Prof. dr. Christiaan Boerma pleit voor het goede gesprek in de zorg
Voortdurend klinken de alarmbellen in de zorg, maar deze dwingende werkelijkheid kunnen we gebruiken om terug te keren naar de kern: het voeren van het goede gesprek. Dit zegt prof. dr. Christiaan Boerma die op 4 oktober 2024 zijn oratie uitspreekt bij de Rijksuniversiteit Groningen waar hij de leerstoel Betekenisvolle preventieve zorg bekleedt.
‘In de zorg moet het welzijn van de medemens centraal staan ', legt Boerma uit. ‘Gezondheid is daarin belangrijk, maar dan wel als onderdeel van een groter geheel. Zo voorkomen we onnodige zorg die niet veel bijdraagt aan het welzijn van de patiënt. Zes weken langer leven op je 86e is voor de meeste mensen minder belangrijk dan zonder pijn en in het bijzijn van je familie de laatste dagen van je leven door te brengen.’
Betere zorg voor patiënt
Volgens prof. dr. Christiaan Boerma hebben artsen en verpleegkundigen daarnaast ook ruimte nodig om schade door complicaties te voorkomen. Bijvoorbeeld door het voorkomen van een behandeling waarvan niet bekend is of deze echt gaat werken of waarbij het middel erger is dan de kwaal. Dit levert naar verwachting een besparing op, maar draagt ook bij aan het vergroten van het werkplezier. Wel moet er gekeken worden naar een andere vorm van financiering.
Vergoeding goede gesprek
Zorgverzekeraars vergoeden namelijk korte consulten waarin geen tijd is voor het voeren van een goed gesprek. Artsen schrijven voor en voeren uit, de patiënt ondergaat. Als we betekenisvolle zorg willen verlenen en daarmee meer lucht in het systeem willen blazen, dan helpt het als zorgverzekeraars meer geld uittrekken voor deze consulten, bepleit prof. dr. Christiaan Boerma.
Betekenisvolle preventieve zorg
De bijzondere leerstoel Betekenisvolle preventieve zorg is ingesteld door Stichting Topklinische Zorg Fryslân. Medisch Centrum Leeuwarden en Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân werken hierin samen aan onderzoek dat zich richt op zinvolle zorg voor de patiënt, bijdraagt aan het oplossen van personeelskrapte en aan de betaalbaarheid van de zorg. Het is een win-win voor iedereen: zorg die er toe doet voor de patiënt, tegen lagere kosten en met minder inzet van personeel.
Over prof. Dr. Christiaan Boerma
Na een jarenlange loopbaan als Intensive Care specialist maakte Christiaan Boerma (1964) in 2020 de overstap naar de MCL Academie waar hij decaan is. Dat stelt hem in staat bij te dragen aan een goed opleiding- en wetenschapsklimaat voor een nieuwe generatie gezondheidszorg medewerkers, en daarbij de focus te verleggen van het behandelen van ziekten naar positieve gezondheid en welzijn.
De oratie vindt plaats op 4 oktober 2024 om 16.15 in de Aula van het Academiegebouw, Broerstraat 5 in Groningen. De oratie is te volgen via een livestream