Verpleegafdeling A
Hoort bij Neurologie
Afdeling A is een verpleegafdeling voor neurologie en maag-, darm- en leverziekten (MDL). De afdeling biedt plaats van 25 neurologiepatiënten. Dit is onderverdeeld in algemene neurologie (13 bedden) en een Brain Care Unit (12 bedden). Verder zijn er 6 MDL-bedden.
Bezoektijden
Maandag t/m vrijdag: 14:30 - 16:30 & 18:30 - 20:00 uur.In het weekend is er een extra bezoekmogelijkheid van 10:30 - 12:00 uur.
Aantal bezoekers: 2 personen per keer.
Contact
MCL Leeuwarden
Route
- Vanuit richting Heerenveen / Grou (A32): rijd via knooppunt Werpsterhoek, richting Leeuwarden Oost en volg dan de N31 tot afrit 26 (Leeuwarden Oost). U komt dan via de Drachtsterweg de stad binnen. Alternatieve route: neem op de A32 afrit 17, richting Leeuwarden Zuid. U rijdt via de Overijsselselaan.
- Vanuit richting Harlingen / Bolsward (A31/N31): volg de Haak om Leeuwarden (N31), neem afrit 25 (Leeuwarden Zuid) of 26 (Leeuwarden Oost).
- Vanuit richting Drachten / Garyp (Wâldwei, N31): neem afrit 26 (Leeuwarden Oost).
De hoofdingang van het MCL is aan de Henri Dunantweg 2. Het MCL is vanaf alle invalswegen aangegeven op de ANWB-borden. U kunt in Leeuwarden de rondweg volgen. (ANWB-borden naar 'ring' of 'ring zuid'.) Volg de richting H-MCL hoofdingang. Op het terrein van het MCL kunt u parkeren.
Deuren
De deuren van verpleegafdeling A gaan niet automatisch open, om te voorkomen dat patiënten die bijvoorbeeld verward zijn of zich niet goed kunnen oriënteren de afdeling verlaten. Bij het verlaten van de afdeling moet u een code intoetsen: 2014# (deze code staat ook boven het paneeltje rechts van de deur).
Contactpersoon
Graag noteren wij twee contactpersonen, bijvoorbeeld familieleden, in het dossier. Deze zijn bereikbaar voor de verpleegkundige of arts om te overleggen over de patiënt. Tijdens het bezoekuur is het mogelijk om de verpleegkundige te benaderen voor informatie. Daarnaast is het mogelijk een familiegesprek met de arts te plannen, mocht u daar behoefte aan hebben. Dit kunt u aangeven bij de verpleegkundige.
Contact via contactpersonen gelieve niet tussen 07.00 en 10.00 uur i.v.m. de persoonlijke verzorging van de patiënten. Voor dringende zaken en/of vragen kunt u te allen tijde bellen met het afdelingsnummer.
Bezoekmogelijkheden
U kunt bezoek ontvangen tussen 14.30 - 16.30 uur en 18.30 - 20.00 uur. In het weekend is er extra bezoektijd van 10.30 - 12.00 uur. Om de rust op uw kamer zo veel mogelijk te handhaven, mogen er maximaal 2 bezoekers per bezoekmoment aanwezig zijn bij uw bed. Als u onderzocht, behandeld of verzorgd moet worden, dient het bezoek de kamer even te verlaten. Dit geldt ook tijdens de artsenvisite. Na de lunch is er gelegenheid voor patiënten om te rusten.
Zorgverleners
Verpleegkundigen werken in een team met collega’s en stagiaires/studenten. Zij nemen voor elkaar waar, bijvoorbeeld tijdens pauzes of overlegsituaties. Dit kan betekenen dat u tijdens een dienst door verschillende verpleegkundigen wordt geholpen. Per dienst is echter één verpleegkundige uw aanspreekpunt. Heeft u vragen of opmerkingen? Dan kunt u hiervoor bij hem of haar terecht.
