Nierfalenpolikliniek
Hoort bij Dialysecentrum
Dialyse Fryslân behandelt patiënten met diverse nierfunctievervangende therapieën. Daarnaast is er een nierfalenpolikliniek. Wanneer de werking van uw nieren achteruit gaat, komt u voor behandeling bij de arts (nefroloog) op de nierfalenpolikliniek. Hierbij wordt samengewerkt met verschillende medewerkers.
Contact
MCL Leeuwarden
Route
Route 70
- Vanuit richting Heerenveen / Grou (A32): rijd via knooppunt Werpsterhoek, richting Leeuwarden Oost en volg dan de N31 tot afrit 26 (Leeuwarden Oost). U komt dan via de Drachtsterweg de stad binnen. Alternatieve route: neem op de A32 afrit 17, richting Leeuwarden Zuid. U rijdt via de Overijsselselaan.
- Vanuit richting Harlingen / Bolsward (A31/N31): volg de Haak om Leeuwarden (N31), neem afrit 25 (Leeuwarden Zuid) of 26 (Leeuwarden Oost).
- Vanuit richting Drachten / Garyp (Wâldwei, N31): neem afrit 26 (Leeuwarden Oost).
De hoofdingang van het MCL is aan de Henri Dunantweg 2. Het MCL is vanaf alle invalswegen aangegeven op de ANWB-borden. U kunt in Leeuwarden de rondweg volgen. (ANWB-borden naar 'ring' of 'ring zuid'.) Volg de richting H-MCL hoofdingang. Op het terrein van het MCL kunt u parkeren.
Het behandelteam
Het behandelteam op de nierfalenpolikliniek is als volgt samengesteld:
- Uw eigen nefroloog
- Nierfalenverpleegkundige
- Medisch maatschappelijk werk(st)er
- Diëtist(e)
- Verpleegkundig specialist
Tijdens elk bezoek aan de nierfalenpolikliniek heeft u een afspraak met uw eigen nefroloog en de nierfalenverpleegkundige. Na verwijzing door uw nefroloog worden de afspraken met de diëtist(e) en de medisch maatschappelijk werk(ster) in overleg met u gemaakt. Ook kan de nefroloog u verwijzen naar één van de verpleegkundig specialisten. Wanneer u 70 jaar of ouder bent, wordt u gezien op het nefro-geriatrische spreekuur. Indien u in de toekomst in aanmerking zou kunnen komen voor een niertransplantatie komt u op het pre-transplantatiespreekuur.
Op de polikliniek
Tijdens dit bezoek kunnen allerlei onderwerpen besproken worden, zoals:
- Informatie over uw nierziekte.
- Klachten waaraan u kunt merken dat uw nieren achteruit gaan.
- Uitleg over de bloeduitslagen.
- Voorlichting over de verschillende behandelingen.
- Niertransplantatie.
Wanneer uw nierfunctie verslechtert, kan dialysebehandeling nodig zijn. Dialyse is een behandeling die de functie van uw nieren (helemaal of gedeeltelijk) overneemt. Er zijn verschillende dialysebehandelingen mogelijk. U beslist zelf of u wel of niet start met een behandeling. De arts bespreekt samen met u welke behandeling het beste bij u past en wat de voor- en nadelen van de verschillende behandelingen zijn.
Twee keer per jaar worden er informatiebijeenkomsten georganiseerd voor patiënten en naasten. Er wordt voorlichting gegeven over alle dialysebehandelingen.
Klachten
Er bestaan veel verschillende symptomen en klachten die kunnen wijzen op nierschade. Mogelijke symptomen van nierschade zijn bijvoorbeeld:
- Bloedarmoede
- hoge bloeddruk
- huidklachten
- jeuk
- misselijkheid
- spierkrampen
- vatbaarheid voor infecties
- vermoeidheid
- vruchtbaarheidsproblemen
Niet iedereen krijgt alle symptomen of klachten. Dit hangt af van de oorzaak. En is per persoon verschillend.