Borstreconstructie met implantaten
Deze methode van borstreconstructie is de meest gebruikte methode (figuur 2 a en b). De benodigde ruimte voor de prothese wordt verkregen door eerst een lege weefseloprekker (tissue expander) onder de huid en de borstspier te plaatsen. Twee tot drie weken na de operatie wordt deze tissue expander op de poli verder opgevuld. Als na een aantal malen bijvullen (50-100 cc per keer, maximaal 750 cc) de huid is opgerekt tot het niveau van de andere borst, kan de volgende operatie worden uitgevoerd. Er wordt een wachttijd van minimaal 2 maanden aangehouden. Bij de tweede operatie wordt de tissue expander vervangen voor een anatomisch gevormde inwendige borstprothese. Beide ingrepen verlopen via het litteken van de eerdere borstverwijdering. Het uiteindelijke resultaat oogt vaak goed in een BH, maar is zonder BH het best te vergelijken met een externe plakprothese. In wezen wordt de externe prothese verplaatst onder de huid om de nadelen van een externe prothese uit te sluiten (onbedoeld verlies of verplaatsing; noodzaak tot het dragen van hoge kleding; de herhaalde confrontatie ’s avonds bij het afdoen van een prothese).
Voor wie is deze methode geschikt?
- Bij vrouwen met een kleine tot middelgrote borst (maximaal Cup C - D).
- Na verwijderen van de gehele borst, dus niet na een borstsparende operatie.
- Bij vrouwen die niet bestraald hoeven te worden of bestraald zijn.
- Bij vrouwen die voor medische reden geen eigenweefsel reconstructie kunnen ondergaan.
Voordelen
- Een relatief eenvoudige ingreep met een voorspelbaar resultaat.
- Slechts korte verlenging van operatieduur.
- Er zijn geen nieuwe littekens nodig.
- Kan zowel direct als in later stadium.
Nadelen
- Patiënten kunnen meer pijn ervaren (door het optillen van de borstspier om de prothese hieronder te kunnen aanbrengen) de eerste 24 tot 72 uur na de ingreep.
- De kans op infectie is vergroot bij een grotere cupmaat en hoger gewicht van de patiënt.
- De kans op complicaties (infectie/ huidversterf) rond en na de operatie wordt vergroot indien de patiënt rookt.
- Als de huid is bestraald kunnen de mogelijkheden voor oprekken beperkt zijn.
- De prothese voelt onnatuurlijker aan.
- Het oprekken van de huid kost relatief veel tijd.
- Complicaties op langere termijn door inwendige borstprotheses zijn mogelijk (kapselvorming met noodzaak tot wissel). Kapselvorming treedt op in 30-40% van de patiënten in de loop van de tijd. Dit is een reactie van het lichaam op vreemd materiaal, namelijk de prothese, een soort samentrekking van het littekenweefsel.
- Lees hier de chirurgische bijsluiter met uitgebreide informatie over siliconen prothesen en de voor- en nadelen hiervan.
Boven: resultaat borstreconstructie met implantaten
Onder: de techniek