Longkanker
Bij longkanker groeien er kwaadaardige cellen in de longen.
Longkanker is een verzamelnaam voor een aantal vormen van kanker. De meest voorkomende zijn:
- Niet kleincellige longkanker
- Kleincellige longkanker
- Mesothelioom, ook wel asbestkanker of longvlieskanker genoemd
De soort longkanker en het stadium van de ziekte spelen een belangrijke rol bij de keuze voor een behandeling. Het stadium van de ziekte geeft aan hoever de ziekte zich in het lichaam heeft uitgebreid. Dit wordt bepaald door:
- De plaats en de grootte van de tumor
- Of en hoe ver de tumor is doorgegroeid in het weefsel eromheen
- Of er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren
- Of er uitzaaiingen zijn ergens anders in het lichaam.
Niet alle soorten kanker in de long worden longkanker genoemd. Andere soorten kanker, zoals borstkanker, kunnen uitzaaiingen (metastasen) veroorzaken in de longen. Er is dan geen sprake van longkanker maar van een longmetastase van borstkanker.
Longkanker is een veel voorkomende vorm van kanker. Omdat deze ziekte veel mensen raakt wordt in Nederland voortdurend wetenschappelijk onderzoek gedaan. Het MCL heeft als een van de weinige ziekenhuizen in Nederland een topklinisch expertisecentrum op het gebied van longoncologie. Daarom doen we in het MCL ook veel wetenschappelijk onderzoek en werken we hierbij vaak samen met academische ziekenhuizen, het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en/of buitenlandse instituten.
Dit onderzoek richt zich op het eerder opsporen van de ziekte, het verbeteren van bestaande behandelingen, op de gevolgen van behandelingen en het verbeteren van de kwaliteit van leven voor patiënten. Uw arts of verpleegkundig consulent zal met u bespreken of u in aanmerking komt voor een wetenschappelijk onderzoek.
Niet kleincellige longkanker
Dit is de meest voorkomende vorm van longkanker. Bij niet kleincellige longkanker zijn de kankercellen even groot of groter dan de gewone longcellen. Deze vorm van longkanker komt vooral voor bij mensen ouder dan 60 jaar.
Niet kleincellige longkanker is te verdelen in drie soorten:
- Plaveiselcelcarcinoom
- Adenocarcinoom
- Grootcellig carcinoom
De groeisnelheid van deze vormen van kanker verschilt van elkaar. Het plaveiselcelcarcinoom groeit het langzaamst en het grootcellig carcinoom groeit het snelst.
Bij het adenocarcinoom wordt aanvullend onderzoek gedaan naar veranderingen in het erfelijk materiaal (genetische mutaties in het DNA) van de tumorcel. Patiënten die deze mutatie in de kankercel hebben, krijgen een behandeling met medicijnen die specifiek werken tegen deze mutatie. Dit heet doelgerichte therapie. Uw arts bespreekt met u of dit op uw situatie van toepassing is.
De behandeling van niet kleincellige longkanker kan bestaan uit:
-
Operatie
Een operatie is alleen mogelijk als de tumor met omringend longweefsel in zijn geheel verwijderd kan worden. -
Radiotherapie (bestraling)
Bij bestraling wordt de tumor met het aangrenzende weefsel en de aangrenzende lymfeknopen bestraald. -
Chemotherapie
Chemotherapie is een behandeling met celdodende geneesmiddelen. -
Immunotherapie
Hierbij worden geneesmiddelen gegeven die het lichaam zelf helpen om kankercellen te herkennen en te doden. -
Doelgerichte therapie
Dit zijn geneesmiddelen die specifiek werken tegen bepaalde kenmerken van de kankercel. -
Endobronchiale therapie
Een behandeling met behulp van een bronchoscoop (flexibele slang) in de luchtweg. Bijvoorbeeld het verwijderen een kleine tumor of om klachten te verminderen door het plaatsen van een buisje in de luchtweg om de luchtdoorgang te herstellen.
Met behulp van de hyperlinks bij de behandelingen kunt u meer informatie vinden op de website van www.longkankernederland.nl.
Vaak bestaat de behandeling uit een combinatie van de genoemde behandelmethoden. Uw arts bespreekt met u welke behandeling(en) voor u de meest geschikte is (zijn).
Kleincellige longkanker
Kleincellige longkanker komt bij ongeveer 1 op de 5 patiënten met longkanker voor. Bij deze vorm zijn de kankercellen kleiner dan de normale longcellen en delen ze zich heel snel. Hierdoor kunnen ze zich ook snel in het lichaam verspreiden. De longkankercellen verplaatsen zich dan via de lymfe of het bloed naar andere delen van het lichaam. Vaak is dit al gebeurd als de ziekte wordt vastgesteld. Een operatie is dan niet meer mogelijk.
