Spring naar inhoud

Thuisdialyse

Er zijn twee vormen van thuisdialyse: peritoneaal dialyse en thuis hemodialyse.

Peritoneaal dialyse

Bij peritoneaal dialyse wordt het buikvlies (peritoneum) gebruikt als dialysefilter. Het buikvlies omhult de buikholte en de organen die daarin zitten. Het buikvlies is een dun vlies met veel kleine bloedvaatjes dicht aan de oppervlakte. Via een katheter wordt spoelvloeistof in de buikholte gebracht. De spoelvloeistof neemt afvalstoffen en overtollig vocht op. Na enkele uren is de vloeistof verzadigd en moet ververst worden. Dit heet wisselen. Dit wisselen kan overdag handmatig gebeuren (CAPD) of ’s nachts met een machine (APD). Peritoneale dialyse wordt dagelijks gedaan.

Peritoneaal dialyse kunt u zelfstandig thuis uitvoeren. Hiervoor wordt u opgeleid door dialyseverpleegkundigen. De opleiding duurt gemiddeld een week. U leert om te gaan met de behandeling, materialen en apparatuur. Na de opleiding kunt u thuis zelfstandig (of met hulp) uw behandeling uitvoeren. Hulp thuis kan bestaan uit een partner en eventueel thuiszorg.  

U komt regelmatig voor controle op de poli. Tijdens dit polibezoek heeft u contact met de PD-verpleegkundige en de arts (nefroloog). U overlegt samen over het verloop en de bijzonderheden van uw behandeling. Buiten deze spreekuren om is er een dialyseverpleegkundige 24 uur per dag voor u bereikbaar. U kunt deze verpleegkundige bellen voor problemen met uw dialysebehandeling.

Klacht na peritoneaal dialyse

Klachten die kunnen ontstaan bij peritoneaal dialyse:

  • Vol gevoel en dikkere buik.
    Uw buik is bij peritoneale dialyse steeds gevuld met een paar liter vloeistof. Dat kan een vol gevoel opleveren, en uw eetlust verminderen.
  • Naast verandering van het buikvlies heeft spoelvloeistof met glucose nog meer gevolgen.
    Uw lichaam neemt een deel van de glucose op in de bloedbaan. Daardoor kan uw eetlust verminderen. En uw gewicht kan toenemen door de extra suikeropname. 
    Mensen met diabetes (suikerziekte) zien vaak dat de glucosewaarden van hun bloed minder schommelen. Zij moeten vaak wel meer insuline gebruiken.
  • Buikvliesontsteking.
    Buikvliesontsteking (peritonitis) is een infectie in de buikholte. Klachten die wijzen op buikvliesontsteking zijn: troebele spoelvloeistof, heftige pijn in de buik, algemeen gevoel van zeer ziek zijn, misselijkheid, braken en soms koorts.

Thuis hemodialyse

Hemodialyse is een behandeling die het bloed zuivert en overtollig vocht verwijdert (hemo = bloed; dialyse = scheiding van stoffen). Dat gebeurt in een kunstnier die aan een dialysemachine is verbonden. Om te kunnen dialyseren is een toegang nodig tot de bloedbaan. Meestal is dit een shunt.

Thuis hemodialyse is een behandeling die u met hulp thuis kunt uitvoeren. Hiervoor wordt u opgeleid door dialyseverpleegkundigen. De opleiding duurt gemiddeld een paar weken. U leert om te gaan met de behandeling, materialen en apparatuur.

U komt regelmatig voor controle en behandeling in het dialysecentrum. Tijdens dit bezoek heeft u contact met de  verpleegkundige en de arts (nefroloog). U overlegt samen over de voortgang en de bijzonderheden van uw behandeling. Buiten deze spreekuren om is er een dialyseverpleegkundige 24 uur per dag voor u bereikbaar. U kunt deze verpleegkundige bellen voor problemen met uw dialysebehandeling.

Behandelingen