Veelgestelde vragen Reumatologie
Vragen over COVID-19
-
Ja, volgens de NVR (de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie) kunt u veilig gevaccineerd worden met elke soort / elk merk vaccin.
-
Nee, dat is niet nodig, maar wel kunnen afweeronderdrukkende medicijnen de vaccinatie wat minder effectief maken. Dat neemt niet weg dat de vaccinatie u dan nog steeds bescherming biedt tegen een corona-infectie. De inschatting is dat een corona-infectie een veel groter risico voor uw gezondheid vormt dan een vaccinatie.
Mabthera/Rituximab is een uitzondering, overleg dan met uw reumatoloog wat het beste moment voor vaccinatie is.
-
Wij volgen hierin de landelijke richtlijn. Meer informatie kunt u vinden op de websites van het RIVM of ReumaNederland.
-
Vanwege het mogelijk verhoogde risico op besmetting met het coronavirus worden mensen die afweeronderdrukkende reumamedicijnen gebruiken (zoals methotrexaat of biologische medicijnen), beschouwd als een kwetsbare groep, ook wel de ‘hoogrisicogroep’ genoemd. Als u behoort tot deze hoogrisicogroep, is het verstandig om extra adviezen voor deze groep op te volgen. De meest actuele adviezen voor mensen in de hoogrisicogroep vindt u op:
- De website van thuisarts.nl
- De website van het RIVM
- ReumaNederland heeft de laatste adviezen van de NVR ook verwerkt
Vragen over medicatie
-
Betrouwbare informatie vindt u op de website van ReumaNederland.
-
Betrouwbare informatie vindt u op de website van ReumaNederland.
-
Betrouwbare informatie vindt u op de website van ReumaNederland.
-
Betrouwbare informatie vindt u op de website van ReumaNederland.
-
Betrouwbare informatie vindt u op de website van ReumaNederland.
-
Methotrexaat is een medicijn dat het afweersysteem onderdrukt en hiermee de cellen die actief zijn in het ontstekingsproces bij reumatische aandoeningen. Hierdoor verminderen pijn, zwelling en stijfheid van de gewrichten waardoor er op langere termijn minder kans op gewrichtsschade is.
Methotrexaat kan worden voorgeschreven als tablet of als onderhuidse injectie.
Het is belangrijk dat methotrexaat één keer per week op dezelfde dag wordt ingenomen of geïnjecteerd. Naast methotrexaat worden ook foliumzuurtabletten voorgeschreven om de bijwerkingen van methotrexaat te verminderen. Gebruik de foliumzuurtabletten 24 en 48 uur na toediening van methotrexaat. Wanneer u methotrexaat gebruikt, moet uw bloed gecontroleerd worden, in het begin vaker dan wanneer u al langer methotrexaat gebruikt.
Methotrexaat kan niet worden gecombineerd met de antibiotica trimethoprim en co-trimoxazol, omdat dit de aanmaak van bloedcellen kan onderdrukken.
Het gebruik van alcohol in combinatie met methotrexaat verhoogt de kans op leverfunctiestoornissen, overleg daarom met uw eigen behandelaar of gebruik van alcohol (met mate) is toegestaan.
Bij operaties of andere (tandheelkundige) ingrepen adviseren wij u om aan te geven dat u methotrexaat gebruikt. Indien nodig kunnen maatregelen worden genomen, maar meestal kunt u de methotrexaat doorgebruiken.
Wij adviseren u om jaarlijks een griepprik te nemen.
-
Dat hangt af van welke medicatie u gebruikt:
- Voor methotrexaat tabletten of injecties: wanneer u hier binnen één dag achter komt, neemt u zo snel mogelijk alsnog de tabletten of de injectie. Is er meer dan één dag verstreken? Dan kunt u deze tabletten of injectie het beste overslaan en de week daarop de medicatie hervatten op de gebruikelijke dag.
- Voor medicatie die u dagelijks gebruikt (NSAID’s, DMARDS, JAK-remmers) adviseren wij u gewoon door te gaan met de eerstvolgende dosis en niet alsnog de vergeten medicatie in te nemen.
- Voor biologicals adviseren wij u de injectie zo snel mogelijk alsnog te nemen. Daarna gaat u door met het voorgeschreven schema.
-
- Bij koorts met klachten van benauwdheid, hoesten of een andere ernstige infectie adviseren wij u geen methotrexaat te gebruiken en contact op te nemen met uw reumatoloog/reumaconsulent.