Daarom wordt in de meeste gevallen het hele lichaam behandeld. Een lichaamsbehandeling bestaat uit een behandeling met medicijnen. Bij kleincellige longkanker is dit chemotherapie. Meestal worden vier kuren gegeven. Wanneer de ziekte beperkt is tot de borstkas wordt vaak ook gelijktijdig met chemotherapie bestraling gegeven. Dit wordt een behandeling met chemoradiatie genoemd.
De behandeling van niet kleincellige longkanker kan bestaan uit:
-
Radiotherapie (bestraling)
Bij bestraling wordt de tumor met het aangrenzende weefsel en de aangrenzende lymfeknopen bestraald. -
Chemotherapie
Chemotherapie is een behandeling met celdodende geneesmiddelen. -
Endobronchiale therapie
Een behandeling met behulp van een bronchoscoop (flexibele slang) in de luchtweg. Bijvoorbeeld het verwijderen een kleine tumor of om klachten te verminderen door het plaatsen van een buisje in de luchtweg om de luchtdoorgang te herstellen.
Met behulp van de hyperlinks bij de behandelingen kunt u meer informatie vinden op de website van www.longkankernederland.nl.
Uw arts bespreekt met u welke behandeling voor u de meest geschikte is.
Mesothelioom
Mesothelioom is een kwaadaardige tumor die meestal in het borstvlies ontstaat. Het borstvlies is het vlies dat tussen de ribben en de longen zit. De belangrijkste risicofactor voor mesothelioom is langdurige en intensieve blootstelling aan asbest. Daarom heet mesothelioom ook wel asbestkanker of longvlieskanker.
Asbest werd vroeger veel gebruikt als brandvertragend materiaal in de bouw en in schepen. Asbestvezels zijn microscopisch kleine vezels die ongemerkt binnen komen bij de inademing. Deze vezels komen in de longen terecht en vanuit de longen in het borstvlies. Klachten hiervan kunnen vaak jaren later tot uiting komen. Mesothelioom ontstaat gemiddeld zo’n 30 jaar na blootstelling aan asbest.
De behandeling van mesothelioom kan bestaan uit een behandeling gericht op het bestrijden van de ziekte en een behandeling gericht op het verlichten van de klachten. Er is nog geen behandeling die asbestkanker kan genezen.
Bij asbestkanker wordt zelden gekozen voor een operatie omdat het onmogelijk is de hele tumor te verwijderen. De behandeling kan bestaan uit:
-
Chemotherapie
Chemotherapie is een behandeling met celdodende geneesmiddelen. -
Radiotherapie (bestraling)
Bestraling wordt gebruikt voor het verlichten van pijn of om lokale klachten, zoals slikklachten, te bestrijden. -
Immunotherapie
Hierbij worden geneesmiddelen gegeven die het lichaam zelf helpen om kankercellen te herkennen en te doden. -
Palliatieve zorg
Deze zorg is gericht op het bestrijden van klachten zoals pijn en kortademigheid. Meer informatie vindt u in het onderdeel palliatieve zorg en pijnbestrijding.
Voor meer informatie over asbestkanker kunt u terecht op https://asbestslachtoffer.nl/.
Second opinion
Als u onder behandeling bent in een ander ziekenhuis voor longkanker, dan is het mogelijk een 2e mening of second opinion aan te vragen bij het MCL. Uw eigen longarts kan u hiervoor verwijzen en ons een brief sturen, u wordt dan opgeroepen voor een gesprek op het Oncologisch Centrum Leeuwarden met een van de longarts-oncologen.
Voor meer informatie over een second opinion kunt u hier terecht.
Nuttige links
Voor meer informatie over longkanker kunt u terecht op de onderstaande websites:
- Kanker.nl. Informatie over symptomen, diagnose, behandelingen en forums.
- Asbestslachtoffer.nl. Voor informatie over asbestkanker, lotgenotencontact en juridische aspecten.
-
Longkankernederland.nl. Longkanker Nederland is de patiëntenorganisatie voor iedereen die met longkanker te maken heeft: patiënt, naasten en nabestaanden. Bij Longkanker Nederland kunt u terecht voor vragen, steun, advies, lotgenotencontact en informatie. De informatie die Longkanker Nederland heeft is ontwikkeld samen met professionals en patiënten. Informatie is onafhankelijk en zowel online als offline beschikbaar. Ook zijn er allerlei video’s in verschillende talen:
Immuuntherapie in het Nederlands, Engels, Turks en Arabisch
Bronchoscopie in het Nederlands, Engels, Turks, Arabisch en Berbers
Sedatie bij bronchoscopie in het Nederlands, Engels, Turks, Arabisch en Berbers
Weefselonderzoek in het Nederlands, Engels, Turks en Berbers
Chemotherapie in het Nederlands, Engels, Turks en Berbers
Jong en kanker: AYA-zorg in het MCL
AYA staat voor Adolescent and Young Adult: jongeren en jong volwassenen tussen 18 en 39 jaar die voor het eerst te horen krijgen dat ze kanker hebben. In het MCL hebben we extra aandacht voor AYA-zorg in alle fases van je ziekte. Meer informatie over de AYA-zorg in het MCL vind je op deze pagina.