Spring naar inhoud

Krachten bundelen voor hoogwaardige complexe zorg

Het MCL bouwt de komende jaren aan een innovatief nieuw ziekenhuis, zodat het MCL als topklinisch (STZ) ziekenhuis ook in de toekomst hoogwaardige en innovatieve patiëntenzorg kan blijven leveren. Het ziekenhuis bouwt in stappen. Het eerste gebouw met onder meer de IC, het operatiecomplex en onderzoeksruimtes moet in 2025 klaar zijn voor gebruik.

Het MCL bouwt de komende jaren aan een innovatief nieuw ziekenhuis, zodat het MCL als topklinisch (STZ) ziekenhuis ook in de toekomst hoogwaardige en innovatieve patiëntenzorg kan blijven leveren. Het ziekenhuis bouwt in stappen. Het eerste gebouw met onder meer de IC, het operatiecomplex en onderzoeksruimtes moet in 2025 klaar zijn voor gebruik.

Dat bouwen in stappen is een heel bewuste keuze. De zorg verandert snel. Dat heeft ook invloed op bijvoorbeeld het aantal bedden voor de toekomst. Door steeds een nieuw onderdeel op te pakken en niet te starten met een blauwdruk voor het hele ziekenhuis, creëert het MCL ruimte om de plannen steeds aan te passen op wat er op dat moment nodig is. Flexibel bouwen dus, waardoor het MCL als het wordt opgeleverd ook echt aan de laatste moderne zorgeisen kan voldoen.  In 2040 – 2045 is de complete nieuwbouw  voor alle klinieken, poliklinieken en ondersteunende afdelingen afgerond.

Het MCL wordt een compacter ziekenhuis. In 2025 staat er naast de huidige spoedeisende hulp een nieuw gebouw van vier verdiepingen. De IC, OK, scopieafdeling en dagbehandeling worden hierin gehuisvest. Het vernieuwen van de verpleegkamers van de intensive care, de dagbehandeling en de operatiekamers is noodzakelijk om ook in de toekomst topklinische zorg te kunnen blijven leveren.

Wat zijn de belangrijkste  ontwikkelingen bij de nieuwbouw?  En wat levert dit patiënten en medewerkers op? Christiaan Hoff (vice-voorzitter stafbestuur, medisch bestuurder en chirurg), Peter Egbers (intensivist) en Nynke Bruins (intensivist) lichten toe.

Innovatief gebouw

Een compacter ziekenhuis met meerdere etages boven elkaar maakt de patiëntenzorg een stuk efficiënter. Door het operatiecentrum, de intensive care (IC) – afdelingen die veel met elkaar te maken hebben – te bundelen in één innovatief en toekomstbestendig gebouw, wordt samenwerking beter en daarmee de kwaliteit van zorg hoger. Het nieuwe gebouw komt naast de huidige spoedeisende hulp te staan. Met het naast elkaar bouwen van de scopieafdeling en dagbehandeling op de eerste verdieping ontstaat een patiëntvriendelijk en efficiënt dagbehandelcomplex.

Nu moet je als patiënt naar verschillende afdelingen in het gebouw. Straks zijn deze afdelingen bij elkaar.

Kwaliteitsslag

Helemaal bovenin het gebouw op de vierde verdieping komt de IC, op de verdiepingen daaronder het operatiecentrum, de dagbehandeling en scopieafdeling. In een volgende stap, na 2025, komen de spoedeisende hulp en radiologie op de begane grond. Door deze behandel- en onderzoekscentra en het operatiecentrum te combineren, maakt het ziekenhuis een enorme kwaliteitsslag.

Christiaan Hoff (vice-voorzitter stafbestuur, co-bestuurder en chirurg): “De kwaliteit gaat omhoog doordat processen die patiënten doorlopen op dezelfde plek gaan plaatsvinden. Nu moet je als patiënt naar verschillende afdelingen in het gebouw. Straks zijn deze afdelingen bij elkaar. Door deze combinatie versnellen we het zorgproces en verbeteren we de zorg. Daar maken we het verschil. We maken patiënten minder patiënt. Je kunt lopend naar de behandelkamer en snel weer naar huis.”

Expertise dichtbij

De nieuwbouw is de ultieme kans om met name de anesthesiologische faciliteiten te verbeteren. Doordat de anesthesie bij de scopieafdeling in de buurt komt, is het voor de anesthesist veel laagdrempeliger om mee te kijken bij een endoscopische ingreep. Christiaan: “Hierdoor zorg je er makkelijker voor dat een anesthesist even meekijkt bij twijfel. De expertise is dichtbij. Dit verlaagt de drempel om meer onderzoeken onder narcose te doen. Dit is nu meer uitzondering dan routine. Bepaalde voor de patiënten vervelende onderzoeken onder narcose kunnen uitvoeren, betekent direct meer kwaliteit en comfort voor de patiënt. Dat is winst.’’

