbeloop en behandelingen) is daarbij van cruciaal belang.
Op indicatie vindt er onderzoek plaats middels een huidbiopt of op ruggenmergsvocht.
De LTT test wordt binnen ons centrum niet gedaan.
E-mailadres: vsd@mcl.nl