Spring naar inhoud

Valpolikliniek

Valpreventie – Fractuurpreventie - Osteoporose: onderzoek en behandeling

Op de valpolikliniek worden mensen (vaak ouderen) onderzocht die het afgelopen jaar ten minste één keer zijn gevallen. Op deze polikliniek onderzoeken wij wat de oorzaak van het vallen is en hoe deze klacht het best te behandelen is. Verder wordt gekeken of er ook sprake is van botontkalking (osteoporose). Mocht dit het geval zijn kan er een behandeling opgestart worden. Hierdoor kunnen botbreuken (fracturen) na een val mogelijk voorkomen worden.

Het onderzoek op de valpolikliniek

Voordat het onderzoek begint, wordt er bloed afgenomen. Daarna is er een uitgebreid gesprek met een arts of een verpleegkundig specialist.Dit met betrekking tot de val en de omstandigheden van de val.

Er volgt lichamelijk onderzoek om te beoordelen of er op dat gebied een verklaringen voor het vallen te vinden is. Ook volgt er een hartfilmpje en bloeddrukcontrole.De verpleegkundige neemt vragen met u door en voert testen bij u uit. Hiermee proberen wij risicofactoren voor het vallen op te sporen.

De fysiotherapeut neemt vervolgens een aantal testen af. Hiermee kijken wij naar uw balans, de kracht en de conditie.De conclusies van het onderzoek zullen vervolgens besproken worden met u.Dit gebeurt tijdens een afrondend gesprek. Uit het onderzoek zou bijvoorbeeld kunnen blijken dat u fysiotherapie nodig heeft. Ook kan het zijn dat u een hulpmiddel zoals bijvoorbeeld een rollator aan moet schaffen. Dit wordt dan met u besproken.

Het hele onderzoek neemt ongeveer drieënhalf uur in beslag.

Onderzoeken