DuurzaaMCL
Joost Willems
Nieuw bouwen is daarom nodig om nu maar ook in de toekomst hoogwaardige en innovatieve patiëntenzorg te kunnen leveren.
Als topklinisch ziekenhuis wil het MCL de zorg die ze levert aan haar patiënten steeds verder verbeteren. Nieuw bouwen is daarom nodig om nu maar ook in de toekomst hoogwaardige en innovatieve patiëntenzorg te kunnen leveren. Willem Lenglet, lid Raad van Bestuur, kijkt ernaar uit: ‘’Het is een omvangrijk nieuwbouwplan, in 2035 moet er een bijna volledig nieuw MCL staan. We leveren complexe zorg dus daar hoort een gebouw bij dat alle technologische mogelijkheden biedt. Daarnaast is duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt voor onze nieuwbouwplannen.’’
Technologische vernieuwingen die het MCL door wil voeren, zijn binnen het huidige OK-complex en de intensive care moeilijk te realiseren. Daarom ligt in de focus in de eerste plaats op de intensive care en het operatiecomplex. Dit gebouw moet in 2025 afgerond zijn. Later volgen de klinieken, poliklinieken en de ondersteunende afdelingen.
Inspelen op ontwikkelingen
Er is bewust gekozen om de nieuwbouw van het MCL op te delen. Volgens programmamanager Joost Willems biedt deze manier van bouwen de mogelijkheid in te kunnen spelen op ontwikkelingen in de Friese zorg. ‘’Digitalisering bijvoorbeeld is één van die ontwikkelingen en heeft door COVID een enorme vlucht genomen. Maar ook het leveren van de juiste zorg op de juiste plaats heeft invloed op welke zorg in het ziekenhuis plaatsvindt. Zo zullen herstel en revalidatie vaker bij Noorderbreedte of in de thuiszorg belegd worden. Hier houden we rekening mee in de bouw van de klinieken en poliklinieken. Het MCL zou in de toekomst een compacter ziekenhuis kunnen worden als patiënten minder lang in het ziekenhuis liggen. Voor de intensive care en de OK weten we wat we willen. Zo realiseren we in het nieuwe OK-complex een hybride OK, waarbij we gebruik kunnen maken van geavanceerde beeldvormende apparatuur.’’ Naast het nieuwe OK-complex, komt ook een hypermoderne intensive care met een ‘helende omgeving’ waar het reactiveren van patiënten centraal staat. Het MCL loopt in Nederland voorop door IC-patiënten eerder uit bed te halen en te laten bewegen.
Het MCL realiseert zich dat de bouwplannen impact hebben op onder andere patiënten en medewerkers. De bouw gaat voor enig overlast zorgen maar met de blik op de toekomst en de ontwikkelingen waarop het MCL inspeelt, is en blijft het MCL een uitdagende en inspirerende werkplek.
Duurzamer gebouw
Naast de technologische ontwikkelingen, is ook duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt. Willem: ‘’We vinden dat we een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben in de manier waarop we onze zorg leveren. We willen dat vooral duurzaam en energiezuinig doen. Daarom gaan we duurzaam bouwen. Zo maken we met het nieuwe gebouw straks geen gebruik meer van fossiele brandstoffen. Om een voorbeeld te noemen: voor onze warmtevoorziening, willen we gebruik maken van geothermie, waarbij we warmte uit de grond halen.’’ Door het gebouw op deze manier in te richten, voldoet het MCL straks aan de eisen van het klimaatakkoord.
De nieuwbouw van het MCL is onderdeel van het strategisch beleid van het ziekenhuis tot 2030. Het MCL werkt in de nieuwbouw samen met Noorderbreedte om ervoor te zorgen dat de patiënt de best mogelijke zorg op de juiste plek krijgt. Voor de stedenbouwkundige uitwerking van de plannen is gemeente Leeuwarden nauw betrokken.
Meer informatie
Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen en de voortgang van de bouw? Dat kan via www.mcl.nl/nieuwbouw. Je vindt hier ook de veelgestelde vragen.
Meer lezen van MCL vertelt?
Bekijk meer verhalen over afdelingen, mensen, zorg, keuzes, meedoen en geluk op deze pagina.