Spring naar inhoud

Tarieven

Ziekenhuizen maken gebruik van Diagnose Behandel Combinaties (DBC’s) om de geleverde zorg in rekening te brengen. In een DBC-zorgproduct is vastgelegd voor welke diagnose u het ziekenhuis heeft bezocht en welke zorgactiviteiten in het kader van die zorgvraag zijn uitgevoerd. Er zijn ruim 4500 DBC-zorgproducten met elk een eigen prijs. Uw totale behandeling (van het eerste consult tot en met de laatste controle) kan uit meerdere DBC-zorgproducten bestaan. Afhankelijk van de soort behandeling die u ondergaat - poliklinisch, dagbehandeling, opname en/of operatie - kan de prijs verschillen. Ook een aanvullend onderzoek (bijvoorbeeld een CT-scan) kan de uiteindelijke prijs beinvloeden.

Lees hier een korte uitleg over betalen van ziekenhuiszorg (door de Nederlandse Zorgautoriteit, NZa).

Wat kost mijn behandeling?

De totale kosten van uw behandeling zijn meestal pas na afloop van die behandeling helder. De diagnose die gesteld wordt bepaalt mede de uiteindelijke declaratie. Hiervoor is een eerste afspraak in het ziekenhuis nodig. Ook de uitgevoerde onderzoeken en/of behandeling zijn van invloed op de declaratie. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met het MCL. De prijzen van de meeste ziekenhuisbehandelingen zijn tot stand gekomen door onderhandelingen tussen uw zorgverzekeraar en het ziekenhuis.

Verschillende soorten declaraties

Voor de meeste ziekenhuisbehandelingen geldt dat ze tot stand gekomen zijn door onderhandelingen tussen uw zorgverzekeraar en het ziekenhuis. Dit zijn behandelingen uit het zogenaamde B-segment. Voor de overige behandelingen gelden landelijk vastgestelde tarieven. Deze tarieven zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In beide segmenten bestaan oranje en rode DBC's. Naast DBC's declareert het ziekenhuis ook overige zorgproducten. Meer informatie over de verschillende declaraties leest u hieronder.

A-segment

Voor de DBC-zorgproducten in het zogeheten gereguleerde segment (ook wel het A-segment), hanteert het MCL max-max tarieven dan wel maximumtarieven die de  Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft vastgesteld.

B-segment

Uw zorgverzekeraar en het MCL hebben onderhandeld over de prijzen van DBC-zorgproducten in het B-segment. Als er geen overeenkomst is tussen uw zorgverzekeraar en het MCL, dan geldt het zogenaamde passantentarief.

De actuele passantentarieven vindt u hier.

Oranje DBC-zorgproducten

Voor een oranje DBC-zorgproduct geldt een beperkte aanspraak op de Zorgverzekeringswet. Deze DBC-zorgproducten worden vergoed door de zorgverzekeraar als de behandeling medisch noodzakelijk is of wanneer u aanvullend bent verzekerd. Ook kan het zijn dat uw zorgverzekeraar vooraf toestemming (een machtiging) moet geven voor het uitvoeren van een bepaalde behandeling. Informeer voor de zekerheid altijd bij uw zorgverzekeraar of de gewenste behandeling voor vergoeding in aanmerking komt.

Rode DBC-zorgproducten

Voor rode DBC-zorgproducten geldt dat er geen recht is op aanspraak vanuit de basisverzekering. Het MCL factureert rode DBC-zorgproducten volgens afspraak met uw zorgverzekeraar rechtstreeks aan u. Het kan zijn dat u vanuit uw aanvullende verzekering recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding. Informeer bij uw zorgverzekeraar of de rode DBC wordt vergoed. Indien nodig kunt u de factuur dan aan uw verzekering doorsturen. Indien u niet verzekerd bent voor de uitgevoerde behandeling, betaalt u de kosten zelf.

Overige zorgproducten

Naast DBC-zorgproducten kent het ziekenhuis ook nog andere zorgproducten. Deze worden apart in rekening gebracht. De meest voorkomende zijn:

  • Mond- en kaakheelkunde
  • Bijzondere tandheelkunde
  • Eerstelijns paramedische zorg, zoals de (sport)fysiotherapeut
  • Laboratoriumverrichtingen, röngtenfoto's, scopieën etc. die door de huisarts worden aangevraagd
  • Bepaalde dure geneesmiddelen (worden apart naast het DBC-zorgproduct gedeclareerd)
  • Verblijf op de Intensive Care (wordt apart naast het DBC-zorgproduct gedeclareerd)
  • Poliklinische bevalling