Spring naar inhoud

Kinderafdeling

Hoort bij Kindergeneeskunde

Afdeling D is de verpleegafdeling van de vakgroep kindergeneeskunde. Op de kinderafdeling zijn kinderen opgenomen in de leeftijd van 0 tot en met 17 jaar.

Bezoektijden

Ouders mogen de gehele dag en eventueel ook 's nachts bij hun kind aanwezig zijn. Voor broertjes, zusjes en anderen is er dagelijks bezoekuur van 14.00 - 20.00 uur. In het weekend is er een extra bezoekuur van 10.00 - 12.00 uur.

Contact

MCL Leeuwarden


Route

  • Vanuit richting Heerenveen / Grou (A32): rijd via knooppunt Werpsterhoek, richting Leeuwarden Oost en volg dan de N31 tot afrit 26 (Leeuwarden Oost). U komt dan via de Drachtsterweg de stad binnen. Alternatieve route: neem op de A32 afrit 17, richting Leeuwarden Zuid. U rijdt via de Overijsselselaan.
  • Vanuit richting Harlingen / Bolsward (A31/N31): volg de Haak om Leeuwarden (N31), neem afrit 25 (Leeuwarden Zuid) of 26 (Leeuwarden Oost).
  • Vanuit richting Drachten / Garyp (Wâldwei, N31): neem afrit 26 (Leeuwarden Oost).

De hoofdingang van het MCL is aan de Henri Dunantweg 2. Het MCL is vanaf alle invalswegen aangegeven op de ANWB-borden. U kunt in Leeuwarden de rondweg volgen. (ANWB-borden naar 'ring' of 'ring zuid'.) Volg de richting H-MCL hoofdingang. Op het terrein van het MCL kunt u parkeren.

Rondleiding over kinderafdeling

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis

Wanneer uw kind wordt opgenomen, is het handig om het volgende voor uw kind mee te nemen naar het ziekenhuis:

  • toiletartikelen
  • pyjama
  • kleding
  • sloffen
  • knuffeldier
  • speelgoed

Wilt u deze voorwerpen en ander speelgoed voorzien van de naam van uw kind, bijvoorbeeld op een pleister of adressticker? Washandjes, handdoeken en luiers zijn op de afdeling aanwezig.

Opname

Op de dag van de opname kunt u zich met uw kind melden bij de balie van de kinderafdeling. Een verpleegkundige brengt u en uw kind naar de patiëntenkamer. Vervolgens heeft de verpleegkundige een kennismakingsgesprek met u en uw kind. Natuurlijk heeft u de mogelijkheid om vragen te stellen. Uw kind wordt zo veel mogelijk verzorgd door een vaste kinderverpleegkundige. De verpleegkundigen werken in verschillende diensten. Door deze wisseling van diensten komt u steeds andere verpleegkundigen tegen. U kunt dag en nacht bellen voor informatie over uw kind. Er wordt alleen informatie verstrekt aan ouders of verzorgers

Medisch pedagogisch medewerkers

Wanneer uw kind voor een operatie, een onderzoek of een andere opname komt, kan dit soms best een beetje spannend zijn. Onze medisch pedagogisch zorgverleners (mpz) helpen u en uw kind hierbij.
Door goede begeleiding, voorbereiding en ondersteuning zorgt de mpz’er ervoor dat jullie goed weteb wat er gaat gebeuren. Hierdoor creëert de mpz’er samen met jou voorspelbaarheid en dat maakt het prettiger om goed mee te werken aan een medische handeling. Ze gebruiken hierbij afleidingsmaterialen en stemmen goed af op de wensen en behoeften. Daarnaast heeft de mpz’er een ondersteunende en coachende rol voor ouders tijdens een ziekenhuisproces.

Inzetbaar op andere afdelingen
De mpz’ers zijn 7 dagen per week aanwezig op de kinder- en couveuseafdeling. Hun expertise komt ook van pas op andere afdelingen. Ze worden regelmatig ingezet op afdelingen als de spoedeisende hulp en de dagbehandeling.

Overnachten bij uw kind

Het is voor ouders mogelijk om dicht bij hun kind te overnachten. Het is vaak goed voor het kind om zijn ouders of verzorgers in de buurt te hebben. Eén van de ouders/verzorgers kan blijven overnachten in het ziekenhuis ('rooming-in'). Voor meer informatie over 'rooming-in' kunt u terecht bij een verpleegkundige van de afdeling.

