Spring naar inhoud

Gegevensuitwisseling

Het MCL geeft alleen met uw toestemming informatie over u aan anderen.

Gegevensuitwisseling met andere behandelaars

Uw toestemming wordt verondersteld:

Er zijn situaties waarin wij ervan uitgaan dat u het ermee eens bent dat wij informatie over u verstrekken.

  • De zorg door uw huisarts is doorlopend: uw huisarts heeft u naar het MCL verwezen en neemt daarna de zorg weer over. Wij gaan er daarom vanuit dat u het ermee eens bent dat wij uw huisarts informeren over het verloop en de resultaten van de onderzoeken en behandelingen die hebben plaatsgevonden.
  • Als uw behandeling in het MCL is afgerond, is soms nog vervolgzorg nodig, thuis of ergens anders. Uw behandelaar bespreekt met u welke zorg dat is en door wie die wordt verleend. Uw behandelaar zorgt er dan voor dat die zorgverleners de informatie over u ontvangen, die zij nodig hebben om de vervolgzorg te kunnen geven. Een aantal organisaties kan uw gegevens digitaal inzien.
  • Wij verstrekken informatie over u als dat van vitaal belang is voor uw gezondheidssituatie en het niet mogelijk is om uw toestemming te vragen (bijvoorbeeld in spoedeisende situaties).
  • Wij verstrekken informatie over u als dit wettelijk verplicht is. Zo moet het MCL bijvoorbeeld gegevens over een besmettelijke ziekte melden bij de GGD.

Uw toestemming wordt expliciet gevraagd:

Wordt u, naast uw behandeling in het MCL, ook behandeld in een ander ziekenhuis of door een andere zorgverlener? Dan kan informatie uit uw MCL dossier van belang zijn. Wij verstrekken die informatie alléén met uw uitdrukkelijke toestemming.

Omdat vooraf niet bekend is of en wanneer zo’n situatie zich voor zal doen, vraagt het MCL uw toestemming al vooraf. Wanneer u voor een afspraak in het MCL komt, wordt uw toestemming gevraagd, als dit nog niet eerder is geregistreerd.

De vraag die aan u wordt gesteld is: “Geeft u het MCL toestemming om informatie over u te verstrekken aan zorgverleners buiten het MCL, bij wie u ook onder behandeling bent, als zij daarom vragen?” Uw antwoord op deze toestemmingsvraag wordt in uw dossier vastgelegd, met JA of NEE: wel toestemming of geen toestemming.

Uw toestemming geeft u éénmalig. Uw toestemming geldt zo lang u deze niet verandert. U kunt uw toestemming ook weer intrekken. Dit kunt u doen tijdens een bezoek aan het MCL.

Bedenk, dat als u geen toestemming geeft, het MCL geen informatie over u mag verstrekken. Uw andere externe behandelaars kunnen dan wellicht minder goed reageren op uw gezondheidssituatie.

Bij het uitwisselen van gegevens in het kader van behandeling volgt het MCL de landelijke standaarden voor gegevensuitwisseling.

Gegevensuitwisseling met andere personen en instanties

Informatie aan uw contactpersoon

Wij geven geen informatie over uw gezondheid aan belangstellenden die naar u vragen. Wel kunt u aangeven of er iemand is, aan wie zorgverleners bepaalde informatie wel mogen geven, als dat nodig is. U bepaalt zelf wie uw contactpersoon is. Wij noteren de naam van uw contactpersoon in uw dossier.

Informatie aan externe instanties

Wij geven geen informatie aan externe instanties die informatie over u willen, zoals een verzekerings- of keuringsarts of letselschadeadvocaat. Dit doen wij alleen als wij hiervoor uw expliciete toestemming hebben. U kunt deze informatie ook zelf opvragen bij uw behandeld arts en het daarna aan hen verstrekken.

Informatie aan nabestaanden

Nabestaanden hebben slechts in een beperkt aantal gevallen recht op inzage in het dossier van een overleden patiënt. Dit is het geval wanneer het familielid daarvoor bij leven schriftelijk toestemming heeft gegeven, de nabestaanden een melding hebben gekregen van een incident of wanneer zij een zwaarwegend belang hebben. Buiten deze gevallen wordt de privacy van de patiënt ook na het overlijden beschermd. Als u met vragen blijft zitten hierover, bespreek dat dan met de behandelend arts. Hij kan uw vragen beantwoorden en kan beslissen of er inzage in het dossier wordt gegeven.

Informatie aan onderzoeksinstituten

Om de beste zorg aan de patiënt te blijven bieden, is inzicht in kwaliteit nodig. Daarom is het belangrijk om verschillende gegevens op de juiste manier te registreren. Zo kunnen ziekenhuizen en medisch specialisten de zorg verbeteren en van elkaar leren. De informatie is ook van belang om vragen van patiënten, verzekeraars, de inspectie, politiek en de media te beantwoorden.

  • Het MCL levert gegevens aan derden om statistieken bij te houden, voor wetenschappelijk onderzoek of voor kwaliteitsonderzoek.
  • Regelmatig wordt in het MCL de kwaliteit van zorg getoetst, onder andere door middel van audits. Een audit is een onderzoek dat wordt gedaan door medewerkers van het MCL of externe instanties, bijvoorbeeld de IGZ. Om het kwaliteitsonderzoek goed te kunnen doen, is het soms nodig om een patiëntendossier in te zien. Als een externe auditor een dossier bekijkt, is er altijd een bevoegde medewerker van het MCL bij aanwezig. En ze hebben geheimhoudingsplicht. Als een auditor u persoonlijk een vraag wil stellen, kunt u op dat moment aangeven of u dat wel of niet wilt.