Spring naar inhoud

Voedingsconcept PUUR

Op deze pagina leest u alle informatie over PUUR, onze maaltijdoplossing voor patiënten. Uw kamerassistent in het MCL serveert zesmaal per dag een aanbod van kleine gerechtjes. Dit zijn kleine porties die gezond zijn, er aantrekkelijk uit zien en veelal eiwitrijk zijn. Er worden zowel warme als koude gerechten geserveerd, afhankelijk van het tijdstip van de dag.

U kunt zelf kiezen uit ons assortiment wat u wenst. Ook kunt u kiezen waar u eet, aan bed of aan tafel.

Veelgestelde vragen over ons voedingsconcept PUUR

Ziekte en herstel vragen veel van mensen. Goed eten en drinken is daarbij erg belangrijk. Daarom stellen wij bij MCL hoge eisen aan het eten en drinken voor onze patiënten. De focus bij ons maaltijdconcept Puur ligt op herstelbevorderende voeding en hierbij is er extra aandacht voor eiwitrijk eten en drinken. Eiwitten leveren namelijk een belangrijke bijdrage aan een sneller herstel. Door zes momenten op de dag een aantrekkelijk aanbod gerechten te presenteren, willen we u stimuleren om te eten.

Het aanbod van Puur is verrassend en gevarieerd. Dagelijks komt de rollende keuken zesmaal bij u langs met een ruim aanbod eten en drinken, passend bij het moment van de dag. Onze gerechtjes zijn gericht op goede en gezonde voeding.

Als u ziek bent, eet u vaak minder. Dit komt bijvoorbeeld omdat u minder eetlust heeft, misselijk bent, pijn heeft, moe bent of minder goed proeft. Voor uw herstel is het belangrijk dat u goed eet. Uw lichaam heeft namelijk meer voedingstoffen en energie nodig om te herstellen. Daarom besteden we bij MCL extra aandacht aan lekker en gezond eten.

Jazeker, elke dag stimuleren wij een gezonde eet- en levenswijze. Eiwitverrijkte gerechten dragen bij aan extra benodigde voedingswaarden tijdens uw herstelproces. De opgestelde Richtlijnen Goede Voeding volgen wij hierbij.

Sinds 2018 wordt het eten van MCL bereid door cateraar Willem de Boer uit Emmeloord. In het bovenstaande filmpje ziet u een kijkje in deze keuken. Samen werken we dagelijks aan een duurzaam, afwisselend en gezond aanbod voor u.

Op elke verpleegafdeling werkt een geschoolde kamerassistent. Deze is de gehele dag aanwezig op de afdeling en zij komt met eten en drinken langs bij de patiënten met een rollende keuken.

Er zijn zes eetmomenten verspreid over de dag, de kamerassistent komt dan ook meerdere keren bij de patiënt langs.

  • tussen 7.30 en 8.30 uur
  • tussen 9.30 en 10.30 uur
  • tussen 11.30 en 12.30 uur
  • tussen 14.30 en 15.30 uur
  • tussen 17.15 en 18.15 uur
  • tussen 19.00 en 20.00 uur

Nee, zodra de rollende keuken bij u langskomt kiest u ter plekke wat u graag wenst te eten, vooraf een keuze doorgeven is niet nodig.

Bij voorkeur wel, het eten en drinken zorgt namelijk voor inname van de juiste voedingsstoffen en vooral de eiwitrijke producten zijn belangrijk voor uw herstel. Uiteraard kan het voorkomen dat u niet veel trek heeft. Probeert u in dat geval dan bijvoorbeeld een schaaltje vla of kwark. De kamerassistent zal u adviseren om de juiste keuze te maken. zodat u voldoende eiwitten binnen krijgt. De kamerassistent zal u datgene aanbieden en adviseren dat passend is voor u. Het is aan u om een keuze te maken.

Het eten en drinken bevat zoals gezegd eiwitten. De gerechten en het menu zijn zo samengesteld, dat de eiwitten goed verspreid worden ingenomen gedurende de dag. Het mooiste is om zesmaal per dag eiwitrijke producten te gebruiken. We willen u daarom tussen 19.00 – 20.00 uur ook nog stimuleren om een eiwitrijk gerecht te eten. Dit omdat ook gedurende de nacht eiwitten een bijdrage leveren aan een sneller herstel.

Het assortiment is gebaseerd op kleinere porties. Waarom klein? Omdat patiënten die ziek zijn niet veel trek hebben in eten en drinken. Door zes keer per dag kleine gerechten aan te bieden, is het makkelijker voor u om toch voldoende eiwitten binnen te krijgen, wat bijdraagt aan uw herstel.

Wij kiezen ervoor om minder zout te gebruiken, de smaak wordt gemaakt door kruiden en specerijen. Als u de gerechten meer op smaak wilt brengen door smaakversterkers zoals zout en peper, dan kunt u hiervoor bij uw kamerassistent terecht. Op afdeling J/P/R/S wordt geen zout gebruikt i.v.m de patiënten die daar liggen.

Nee, zeker niet. Bij ontbijt, lunch  en diner is er voldoende om meerdere gerechten of porties te kiezen. Ook bij de tussendoormomenten is er voldoende keuze. Mocht u ook niet voldoende hebben aan één pannetje voor diner, dan kunt u eventueel een tweede vragen. Er wordt per ronde of per dag met de volgorde van uitserveren gespeeld, de ene keer begint de kamerassistent aan het begin van de afdeling, de andere keer aan het midden of einde.

Elke dag worden eiwitrijke dranken aangeboden. Een shake is vergelijkbaar met een milkshake. Deze is er in diverse smaken. Drinkontbijt is een complete ontbijtdrank, hierin zit voldoende zuivel, granen en fruit.

Het MCL kiest voor gerechten die soms eigentijds en verrassender zijn dan u wellicht thuis gewend bent. U kunt altijd de kamerassistent vragen om toelichting.

De kamerassistent is aanwezig tot 20.30 uur. Als u na die tijd nog trek heeft kunt u altijd de verpleegkundige vragen nog iets voor u te serveren.

Frisdrank wordt niet standaard geserveerd. Indien gewenst kunt u dit aangeven en bespreken met de kamerassistent.

Geef dit dan door tijdens uw gesprekken ter voorbereiding op de opname. U krijgt dan gedurende uw opname een vastgesteld aanbod vanuit het MCL. Op de eerste opnamedag krijgt u een standaardassortiment, vanaf dag twee specifiek op u afgestemd.

Wij zoeken continu naar verantwoorde, verse producten. We selecteren deze aan de hand van de duurzame keurmerken die aan vis, vlees, groenten en fruit zijn gekoppeld. Willem de Boer geeft daar de finishing touch aan. We volgen de Richtlijnen Goede Voeding en zetten u de lekkerste koude en warme gerechten en beste tussendoortjes voor. De gerechten presenten wij op en in porselein servies, wat zorgt voor minder belasting van het milieu.

Wij horen graag uw mening of vraag, hiervoor kan u terecht bij uw kamerassistent.