Spring naar inhoud

Seksuologie

MCL Leeuwarden - Vrouwen

MCL Leeuwarden - Mannen


naar mijnMCL

Heeft u geen of weinig zin in vrijen? Heeft u erectieproblemen, pijn bij het vrijen of een ander seksueel probleem? Het kan zijn dat uw klacht het gevolg is van een ziekte of behandeling. Een seksuoloog is een arts of een psycholoog die zowel naar de lichamelijke als psychosociale (psychische en maatschappelijke) kanten van een seksueel probleem kijkt.

Locaties

Waar heeft u een afspraak? Klik op de poliklinieken, dagbehandelingen of verpleegafdelingen voor locatie, route & contact.

Wat kunt u verwachten?

De arts-seksuoloog gaat op zoek naar de oorzaak van uw klacht, door vragen te stellen over uw gezondheid, levensgeschiedenis, uw relatie en uw persoonlijkheid. Vervolgens stelt de arts samen met u een behandelplan op. Misschien heeft u baat bij sekstherapeutische gesprekken of oefenopdrachten voor thuis. Er kan ook fysiotherapeutische ondersteuning nodig zijn, of een verwijzing naar andere specialisten zoals een psycholoog, relatietherapeut, uroloog of gynaecoloog.

Informatief gesprek

Is er bij u kanker of een andere ziekte geconstateerd en zijn er mogelijk seksuele problemen te verwachten na behandeling, dan zal de arts-seksuoloog met u (en uw partner) stilstaan bij uw huidige (seksuele) relatie en de gevolgen voor u van een operatie of andere behandeling. Dit informatieve gesprek helpt u (samen) stil te staan bij de mogelijke gevolgen van de ingreep. U kunt eventueel na de ingreep terugkomen. Ook kunt u terecht voor andere behandelingen en gesprekken met de arts-seksuoloog.

Behandeling

Een seksuologische therapie kan één maand tot één jaar duren.

Informatieve gesprek
In geval van mogelijk te verwachten seksuele problemen na behandeling, omdat er bij u kanker of een andere ziekte is geconstateerd, zal de arts-seksuoloog met u en het liefst ook met uw partner stilstaan bij uw huidige (seksuele) relatie en de gevolgen voor u van een operatie of andere behandeling. Dit gesprek is informatief en kan u (samen) helpen stil te staan bij de mogelijke gevolgen van de ingreep. Indien gewenst kunt u na de ingreep voor (een) vervolggesprek(ken) terugkomen.

Sekstherapeutische gesprek
Seksuele problemen kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. De arts-seksuoloog gaat met u de klacht verhelderen door vragen te stellen over uw gezondheid, levensgeschiedenis, uw relatie en uw persoonlijkheid. Op deze manier krijgt zij inzicht in de oorzaak van het probleem of inzicht in eventuele factoren die het probleem in stand houden. Bij het eerste gesprek mag u zelf zeggen of u alleen, met uw partner of een andere vertrouwenspersoon komt. Soms blijkt dat een eerste gesprek al voldoende is.

Vervolggesprek(ken)
Dit kunnen sekstherapeutische gesprekken zijn, waarvoor u naar de polikliniek komt. Ook kunt u oefenopdrachten voor thuis meegekregen hebben, die tijdens een vervolggesprek geëvalueerd worden. Er kan (bekkenbodem) fysiotherapeutische ondersteuning nodig zijn, maar ook een verwijzing naar een psycholoog of relatietherapeut. In sommige gevallen is het nodig een medisch specialist, bijvoorbeeld een uroloog of gynaecoloog, te raadplegen voor een aanvullend lichamelijk onderzoek. Als blijkt dat uw seksuologische probleem meer raakvlakken heeft met uw geestelijke gezondheid of met uw partnerrelatie kan een verwijzing naar de GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg) overwogen worden.

Privacy van uw gegevens
Uw medisch-seksuologische gegevens kunnen, indien gewenst, anoniem blijven in uw medische dossier. De gegevens worden alleen aan uw huisarts of verwijzend specialist toegezonden na overleg met u.