‘‘Wij doen dingen een beetje anders dan andere IC’s. Zo vinden we het belangrijk dat patiënten, zeker zij die hier lang liggen, zo nu en dan naar buiten kunnen. Even de wind door hun haar voelen.

Peter Egbers (intensivist IC)

Daktuin

Dat de nieuwe IC op de bovenste verdieping komt, is een bewuste en bijzondere keuze, die je in Nederland niet vaak ziet. Meestal wordt deze ruimte gereserveerd voor technische installaties. Dat bij het MCL juist daar de IC mét daktuin komt, maakt het uniek en vernieuwend.

 ‘‘Wij doen dingen een beetje anders dan andere IC’s”, vertelt intensivist Peter Egbers. ‘‘Zo vinden we het belangrijk dat patiënten, zeker zij die hier lang liggen, zo nu en dan naar buiten kunnen. Even de wind door hun haar voelen. Dat is zo belangrijk en heeft aantoonbaar een helend effect op de patiënten.’’ Nu gaan patiënten ook wel naar buiten, maar is dat vaak een behoorlijke klus voor de verpleging.

Ruimte en comfort

Medewerkers van het MCL zijn intensief betrokken bij het ontwerp. Binnen de mogelijkheden die er zijn worden de wensen en ideeën van de medewerkers toegepast. Er komt veel meer ruimte en daglicht op de IC. Nynke Bruins (intensivist): “Er komen bijvoorbeeld eenpersoonskamers en meer ruimte en comfort. Ook kunnen patiënten makkelijker familie ontmoeten en komt er de mogelijkheid tot rooming in bij delirante patiënten en ernstig zieke patiënten. ‘Buurpatiënten’ zullen hier geen last van hebben.”

Dit zijn vooral voordelen voor de patiënten. Bij de bouw is ook rekening gehouden met de werkomstandigheden en hoe die zo goed mogelijk vormgegeven kunnen worden voor de medewerkers. Als het allemaal lukt, komen er tussen de eenpersoonskamers deuren waardoor medewerkers makkelijker van de ene patiënt naar de andere kunnen.

Nog belangrijker is volgens Nynke de extra ruimte in de kamers waardoor zorgverleners makkelijker bij de patiënt kunnen om zorg te verlenen én bij alle apparatuur kunnen komen. ‘‘Dat zou een hele verbetering zijn. Tussen twee kamers komt steeds een kleine balie waar we met elkaar en met co-assistenten de patiënt kunnen bespreken, terwijl we tegelijkertijd ook zicht op hem of haar houden door een raam en via een scherm.’’

Daarnaast wordt de nieuwe IC een ‘stille IC’, waar de piepjes en geluidjes die je normaal veel hoort op verpleegafdelingen verleden tijd zijn. Alarmsignalen komen rechtstreeks binnen op draadloze apparatuur die de medewerker bij zich heeft. Dit is minder stressvol en veel rustiger voor de patiënt. En wat volgens Nynke zowel belangrijk is voor patiënten als voor medewerkers is de aanwezigheid van veel meer daglicht. ‘‘Dat draagt zeker bij aan het werkplezier.’’

Als het uiteindelijk ook lukt om het gebouw zo vorm te geven, zoals de architect het nu met de medewerkers heeft bedacht en uitgewerkt, maakt het MCL een grote sprong voorwaarts. In technologie en behandelmogelijkheden, maar ook in patiëntvriendelijkheid en wordt het een plek waar medewerkers met veel plezier hun werk kunnen doen.     

Meer lezen van MCL vertelt?

Bekijk meer verhalen over afdelingen, mensen, zorg, keuzes, meedoen en geluk op deze pagina.

MCL als topklinisch opleidingsziekenhuis

MCL is een topklinisch opleidingsziekenhuis en behoort sinds 2003 tot de vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). Dit betekent dat ons ziekenhuis voldoet aan verschillende eisen die voornamelijk te maken hebben met de kwaliteit van het onderwijs, (medische) opleidingen en wetenschappelijk onderzoek. Het lidmaatschap betekent een erkenning voor de energie die het MCL heeft gestoken in de specialistische opleidingen. De vereniging STZ bestaat uit zesentwintig grote opleidingsziekenhuizen in Nederland die hooggespecialiseerde medische zorg verlenen, wetenschappelijk onderzoek doen en vele artsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals opleiden. Meer weten? Zie deze pagina.