Seksualiteit en intimiteit
Seksualiteit en intimiteit hebben veel met elkaar te maken en zijn voor veel mensen (heel) belangrijk. Toch wordt er niet veel over gesproken. Terwijl praten over dit onderwerp belangrijk is als er zorgen zijn op dit gebied door kanker of de behandeling.
Seksualiteit gaat niet alleen over erotiek, gemeenschap of klaarkomen. Maar ook over wie je bent als vrouw of man, hoe je je voelt, hoe je vindt dat je eruit ziet, hoe je je voelt in je eigen lichaam. Kanker of de behandeling kan op al deze gevoelens invloed hebben. Misschien heeft u minder zin omdat u moe bent of omdat u zich niet aantrekkelijk voelt of dat u niet opgewonden raakt. Misschien is het vrijen pijnlijk. Door niet fit zijn, angst, onzekerheid of verwerking, bijwerkingen van de medicijnen kan er minder verlangen zijn naar seks. Vaak is er wel behoefte aan intimiteit. Emoties kunnen worden gedeeld door lijfelijk contact zoals knuffelend troosten of wegmasseren van spanning. Plezier in strelen of gestreeld worden kan bijna altijd.
Er is sprake van een seksueel probleem als u ten aanzien van seks niet beleeft wat u zou willen beleven en of niet kunt wat u zou willen kunnen. Vier op de tien mensen ervaren hierin problemen. De problemen die het meeste voorkomen zijn:
- Geen zin (meer) in vrijen
- Geen opwinding meer voelen
- Problemen om een hoogtepunt (orgasme) te bereiken
- Pijn bij het vrijen.
Gevolgen na de operatie
Door de operatie verandert uw uiterlijk. Het kost moeite om hier aan te wennen. Misschien vind u het eng om uw lichaam of het wondgebied aan te raken of in de spiegel te kijken. Stapsgewijs moet u weer vertrouwd raken met uw veranderde uiterlijk. Het kan helpen uw partner hier bij te betrekken, door hem of haar het wondgebied te laten zien en erover te praten.
Na een borstsparende behandeling voelt de borst anders aan. De borst en de tepel kunnen stugger zijn, soms kan de tepel (tijdelijk) niet meer hard worden en is deze minder sensueel gevoelig. Tot ongeveer een half jaar na de operatie kan bij veel vrouwen tijdens het vrijen de borst niet of alleen heel voorzichtig worden aangeraakt. Het kan pijn geven of een onprettige zenuwprikkeling of een harde borst.
Het verwijderen van de borst kan een vrouw of man onzeker maken en kan twijfel geven over de (seksuele) aantrekkelijkheid. Gevoelens van opwinding door aanraking van de borst en tepel gaan verloren, zeker als vrouwen ook niet meer willen dat de gezonde borst wordt aangeraakt. Pijn ter plaatse van de borst of schouder kan hinderlijk zijn tijdens het vrijen.
Wat kunt u zelf doen?
- Praat erover met uw partner
- Praat erover met uw arts, verpleegkundig specialist of verpleegkundig consulent mammacare
- Wanneer een bepaalde houding pijn geeft of hinderlijk is kan een kussen helpen of een andere houding bij het vrijen
- Als u ’s avonds te moe bent, probeer dan een ander tijdstip om te vrijen, bijvoorbeeld ’s morgens of nadat u heeft gerust
- Als u een bepaald gedeelte van uw lichaam niet aantrekkelijk voelt, kunt u met een sjaal of met (sexy) lingerie dat deel bedekken
- Bij gebrek aan opwinding kan het helpen te denken aan vroeger: waar raakte u opgewonden van?
Vrouwen zijn meer gevoelig voor sfeer en aandacht; mannen raken meer opgewonden van bijvoorbeeld bloot en lingerie - Als de vagina niet vochtig wordt probeer dan wat meer tijd te nemen. Maak het gezellig met kaarsjes, laat u strelen.
U kunt een orgasme proberen op te (laten) wekken met de hand, de mond of een vibrator. Blijft de vagina (te) droog, gebruik dan een glijmiddel ( op basis van siliconen helpt het beste) - Meer informatie en tips kunt u vinden op www.kankerenseks.nl/borstkanker
- Komt u er (samen) niet uit, vraag om een verwijzing naar de arts-seksuoloog. Deze bespreekt met u ( en als u wilt uw partner) wat zou kunnen helpen.