Geheugenpolikliniek
Op de geheugenpolikliniek worden patiënten met geheugenproblemen of andere problemen van het denken onderzocht en behandeld. Deze problemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Daarom is het belangrijk dat er zorgvuldig onderzoek plaatsvindt.
Uw behandelend arts is de klinisch geriater. Deze werkt samen met het geheugenteam, dat bestaat uit een klinisch geriater in opleiding, neuroloog, psychiater, psycholoog, verpleegkundig specialist en verpleegkundig consulenten klinische geriatrie. Het is mogelijk dat u tijdens het onderzoek met één of meerderen van dit team te maken krijgt.
Voorbereiding
Het is belangrijk dat u naar de polikliniek komt samen met een persoon die voor u vertrouwd is. Deze persoon kan u eventueel helpen en ons aanvullende informatie geven.
Voordat het onderzoek begint, wordt er bloed afgenomen. Daarna is er een uitgebreid gesprek met een arts en verpleegkundig consulent of een verpleegkundig specialist. In dit gesprek worden de geheugenproblemen besproken, maar er wordt ook gesproken over de zorg en begeleiding die nodig kan zijn. Daarna is er een lichamelijk onderzoek waarbij er ook een hartfilmpje (ECG) gedaan wordt. Vervolgens vinden er enkele testen plaats.
Aan het eind van de ochtend of middag volgt een gesprek met de arts en verpleegkundig consulent of een gesprek met de verpleegkundig specialist. Zij bespreken dan de bevindingen. Is er aanvullend onderzoek nodig? Dan volgt er opnieuw een gesprek als alle uitslagen bekend zijn. Eventuele behandelmogelijkheden worden dan ook besproken.
Aanvullend onderzoek
Soms is aanvullend onderzoek nodig om de juiste diagnose te stellen. Bijvoorbeeld een MRI-scan of CT-scan en /of door een neuropsychologisch onderzoek.
Het onderzoek duurt een dagdeel.