Borstreconstructie met spier
De techniek van het verplaatsen van huid met daaronder liggend spierweefsel is tussen 1970 en de jaren 90 van de vorige eeuw veel toegepast, vooral wanneer de huid bestraald is geweest. Vaak, maar niet altijd wordt deze techniek gebruikt in combinatie met een inwendige prothese.
Meestal wordt de latissimus dorsi-spier gebruikt of “LD flap" (een rugspier) om een nieuwe borst te reconstrueren (zie afbeeldingen hieronder). Deze spier wordt van de rugzijde naar voren gedraaid om de borstprothese te bedekken. Het principe van deze techniek is dat de bloedvoorziening naar het weefsel intact blijft. Soms volstaat enkel huid en spier om volumesymmetrie te verkrijgen en hoeft geen prothese worden gebruikt. Dit geldt alleen voor een kleine borst.
Er wordt een insnijding gemaakt onder het schouderblad en er is dus ook een litteken op de rug na de ingreep. De functie van de latissimus dorsi-spier wordt overgenomen door andere spieren van de schoudergordel. Bij competitieve sporten (bijvoorbeeld tennis) of rolstoel rijden kunnen beperkingen merkbaar zijn.
Voor wie is deze methode geschikt?
- In principe alle vrouwen waarbij het bloedvat naar de rugspierlap in de oksel goed is (mogelijkheid tot beschadiging bij volledige okselklieroperatie).
- Vrouwen met een bestraalde huid waar een prothese zonder extra bedekking niet te adviseren is.
- Vrouwen met de wens tot reconstructie met lichaamseigen weefsel en een kleinere andere borst.
Voordelen
- De duur van de operatie is relatief kort ( 2-3 uur) maar langer dan bij een borstreconstructie met implantaat.
- De methode is een veilige procedure met relatief weinig complicaties.
Nadelen
- Groot litteken aan de rugzijde (grotendeels gesitueerd onder de bh-band).
- Een soms voelbare streng van rug naar borstkast.
- Mogelijke trekkend gevoel van de borst bij aanspannen van de rugspier.
- Het spierweefsel is steviger in vergelijking met vet en dus is het lastiger een "natuurlijke" borstvorm te creëren. De borst voelt dan ook duidelijk steviger dan een natuurlijke borst.
- Tijdens de transpositie (=plaatsverandering) van het weefsel, kan er schade ontstaan aan de bloedvoorziening ervan. Dit kan afsterven van de weefsels na de verplaatsing tot gevolg hebben. Als dat gebeurt zal de nieuwe borst weer moeten worden verwijderd. Voor de patiënt is een dergelijke ervaring psychisch uitermate pijnlijk. Deze complicatie doet zich voor in de onmiddellijke periode na de ingreep (minder dan 2%).
Boven: resultaat borstreconstructie met rugspier
Onder: techniek borstreconstructie met rugspier