Bloedziekten
Bloedziekten zijn aandoeningen die ontstaan door erfelijke of verworven aandoeningen van het bloed, de bloedvormende organen ( zoals het beenmerg), het afweersysteem (zoals de lymfeklieren) en de bloedstolling.
De hematoloog is de medisch specialist die zich bezighoudt met de diagnostiek en behandeling van bloedziekten. Een hematoloog heeft zich na de algemene opleiding tot internist, gespecialiseerd in de hematologie.
Het woord hematologie is samengesteld uit twee Griekse woorden: haima en logos. Haima betekent bloed en logos betekent studie.
Bloedziekten zijn onder te verdelen in goedaardige en kwaadaardige aandoeningen.
Goedaardige bloedziekten
Goedaardige bloedziekten kunnen erfelijk zijn, bij de geboorte al aanwezig zijn of pas op latere leeftijd ontstaan. Ze kunnen worden ingedeeld in aandoeningen die maken hebben met:
Een tekort aan goed functionerende rode bloedcellen of hemoglobine. Bij deze aandoeningen kan er sprake zijn van een gebrekkige aanmaak van rode bloedcellen (aplastische anemie) of een verhoogde afbraak van rode bloedcellen. Tot de erfelijke aandoeningen behoort bijvoorbeeld Sikkelcelanemie en Thalassemie.
Een tekort aan goed functionerende bloedplaatjes of stollingsfactoren. Erfelijke stoornissen in de bloedstolling zijn onder andere Hemofilie en de Ziekte von Willebrand. Deze ziektebeelden worden behandeld in het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen).
Verworven stoornissen in de bloedstolling zijn:
- ITP, een auto- immuunziekte waarbij het lichaam antistoffen aanmaakt tegen de eigen bloedplaatjes.
- TTP, een auto- immuun ziekte waarbij het lichaam antistoffen aanmaakt tegen een bepaald anti-stollingsenzym.
Erfelijke of verworven stoornissen waarbij stolsels in het bloed ontstaan zijn trombose en embolie.
Kwaadaardige bloedziekten
Tot de kwaadaardige bloedziekten behoren:
- Acute Myeloïde leukemie
- Lymfeklierkanker
- Chronische Lymfatische leukemie
- Chronische myeloïde leukemie (CML)
- Hairycel leukemie
- Multipel myeloom
- Myelodysplastische syndromen (MDS)
- Myeloproliferatieve ziekte zoals PV en ET
- PV (Polycythemia Vera) kenmerkt zich door een sterke toename van het aantal rode bloedcellen
- ET (Essentiële Trombocytemie) bij deze ziekte ontstaan er teveel bloedplaatjes. Hierdoor is er een hoger risico op bloedstolsels in de aders (veneuze trombose) of slagaders (arteriële trombose).
Nuttige links
AYA-zorg
AYA staat voor Adolescent and Young Adult: jongeren en jong volwassenen tussen 18 en 39 jaar die voor het eerst te horen krijgen dat ze kanker hebben. In het MCL hebben we extra aandacht voor AYA-zorg in alle fases van je ziekte. Meer informatie over de AYA-zorg in het MCL vind je op deze pagina.
Meer informatie
Er bestaan al een aantal websites met zeer goede informatie over hematologische ziektebeelden. Graag verwijzen wij u naar de volgende websites:
www.hematologiegroningen.nl (UMCG)
www.hematon.nl
MPN stichting