- Bij ernstige diarree en braken adviseren wij u de methotrexaat een keer over te slaan en weer te hervatten na een week op de gebruikelijke dag.
- Bij zwangerschap: zie de vraag over zwangerschap hieronder.
-
Als u een infectie heeft; wanneer u koorts heeft (>38.5◦C) en bij antibioticagebruik vanwege een infectie mag u geen biological gebruiken. Zodra u bent hersteld of de antibioticakuur op is, mag u weer herstarten. Ook bij kortademigheid en gezwollen enkels adviseren wij u te overleggen met uw huisarts of reumatoloog/reumaconsulent.
-
Het bedrag dat u bij de apotheek voor een receptmedicijn betaalt, bestaat uit twee onderdelen: de kosten van het medicijn zelf en een vergoeding voor de dienstverlening van de apotheek. Zorgverzekeraars en apothekers spreken deze bedragen samen af. Daarom kan de prijs van hetzelfde medicijn verschillen per zorgverzekeraar, per zorgpolis en per apotheek. Vraag uw apotheker welke kosten u vergoed krijgt.
Op medicijnkosten.nl vindt u informatie over de vergoeding van geneesmiddelen.
-
Overleg met uw reumatoloog of reumaconsulent voordat u uw reumamedicatie door gebruikt.
-
Het hangt ervan af welke medicatie u gebruikt, maar over het algemeen kunt u geen bloeddonor zijn bij het gebruik van reumamedicatie.
-
Bij gebruik van DMARD’s, biologicals en/of JAK-remmers adviseren wij u wanneer u plannen voor een verre reis maakt of om andere redenen een vaccinatie nodig heeft, tijdig uw reumatoloog/reumaconsulent te raadplegen. Bij sommige vaccinaties is het nodig de reumamedicatie op tijd te staken, echter niet bij de veelgebruikte griep- corona- of pneumokokkenvaccinaties.
-
Bij zwangerschap of de wens om zwanger te worden adviseren wij u dit met uw behandelaar te bespreken. Zwangerschap tijdens het gebruik van methotrexaat wordt sterk ontraden, omdat er aangeboren afwijkingen kunnen ontstaan. Methotrexaat gaat over in de moedermelk, daarom mag u geen borstvoeding geven als u methotrexaat gebruikt.
Algemene vragen
-
Een jaarlijkse griepvaccinatie wordt aanbevolen.
-
Een methotrexaatrecept mag alleen door de reumatoloog worden voorgeschreven. Dit geldt ook voor biologicals en JAK-remmers en deze worden door de ziekenhuisapotheek verstrekt. Indien u hier een recept voor nodig heeft, krijgt u dat bij uw polikliniekbezoek. U kunt ook telefonisch een nieuw recept bestellen via het secretariaat reumatologie. Controleer voordat u contact opneemt met het secretariaat reumatologie of de apotheek de medicatie nog een keer mag herhalen (herhalingsrecept).
De overige reumamedicijnen kunt u via de huisarts verlengen.
-
MCL: u krijgt dit mee tijdens uw polikliniekbezoek of het wordt per post toegezonden.
Nij Smellinghe: u krijgt dit mee tijdens uw polikliniekbezoek of het wordt per post toegezonden wanneer u op een prikpost bloed laat prikken. Wanneer u bloed laat prikken in Nij Smellinghe is een labformulier niet meer nodig.
Tjongerschans: het labformulier wordt digitaal naar het laboratorium verzonden.
-
Bij afwijkende waarden en/of uitslagen krijgt u van ons bericht. Geen bericht is goed bericht. Tijdens de volgende controle-afspraak kunt u de uitslagen bespreken met uw reumatoloog.
-
Geef het gewricht rust, niet overbelasten. Koel het gewricht met ijspakkingen drie keer daags maximaal 10 minuten. Zo nodig voor de pijn paracetamol gebruiken (3 à 4 keer daags 1000 mg).
Bellen bij zwellen: zo spoedig mogelijk, op maandag t/m vrijdag bij voorkeur vóór 10:00 uur. Er zal dan gekeken worden bij welke arts u op zo kort mogelijke termijn terecht kunt voor beoordeling en advies.
-
U kunt contact opnemen met het MCL (uitsluitend bij dringende vragen).
Wijzigen van een afspraak kan telefonisch op de eerstvolgende werkdag van de desbetreffende polikliniek.
-
U kunt het donorregister gewoon invullen. Er wordt altijd nog beoordeeld of uw organen wel of niet geschikt zijn voor donorgebruik.