Spring naar inhoud

Lichaamsbeweging maakt fit

Uit onderzoek bij mensen met kanker blijkt dat lichaamsbeweging, waar­onder sporten kan bijdragen aan het herstel van kanker. Lichaamsbeweging maakt zelfs fit, ontspant en zorgt voor plezier. Dit heeft een gunstige invloed op uw lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Elke dag ten minste een half uur ‘matig intensief bewegen’ is voldoende om de gezondheid te verbeteren en op peil te houden. Het gaat er hierbij om dat uw hart en bloedvaten even goed aan het werk worden gezet. U beweegt matig intensief als u er behoorlijk voor moet ademhalen en uw hart sneller gaat kloppen. U hoeft niet buiten adem te raken zodat u er niet meer bij kunt praten en u lange tijd nodig heeft om weer bij te komen. Ook hoeft u zich niet een half uur achter elkaar in te spannen. Dagelijks drie keer 10 minuten of twee maal een kwartier is ook goed.

Om een half uur te bewegen hoeft u niet per se naar een sportschool. Ook lichaamsbeweging in het huishouden, op het werk of in uw vrije tijd telt mee. Denkt u hierbij aan traplopen, stofzuigen, tuinieren, klussen, de hond uitlaten, fietsen en wandelen. U kunt ook meer gaan bewegen door uw dagelijkse gewoonten te veranderen. Neem de trap in plaats van de lift, pak de fiets in plaats van auto of ga wandelend een paar boodschappen doen.

Bewegen is goed, meer bewegen is beter!

Advies volwassenen en ouderen:

  • Matige of zwaar intensieve inspanning: minimaal 150 minuten per week, verspreid over diverse dagen.
  • Spier- en  botversterkende activiteiten (voor ouderen inclusief balansoefeningen): minimaal 2 keer per week.
  • En: voorkom voor stilzitten.

Verantwoord bewegen

Verantwoord bewegen houdt in dat u steeds rekening houdt met uw lichamelijke mogelijkheden en dat u overbelasting probeert te voorkomen. Het is belangrijk dat u een evenwicht vindt tussen rust en inspanning. Als u meer wilt gaan bewegen, bouw dit dan langzaam op. U kunt met een paar minuten extra per dag beginnen en elke dag iets uitbreiden.

Verantwoord bewegen betekent dat u binnen drie uur na inspanning weer volledig hersteld moet zijn van de inspanning. Is dit niet zo, dan betekent dit dat u even pas op de plaats moet maken en rust moet nemen. Mogelijk komt u de volgende keer wel verder. Laat u zich niet ontmoedigen en probeer het gewoon weer opnieuw zodra u bent hersteld.

Bent u niet tevreden over uw voortgang of onzeker over wat u wel of niet kunt doen, overleg met uw arts of gespecialiseerde verpleegkundige  of fysiotherapeut of kijk bij de links naar mogelijkheden onder begeleiding aan uw conditie te werken:

Kies een sport die bij u past

Het is makkelijker om een sportactiviteit vol te houden als u kiest voor iets wat bij u past en wat u leuk vindt om te doen. Er is dus geen pasklaar antwoord op de vraag welke sportactiviteiten het meest geschikt zijn. Dit hangt af van uw individuele mogelijkheden en voorkeuren. In het algemeen geldt wel dat sportactiviteiten met een matige belasting het meest geschikt zijn om te werken aan uw herstel. Deze activiteiten zijn makkelijker vol te houden gedurende langere tijd. Hierbij kunt u denken aan: zwemmen, sportief wandelen, yoga of dansen. Minder geschikte sportactiviteiten zijn zeer intensieve sporten waarbij veel piekbelastingen optreden (zoals sprinten). Deze sportactiviteiten vergroten de kans op extreme vermoeidheid en blessures.

Intensiteit van bewegen

Naarmate de intensiteit toeneemt, gaan hartslag, ademhaling en energieverbruik verder omhoog

  • Zitten: TV kijken, beeldschermwerk
  • Licht intensief: musiceren, afwassen
  • Matig intensief: wandelen en fietsen
  • Zwaar intensief: hardlopen, voetballen etc.