Spring naar inhoud

Een IC van hout en doek

Je kunt dit maar één keer goed doen. Door collega’s te laten proefdraaien in deze realistische ruimtes, kunnen zij ondervinden of alles ook echt logisch is ingedeeld.

Wie de komende maanden de oude spoelkeuken van het MCL binnenloopt, waant zich in een decor van een ziekenhuisserie. De Medisch Instrumentele Dienst (MID) en Klinische Fysica (KF) van het MCL hebben hier onderdelen van de toekomstige IC, endoscopie afdeling en OK op ware grootte nagebouwd. Medewerkers van deze afdelingen testen in deze zogenaamde ‘mock-ups’ het ontwerp van de nieuwe acute as van het MCL.

Plattegrond tot leven gebracht

EGM architecten en PTG advies hebben, in nauwe samenwerking met de toekomstige gebruikers, plattegronden gemaakt voor de nieuwbouw van het MCL. Deze worden nu ‘tot leven gebracht’ om te testen of deze tekeningen ook logisch zijn. Reinder Stoer, teammanger MID, vertelt: “Hoe goed een plattegrond ook gemaakt is, het is statisch. Het vertelt een gebruiker niet hoe het voelt om straks met tien collega’s in die ruimte te staan of hoe je zicht op de patiënt vanaf de gang is.” Reinder, Sido de Boer (klinisch fysicus)  en een team van de MID bouwen de komende maanden daarom zo’n elf verschillende houten ruimtes voor de gebruikers van de nieuwe acute as. Voorzien van lichtpunten, ramen en alle benodigde (nagemaakte én echte) medische apparatuur en instrumenten.

Definitieve ontwerpfase

De nieuwbouw van het MCL bevindt zich op dit moment in de fase van het Definitief Ontwerp (DO).  In deze fase wordt – samen met de gebruikers – de invulling van de ruimten vastgelegd. Zoals de inrichting van de kamers (apparatuur, bedden en kasten), maar ook de draairichting van de deuren en de technische voorzieningen. “Je kunt dit maar één keer goed doen. Door collega’s te laten proefdraaien in deze realistische ruimtes, kunnen zij ondervinden of alles ook echt logisch is ingedeeld. Met name de looplijnen en het zicht kun je heel goed testen in een mock-up”, aldus Sido de Boer.

Medewerkers van de IC testen in Mock-up

Toneelspel

Dat testen gebeurt door een afvaardiging van de betrokken afdelingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een intensivist, artsen, verpleegkundigen, OK-assistenten, de anesthesie en perfusie. Zij spelen samen realistische scenario’s na in de ruimtes. Bijvoorbeeld een scene waarin medewerkers een patiënt met een hartstilstand moeten reanimeren. Volgens Reinder - die samen met Sido in 2016 al eens een mock-up maakte voor de Spoedeisende Hulp (SEH) - is dat in het begin altijd even ongemakkelijk: “De collega’s worden eerst wat lacherig van het toneelspelen, maar na een paar minuten zitten ze helemaal in hun rol en gaan ze er vol voor.”

Ontwerp verfijnen

De medewerkers testen in totaal zo’n drie uur. De testsessie wordt gefotografeerd en gefilmd, alle feedback genoteerd. Op basis van de uitkomsten, verfijnt de architect het ontwerp. Al met al een flinke, maar onmisbare tijdsinvestering zegt Sido: “Testen met 3D gaat misschien sneller, maar in een 3D-omgeving kun je niks vastpakken, loop je niet tegen je collega’s aan en voel je de ruimte niet. Bovendien raken de toekomstige gebruikers zo echt gemotiveerd om mee te blijven denken over de nieuwbouw.”

Planning nieuwbouw

De IC heeft de testen al afgerond, half december volgt de endoscopie afdeling. De gebruikers van OK sluiten de testfase af in januari en februari. De nieuwe acute as moet in 2026 klaar zijn. In de jaren daarna bouwt het MCL gefaseerd verder tot in 2040-2045 de complete nieuwbouw staat.