Spring naar inhoud

Pijnpaspoort

Bij kinderen is pijn verbonden aan negatieve emoties, zoals angst, verdriet en paniek die de pijn versterken. Het MCL heeft hiervoor een pijnpaspoort ontwikkeld. In dit paspoort kunnen kinderen aangeven wat ze wel en niet willen. Jij, als verpleegkundige en/of arts, hebben de ruimte om een verslag te schrijven over het verloop van de medische handeling. Op deze manier weet je collega wat goed of minder goed is gegaan.

Zorg op maat

Door het pijnpaspoort krijg je, als zorgverlener, een beter inzicht in de wensen en rituelen van een kind. Verder draagt het bij aan een verbetering van de communicatie. Hierdoor wordt er beter zorg op maat geleverd.

Veiliger

Kinderen geven aan een groter gevoel van controle te ervaren bij een onderzoek of behandeling. Zij voelen zich veiliger wanneer zij hun wensen en rituelen kunnen laten lezen.
Volgens ouders heeft hun kind het gevoel dat er beter naar hen geluisterd wordt en hoeven ze hun verhaal niet steeds opnieuw te vertellen.

Voor wie

De verwachting is dat het pijnpaspoort voornamelijk geschikt is voor kinderen die regelmatig een medische handeling moeten ondergaan in het ziekenhuis, waarvoor zij regelmatig terug moeten komen, bijvoorbeeld:

  • Kinderen in de basisschoolleeftijd die regelmatig worden opgenomen (bijvoorbeeld voor medicijnen via een infuus)
  • Kinderen met gedragsproblemen
  • Geretardeerde kinderen
  • Extreem angstige kinderen

Pedagogisch medewerker

De pedagogisch medewerker geeft het pijnpaspoort uit aan kinderen die geschikt zijn hiervoor. Zij geeft informatie aan het kind en ouder en adviseert bij het invullen. Het pijnpaspoort blijft het eigendom van het kind en kan ook gebruikt worden op andere afdelingen.