Ontslag uit het ziekenhuis

Uw kind kan te allen tijde uit het ziekenhuis ontslagen worden. U kunt beter voorzichtig zijn met uitspraken over ‘naar huis gaan’. Noemt u alleen dag en datum als u die van de arts of de verpleegkundige vernomen hebt. Dat voorkomt teleurstelling. De arts of de verpleegkundige maakt afspraken voor controlebezoeken en bespreekt eventuele voorschriften en/of medicatie met u. Met eventuele vragen kunt u bij hen terecht. Voor informatie over patiëntenverenigingen en -voorzieningen kunt u terecht bij de verpleegkundige of arts.

Informatieoverdracht jeugdgezondheidszorg

De kinderartsen zijn verplicht alles wat zij van uw kind weten geheim te houden. Maar er zijn uitzonderingen. Zo mogen zij wel informatie over uw kind doorgeven aan bepaalde artsen die ook betrokken zijn bij de behandeling en begeleiding van uw kind. Dit geldt alleen voor informatie die zij nodig hebben om hun werk goed te doen.

De kinderartsen vinden dat ook artsen werkzaam in de jeugdgezondheidszorg alle belangrijke medische informatie over uw kind moeten hebben. Dit in het belang van uw kind. Om zo volledig mogelijk te zijn, sturen wij standaard bij kinderen jonger dan 4 jaar alle belangrijke medische informatie waarover wij beschikken, door aan de consultatiebureau-arts. Wij gaan er vanuit dat u daar geen bezwaar tegen heeft.

Als u er welbezwaar tegen heeft dat wij belangrijke medische informatie over uw kind doorsturen aan de jeugdgezondheidszorg, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk mondeling en schriftelijk doorgeven aan de behandelend kinderarts van uw kind.

Informatie voor kinderen

Binnenkort moet je naar het ziekenhuis, of misschien lig je er al. Op de kinderafdeling lig je met kinderen van nul tot en met zeventien jaar. Misschien moet je hier een tijdje blijven, daarom vertellen we je kort hoe alles gaat op de kinderafdeling.

  • 's Ochtends

Als je nog niet wakker bent, maakt de verpleegkundige je wakker. Meestal krijg je dan de thermometer om te zien of je ook koorts hebt. Daarna is het tijd voor wassen en aankleden. Als je dit zelf niet kunt helpt de verpleegkundige je hiermee. Of misschien komt je vader of je moeder je wel helpen. Als het van de dokter mag, kun je daarna naar de speelkamer.

  • 's Middags

Van 12.00-14.00 uur is het rusttijd. Dat betekent dat iedereen op zijn of haar kamer moet blijven. Je kunt dan even een dutje doen. Je kunt ook naar de radio of je mp3-speler liggen luisteren op je bed. De speelkamer is om twee uur weer open. Je ouders mogen ook mee naar de speelkamer. Misschien kunnen jullie samen iets leuks doen, bijvoorbeeld een spelletje.

  • 's Avonds

Je bezoek mag tot acht uur blijven. Als je bezoek weg is kun je nog even televisie kijken of lezen. Daarna ga je slapen.

  • Bezoek

Je ouders mogen zo vaak komen als ze willen en één van beiden kan eventueel bij je blijven slapen. Doordat ze veel aanwezig zijn kunnen ze met je meegaan als je bijvoorbeeld naar de dokter moet. In ieder geval ga je nooit ergens alleen naar toe. Verder mag je natuurlijk ook bezoek van anderen ontvangen, het bezoekuur is van twee uur 's middags tot acht uur 's avonds. Broertjes, zusjes en vriend(inn)en mogen komen vanaf twee uur 's middags. Allemaal tegelijk kan natuurlijk niet.

  • School

Kinderen vanaf groep 3 kunnen in principe naar school in het ziekenhuis. Je gaat verder met waar je op je eigen school mee bezig bent. Je raakt daardoor niet zover achter. De lessen duren niet zolang als op je eigen school, van kwart over negen tot kwart over elf.

Heb je een idee gekregen hoe het gaat op de kinderafdeling? We hopen dat je het naar je zin zult hebben bij ons. En als je iets wilt weten dan vraag je het maar.

Kindergeneeskunde