Verpleegkundige zorg op de verpleegafdeling gaat dag en nacht door. Verpleegkundigen werken in verschillende diensten:
Dagdienst: 07.00 – 15.30 uur
Avonddienst: 15.00 – 23.30 uur
Nachtdienst: 23.00 – 07.30 uur
Op de afdeling werken verder kamer- en voedingsassistenten, neurologen, arts-assistenten, semi-artsen en co-assistenten en verpleegkundig specialisten. Daarnaast komen indien nodig andere zorgverleners langs, zoals de fysiotherapeut, logopedist, diëtist, maatschappelijk werker, geestelijk verzorger, etc.
Hoofdbehandelaar
Tijdens de opname wordt u niet behandeld door uw eigen neuroloog. Dit komt omdat er één neuroloog eindverantwoordelijk is voor uw behandeling binnen de verpleegafdeling. Deze noemen wij de hoofdbehandelaar of chef de clinique.
De hoofdbehandelaar voert samen met de zaalarts de behandeling uit en zij hebben onderling intensief overleg. Elke dag wordt er visite gelopen met de zaalarts en de verpleegkundige. Het doel van dit overleg is om informatie uit te wisselen om uw behandeling en het ontslagtraject zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.
Artsenvisite
Op de afdeling wordt u behandeld door de arts. Uw verpleegkundige en de arts overleggen elke dag over uw behandeling. De arts komt zo nodig dagelijks bij u langs. Dit is vaak aan het eind van de ochtend. U kunt dan uw vragen stellen.
Multidisciplinair overleg (MDO)
Eén keer in de week is er multidisciplinair overleg. Dit is een overleg waarbij verschillende hulpverleners aanwezig zijn. In dit overleg bespreken zij het verloop van uw behandeling.
Familiegesprek
Als de arts voldoende informatie heeft over wat er met u aan de hand is, uitslagen heeft van onderzoeken of er gekeken moet worden naar ontslag, wordt er met u en uw contactpersoon een gesprek gepland. In dit gesprek wordt de huidige situatie, de mogelijke behandeling en het vervolg besproken.
Bewegen
Uit vele onderzoeken blijkt dat bewegen belangrijk is voor uw herstel. Daarom willen we iedereen die is opgenomen in het MCL zo snel mogelijk weer in beweging krijgen. U bent niet voor niets opgenomen in het MCL. En we snappen dat de ene persoon meer kan dan de andere. Maar alle beetjes helpen! Voor de één is in bed oefeningen doen of even op de stoel naast het bed gaan zitten al een hele mooie prestatie. Voor de ander is regelmatig wandelen over de afdeling een mooie uitdaging. Meer bewegen gaat dus om maatwerk. De fysiotherapeut speelt hierin ook een belangrijke rol, zij brengen uw situatie in kaart en geven u advies om veilig te bewegen.
Voeding tijdens de opname
Als u wordt opgenomen stelt de verpleegkundige u een aantal vragen om uw voedingstoestand te beoordelen. Is deze onvoldoende? Dan wordt een diëtiste in consult gevraagd voor advies en behandeling. Op de verpleegafdeling wordt veel aandacht besteed aan voeding. Bij ziekte, behandeling of een operatie heeft het lichaam meer energie en eiwitten nodig. Vaak is ook de inname van eten en drinken verminderd, waardoor het lichaam onvoldoende energie en eiwit binnenkrijgt. Wanneer u als bezoeker wilt helpen met het geven van eten en/of drinken, graag in overleg met de verpleegkundige. Dit in verband met eventuele slikproblemen bij de patiënt.
Heeft u nog vragen of wensen over voeding? Bespreek dit dan met de kamerassistent of de verpleegkundige. Zij helpen u graag. Bij de keuken van de afdeling staat een kleine koelkast voor patiënten. Wilt u de artikelen die u hierin wilt bewaren voorzien van uw naam, kamernummer en datum? Gaat u naar huis? Wilt u dan deze artikelen meenemen of weggooien?