Spring naar inhoud

Polikliniek kindergeneeskunde Leeuwarden

Hoort bij Kindergeneeskunde

Contact

Maandag t/m vrijdag: 08:30 - 16:30 uur.

MCL Leeuwarden


Route

  • Vanuit richting Heerenveen / Grou (A32): rijd via knooppunt Werpsterhoek, richting Leeuwarden Oost en volg dan de N31 tot afrit 26 (Leeuwarden Oost). U komt dan via de Drachtsterweg de stad binnen. Alternatieve route: neem op de A32 afrit 17, richting Leeuwarden Zuid. U rijdt via de Overijsselselaan.
  • Vanuit richting Harlingen / Bolsward (A31/N31): volg de Haak om Leeuwarden (N31), neem afrit 25 (Leeuwarden Zuid) of 26 (Leeuwarden Oost).
  • Vanuit richting Drachten / Garyp (Wâldwei, N31): neem afrit 26 (Leeuwarden Oost).

De hoofdingang van het MCL is aan de Henri Dunantweg 2. Het MCL is vanaf alle invalswegen aangegeven op de ANWB-borden. U kunt in Leeuwarden de rondweg volgen. (ANWB-borden naar 'ring' of 'ring zuid'.) Volg de richting H-MCL hoofdingang. Op het terrein van het MCL kunt u parkeren.

Wat neemt u mee?

  • De verwijsgegevens van de verwijzend arts.
  • De ingevulde vragenlijst die u heeft ontvangen.
  • De medicijnen van uw kind.
  • Het groeiboekje van het consultatiebureau en/of andere groeigegevens van uw kind.
  • De verzekeringspas van uw kind.
  • Een geldig legitimatiebewijs van uw kind.

Inschrijving (nieuwe) patiënt

Komt uw kind voor de eerste keer naar het MCL, dan moet u uw kind inschrijven bij de inschrijfbalie bij de hoofdingang. Is uw kind al wel ingeschreven, maar zijn er gegevens veranderd, bijvoorbeeld de verzekering of huisarts? Geef dit dan door aan de assistente van de polikliniek kindergeneeskunde.

Jonger dan 14? Ook dan ID-bewijs nodig

Kinderen  hebben een geldig legitimatiebewijs nodig als ze naar een zorgverlener gaan. Er is in de zorg dus geen leeftijdsgrens. De wettelijke identificatieplicht geldt vanaf de geboorte.

De polikliniek

De polikliniek kindergeneeskunde vindt u op route 6, op de eerste verdieping. U meldt zich aan de balie. De assistente vraagt om de verwijsgegevens. Daarna neemt zij u en uw kind mee naar de onderzoekkamer, waar ze de lengte en het gewicht van uw kind meet. We proberen de wachttijden zo kort mogelijk te houden. Loopt het spreekuur toch uit, dan meldt de assistente dit. Omdat in het MCL artsen worden opgeleid, is het gebruikelijk dat u met uw kind hierna een gesprek met een arts in opleiding heeft. Deze arts stelt u en uw kind vragen over de ziektegeschiedenis en doet een eerste lichamelijke onderzoek. Hierna komt de kinderarts.

Tijdens het polikliniekbezoek hebben u, uw kind en de kinderarts de tijd om te vertellen wat er aan de hand is, vragen te stellen en zo nodig een lichamelijk onderzoek te doen. Dit kan meestal meteen, maar soms moet er voor het onderzoek een nieuwe afspraak gemaakt worden. De kinderarts bij wie u de eerste afspraak heeft, blijft vaak uw kind behandelen en controleren. Dit kan ook na een opname van uw kind zijn. Is het nodig dat andere artsen betrokken worden bij de behandeling van uw kind? Dan overlegt de kinderarts dit met u en uw kind.

Uitslagen van onderzoek

Wanneer uw kinderarts een onderzoek heeft aangevraagd, geeft hij/zij de uitslag ook door aan uw kind. Dit gebeurt op het spreekuur, tenzij hierover andere afspraken zijn gemaakt.

Berichtgeving

De kinderarts stuurt een brief naar uw huisarts met de bevindingen en eventuele behandelingsadviezen. Als de kinderarts het zinvol vindt, krijgen andere betrokken specialisten en hulpverleners, zoals consultatiebureauartsen, schoolarts, fysiotherapeut etc. een kopie van deze brief. Wij gaan er vanuit dat u dit goed vindt. Vindt u dit niet goed? Zeg dit dan tegen de assistente of de kinderarts.

Andere klachten

Krijgt uw kind andere klachten dan waarvoor hij/zij is verwezen naar de kinderarts? Bespreek deze klachten eerst met de huisarts. De huisarts beoordeelt of ook voor de nieuwe klachten een verwijzing naar de kinderarts noodzakelijk is. Pas dan kunt u hiervoor een nieuwe afspraak bij de kinderarts maken.

Tips

  • Bedenk vooraf welke vragen u de kinderarts wilt stellen. Het is handig om ze op te schrijven.
  • Houd bij een eerste polikliniekbezoek rekening met een totale duur van 1 á 2 uur, dit is inclusief aanvullend onderzoek.
  • Voor de allerkleinsten is het handig om een omslagdoek of badjasje, voeding en luiers mee te nemen.
  • U kunt bij de polikliniekassistente terecht voor een magnetron.
  • Meestal is er wel een ruimte beschikbaar voor het geven van borstvoeding.

Belangrijk!

Twijfelt u of uw kind een besmettelijke aandoening heeft (bijvoorbeeld waterpokken, MRSA), bel ons dan van tevoren. We bespreken dan met u of het nodig is om de afspraak te verplaatsen. We willen namelijk voorkomen dat uw kind op de polikliniek andere, soms kwetsbare, kinderen besmet.

Kindergeneeskunde