Multidisciplinair GEM-team
In het MCL is het Geriatric Emercency Medicine (GEM)-team actief op de SEH in het MCL. Dit is een vervolg op het Acuut Presenterende Oudere Patiënt (APOP) screeningsprogramma dat sinds 1 juli 2021 op de SEH is geïmplementeerd. Daarbij worden patiënten van 70 jaar of ouder gescreend op kwetsbaarheid. Bij een positieve screening op kwetsbaarheid komt het multidisciplinaire GEM-team in medebehandeling op de SEH.
Over het GEM-team
Het team bestaat uit een SEH-verpleegkundige, een verpleegkundig specialist* of een arts-assistent geriatrie, een geriater, een apothekersassistent en een transferverpleegkundige. Door nauw samen te werken met de hoofdbehandelaar is de kwetsbare oudere snel en goed in beeld. Alle relevante somatische, psychische, functionele en sociale problemen worden meegenomen, evenals de behandelvoorkeuren van de patiënt. De kans dat relevante diagnoses worden gemist verkleint, terwijl de kans dat de patiënt de juiste zorg op de juiste plek ontvangt vergroot. Dit leidt uiteindelijk tot verbetering van de kwaliteit, veiligheid, doelmatigheid en effectiviteit van de acute zorg voor ouderen.
(*) een verpleegkundig specialist is een verpleegkundige die een opleiding heeft gevolgd waardoor hij of zij bepaalde taken van de arts kan overnemen
Begeleiding
Voor veel mensen is een bezoek aan de SEH een ingrijpende gebeurtenis. Voor oudere patiënten kan dit nog extra gevolgen hebben. Het herstel van gezondheidsproblemen is voor oudere patiënten vaak moeizamer dan voor jongere patiënten. In het MCL kunnen we de gevolgen dat een SEH-bezoek heeft niet volledig wegnemen, maar ouderen wel zo goed mogelijk begeleiden tijdens hun verblijf op de SEH, wanneer zij worden opgenomen in het ziekenhuis en als ze weer naar huis gaan.
Hoe werkt dat in de praktijk?
1. Screening op risico op een moeizaam herstel
Patiënten van 70 jaar of ouder stellen wij bij binnenkomst op de SEH een aantal extra vragen over het lichamelijke en mentale functioneren. Om het mentale functioneren te testen, stellen we een aantal aandachts- en geheugenvragen. Als na deze vragen blijkt dat de patiënt geen verhoogd risico heeft, dan ontvangt de patiënt de standaardzorg. Als blijkt dat de patiënt een hoger risico heeft op een moeizaam herstel, dan houden wij daar rekening mee tijdens het verblijf op de SEH en wordt direct het GEM-team ingeschakeld.
2. Het GEM-team
Het GEM-team brengt op de SEH eventuele extra problemen op zowel lichamelijk, psychisch als sociaal vlak in kaart en maakt samen met de patiënt en de hoofdbehandelaar een plan van aanpak. Hierdoor kan de best passende zorg worden geregeld, binnen of juist buiten het ziekenhuis.
Het GEM-team is werkzaam op werkdagen van 08.30-16.00 uur op de SEH. Buiten deze tijden wordt het reguliere APOP-programma gevolgd (voor meer info: www.apop.eu).
Patiënten die in de avond, nacht of in het weekend op de SEH komen en een verhoogd risico op een moeizaam herstel hebben, kunnen uiteraard ook rekenen op goede zorg. Ook dan wordt rekening gehouden met het vervolg van de behandeling. Patiënten die na een SEH-bezoek opgenomen worden in het ziekenhuis, krijgen naast de gebruikelijke zorg ook zorg van het team geriatrie (bestaande uit een verpleegkundig consulent geriatrie en arts-assistent onder supervisie van een geriater). Zij brengen een aantal extra zaken over de gezondheid in kaart en maken indien nodig een plan.
3. Naar huis na het bezoek aan de SEH
Indien patiënten een hoger risico op een moeizaam herstel hebben, belt het GEM-team de volgende dag om te horen hoe het met de patiënt gaat. Dit geldt ook als de patiënt in de avond, nacht of in het weekend op de SEH is geweest. Zo kunnen eventuele vragen van patiënten direct beantwoord worden. Indien nodig brengen we de huisarts op de hoogte, zodat hij/zij de patiënt extra kan ondersteunen.